AcasăEconomieRevine coșmarul majorării ratelor dobânzilor. Două țări europene strică socotelile gardienilor...

Revine coșmarul majorării ratelor dobânzilor. Două țări europene strică socotelile gardienilor euro

Investitorii pariază că este din ce în ce mai probabil ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor luna viitoare, după ce inflația din Spania a atins un maxim al ultimelor trei luni în august, în timp ce prețurile au crescut mai repede decât se așteptau în cea mai populată regiune a Germaniei.

Biroul spaniol de statistică a declarat că indicele armonizat al prețurilor de consum a crescut cu o rată anuală de 2,4% în august, față de 2,1% în iunie.

Prețurile de consum în Renania de Nord-Westfalia au crescut cu 5,9% în perioada de un an până în august, ceea ce reprezintă o accelerare față de 5,8% în iulie, a anunțat miercuri biroul de statistică al landului german, folosind măsura națională a inflației.

“Aceste date arată că riscurile sunt acum în creștere privind inflația din zona euro din această săptămână”, a declarat Claus Vistesen, economist la consultanța Pantheon Macroeconomics.

Ca răspuns, obligațiunile suverane din zona euro s-au vândut, trimițând randamentul obligațiunii germane pe doi ani, sensibilă la rata de dobândă, cu 8,3 puncte de bază mai sus, aproape de un maxim al unei luni de 3,1%.

Vânzarea a inversat câștigurile de la sfârșitul zilei de marți, când datele mai slabe decât se așteptau privind locurile de muncă din SUA au determinat creșterea prețurilor obligațiunilor, deoarece investitorii au considerat că sunt șanse mai mici ca Rezerva Federală să majoreze din nou dobânzile.

Inflația în întreaga zonă euro este așteptată să scadă de la 5,3% în iulie la 5,1% atunci când datele din august vor fi publicate joi. De asemenea, factorii de decizie de la BCE vor urmări rata inflației de bază, excluzând prețurile la energie și alimente, care se așteaptă să scadă de la 5,5% la 5,3%.

Dar analiștii susțin că inflația lipicioasă(sticky inflation) din Spania și Germania va determina BCE să majoreze ratele, riscând o recesiune mai profundă.

Procentul companiilor din zona euro care se așteaptă să își majoreze prețurile a crescut în majoritatea sectoarelor pentru prima dată din toamna lui 2022, potrivit unui sondaj lunar al Comisiei Europene. Totodată, așteptările consumatorilor în materie de prețuri pentru următoarele 12 luni au crescut cel mai mult în acest an. Adăugând la perspectivele sumbre, indicatorul de încredere economic al UE a scăzut mai mult decât se aștepta, ajungând la cel mai redus nivel din august 2020.

Așteptările întreprinderilor din zona euro privind ocuparea forței de muncă a coborât, de asemenea, la cel mai scăzut nivel din aprilie 2021, ceea ce sugerează că puternica piață a forței de muncă din regiune ar putea fi pe cale să slăbească.

1.680 afisari

4 COMENTARII

 1. Viitor de aur EU a noastra are
  Si prevaz prin secoli a ei înaltare.
  Însa mai-nainte trebuie sa stim
  Pentru ea cu totii martiri o să fim
  Caci și cu aceasta aceasta lantul ne va strânge
  Si degeaba vom sti înca chiar și a ne plânge!”
  Oare Bolintineanu ar fi de acord acum cu această adaptare.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Horoscop – duminică, 10 decembrie 2023. Sfat pentru toţi nativii: bucuraţi-vă de micile plăceri ale vieţii!

Horoscopul zilei de duminică, 10 decembrie 2023, ne atenţionează că ar trebui să ne bucurăm de micole plăceri ale vieţii. Berbecii sunt brutal de...