„Pentru mine, tarifele sunt cuvinte foarte frumoase”, a declarat Donald Trump în timpul campaniei sale. Și pe bună dreptate: președintele SUA vrea să reintroducă tarifele pentru toate importurile, cu riscul de a reaprinde războaie comerciale totale.
În plus față de o creștere de 20% a tarifelor pentru toate produsele importate în Statele Unite, Trump intenționează să vizeze China mai precis, de data aceasta cu taxe vamale de 60%.
Legislația americană îi oferă instrumentele de care are nevoie pentru a pune în aplicare tarife prin decret, așa cum a reușit să facă în mai multe rânduri în timpul primului său mandat, de exemplu pentru oțelul și aluminiul chinez și european, notează AFP. Acum, Trump ar putea beneficia de o majoritate absolută în Camera Reprezentanților, pe lângă cea deja dobândită în Senat.
„Dacă SUA aplică tarife fără discernământ, vizând atât aliații, cât și concurenții, este posibil să fie o problemă”, spune Jeffrey Schott de la Institutul Peterson pentru Economie Internațională.
O astfel de decizie ar fi „contrară obligațiilor Organizației Mondiale a Comerțului sau acordurilor de liber schimb și ar conduce, ca și în trecut, la represalii din partea țărilor străine.”
Taxele vamale asupra produselor chineze și europene au condus la represalii din partea Beijingului și Bruxellesului. Dar, de ambele părți, reacția s-a dorit a fi proporțională. Pentru moment, este greu de imaginat care ar fi impactul unei creșteri generale a acestor taxe.
În principiu, OMC asigură condiții de acces pe piață echivalente între țări. Și dispune de un organism de soluționare a litigiilor la care un stat poate face apel. Dar sistemul „este stricat”, precizează Schott. „În teorie, se poate lansa o procedură și se pot face progrese, dar în cele din urmă aceasta va fi blocată și făcută inutilă printr-o simplă procedură de apel din partea Statelor Unite.”
Potrivit Tax Foundation, simpla aplicare a taxelor vamale la toate produsele care intră în Statele Unite ar înseamna o povară de 525 de miliarde de dolari anual pentru consumatorii americani, deoarece multe companii depind de importuri.
„Taxele vor fi scoase în cele din urmă din buzunarele consumatorilor sub forma unor prețuri mai mari”, avertizează Jonathan Gold, vicepreședinte al National Retail Federation. Ar duce, de asemenea, la o scădere cu 0,8 puncte procentuale a PIB-ului și la pierderea a 684 000 de locuri de muncă.