AcasăEconomieRevenirea dolarului, o umbră palidă a creșterii din 2022

Revenirea dolarului, o umbră palidă a creșterii din 2022

2022 a fost un an istoric. Dolarul american s-a consolidat față de aproape orice altă monedă majoră la niveluri nemaivăzute în decenii, deoarece Rezerva Federală (Fed) a majorat agresiv ratele dobânzilor în încercarea de a combate inflația.

În ansamblu, US Dollar Index – care este utilizat pentru a măsura valoarea dolarului în raport cu un coș de valute larg utilizat în comerțul internațional – s-a apreciat cu peste 12%. O ascensiune care a prăbușit euro, yenul japonez și lira sterlină.Cu toate acestea, de atunci, dolarul a avut o tendință de slăbire, ceea ce a provocat valuri pe piețele valutare din întreaga lume.

Un motiv cheie pentru care randamentele Trezoreriei americane ar putea însemna mai puțin pentru comercianții de valută este faptul că perspectivele de inflație din zona euro sunt mult mai înfricoșătoare, iar analiștii se așteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze rata dobânzii cu jumătate de punct luna aceasta.

Într-adevăr, inflația de bază din Europa a ajuns la  un ritm anual record de 5,6% în ianuarie, în timp ce indicatorul similar din SUA a atins un vârf în septembrie și a încetinit timp de patru luni consecutive.Comercianții de valută ar putea să se orienteze spre  euro dacă această divergență continuă și stimulează diferențele de randament să se miște împotriva dolarului.

Investitorii pot considera că ce e mai bun pentru dolar a fost și a trecut. Au retras pentru 840 de milioane de dolari în ultimele patru luni din cel mai mare Exchange Traded Fund(ETF) din lume. În ciuda faptului că ETF-ul și-a revenit cu 3,9% de la minimele din februarie, faptul că ieșirile nu au scăzut încă trimite un semnal de prudență pentru „dollar bulls”.

„Confluența de factori care s-a dovedit atât de favorabilă dolarului la începutul anului 2022 s-a inversat de atunci. Piețele evaluează acum în mod agresiv relaxarea Fed pe fondul semnelor tot mai mari de dezinflație”, a declarat Meera Chandan, Global FX Strategist la J.P. Morgan.

Răcirea inflației este doar unul dintre catalizatorii care duc la slăbirea dolarului. Celălalt motor ar fi îmbunătățirea așteptărilor privind creșterea economică în afara SUA, în special în China și Europa.

Dar un dolar slab ar fi un avantaj pentru exportatori. Iar companiile multinaționale cu sediul în SUA, cu operațiuni în străinătate, care au avut de suferit de pe urma efectelor negative ale conversiilor valutare în acest an, ar primi o ușurare.

De asemenea, investitorii interesați să profite de chilipirurile pe care le reprezintă acțiunile internaționale, care se tranzacționează, în medie, mai mult decât câștigurile, comparativ cu acțiunile americane, au mai multe șanse să își vadă randamentele sporite de conversia valutară pozitivă.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger