AcasăEconomieRețeta americană: cum să câștigi miliarde fără a face nimic

Rețeta americană: cum să câștigi miliarde fără a face nimic

Până de curând se credea că majorarea ratelor dobânzilor este rea pentru companii. De fapt, multe beneficiază de cel mai rapid ciclu  de înăsprire montară din ultimele decenii.

Este o parte din explicația pentru care economia SUA a fost surprinzător de rezistentă. Dar rezultatul este că ratele ar putea fi necesar să rămână mai mari pentru mai mult timp.

În medie, companiile din S&P 500 plătesc astăzi o rată efectivă a dobânzii de 3,3% pentru împrumuturile lor, iar aproape jumătate din această datorie ajunge la scadență după 2030, potrivit unei analize recente a Goldman Sachs Group. Între timp, numerarul corporativ din SUA câștigă aproape 5%. Împrumuturile cu efect de levier cu rată variabilă – adesea utilizate de firmele deținute de capital privat – reprezintă doar 18% din datoria publică emisă de companiile nefinanciare cu sediul în Statele Unite.

De asemenea, mulți proprietari de case au acum un credit ipotecar cu o rată scăzută și fixă a dobânzii și se pot relaxa pe măsură ce investițiile lor în fondurile de piață monetară dau roade.

„Este contraintuitiv, dar adevărat că ratele mai mari ale dobânzilor au dus la cheltuieli mai mici cu dobânzile pentru America corporativă astăzi”, a declarat Boaz Weinstein,  manager de fonduri speculative și fondator al Saba Capital.

Gigantul financiar Berkshire Hathaway, condus de magnatul Warren Buffet, poate să deschidă șampania: numerarul și investițiile pe termen scurt au generat venituri din dobânzi de 1,4 miliarde de dolari în al doilea trimestru, de șase ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

La fel ca Berkshire, fintech-urile și companiile de turism care dețin sume mari de numerar pentru clienți sunt marii câștigători ai ratelor mai mari. Procesatorul de plăți Adyen NV a generat venituri din dobânzi de 93 de milioane de euro (101 milioane de dolari) în primele șase luni ale acestui an – echivalentul a 25% din profitul înainte de impozitare – ceea ce a permis companiei olandeze să continue angajările.

Unele companii aeriene se bucură, de asemenea, de un vânt prielnic. „EasyJet beneficiază de creșterea ratelor dobânzilor, deoarece majoritatea datoriilor noastre sunt fixe și menținem solduri de numerar cu rată variabilă”, a declarat transportatorul bugetar britanic investitorilor în luna mai.

Companiile cu un raport ridicat de numerar în comparație cu împrumuturile stau destul de bine. Alphabet  raportat venituri din dobânzi de aproape 900 de milioane de dolari la soldul său de numerar de 118 miliarde de dolari în al doilea trimestru. Net Power, o companie de tehnologie curată care a devenit publică în iunie, are 650 de milioane de dolari în numerar, câștigând un randament de peste 5% și nicio datorie.

„Ratele mai mari ale dobânzilor au fost un beneficiu net, având în vedere poziția noastră de numerar pe tot parcursul anului”, a declarat directorul financiar al companiei H&R Block , Tony Bowen. Carole Ferrand, CFO al companiei franceze de consultanță Capgemini, a avut un mesaj similar pentru investitori: „Veniturile din dobânzi pentru numerarul nostru cresc odată cu majorarea ratelor dobânzilor, în timp ce datoria noastră de obligațiuni este în întregime la rate fixe”.

Potrivit lui Andrew Lapthorne, economist la Societe Generale, companiile mari s-ar putea să se descurce „foarte bine cu rate mai mari”. Povestea este diferită pentru firmele mai mici din Europa, care vor simți impactul creșterii ratelor dobânzilor mai devreme.

852 afisari

5 COMENTARII

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Horoscop – duminică, 10 decembrie 2023. Sfat pentru toţi nativii: bucuraţi-vă de micile plăceri ale vieţii!

Horoscopul zilei de duminică, 10 decembrie 2023, ne atenţionează că ar trebui să ne bucurăm de micole plăceri ale vieţii. Berbecii sunt brutal de...