AcasăEconomieRețeaua de contrabandă cu cipuri europene în Rusia

Rețeaua de contrabandă cu cipuri europene în Rusia

O moștenire a modului în care spionii sovietici au construit rețele pentru a ocoli controalele la export

În condițiile în care reglementările interzic exportul unei mari părți a tehnologiei  semiconductoarelor „cu dublă utilizare” – componente cu aplicații civile și militare – strategia Moscovei „a însemnat de obicei contrabandă”, potrivit lui Chris Miller, profesor la Școala Fletcher a Universității Tufts.

„Guvernul rus a decis să  se bazeze pe tehnologia de contrabandă pentru unele dintre cele mai sensibile aplicații de apărare, deoarece ar fi pur și simplu prea costisitor să o producă pe plan intern și ar fi de neconceput din punct de vedere militar să se lipsească de ea”, spune Miller, autorul unei istorii a bătăliei globale pentru microcipuri.

„Și astfel  capacitățile comerciale de ultimă generație au fost introduse pe ascuns în Rusia”.

Producătorul francez de cipuri Ommic, condus de Marc Rocchi, depindea de comenzile primite de la Istok, un producător rus de echipamente pentru apărare, relatează Financial Times. Invazia Crimeei în 2014 – și sancțiunile occidentale și controalele la export care au urmat – au făcut ca rușii să fie nevoiți să își acopere urmele.

Distribuție și afaceri de milioane de euro

Scurgeri de informații arată că Ermakov a organizat introducerea în Rusia a cipurilor Ommic, despre care autoritățile franceze susțin că sunt controlate la export.

Rolul lui Ermakov este unul care a fost preluat în mod tradițional de ofițerii serviciilor de informații rusești – o moștenire a modului în care spionii sovietici au construit rețele pentru a ocoli controalele la export.

Rețeaua sa multifațetată a avut prezențe în Irlanda, Franța, Dubai, Germania, Singapore, China, Turcia, Grecia și Serbia, unele părți ale acesteia datând din anii 1990. Și chiar dacă a fost identificată, aceasta este încă activă în prezent și cumpără în continuare echipamente pentru a sprijini războiul Rusiei din Ucraina.

„Serviciile secrete rusești joacă un rol imens în obținerea acestui tip de tehnologie. Întotdeauna au făcut-o. Asta fac rușii. Sunt foarte buni la folosirea rețelelor de distribuție pentru a înființa companii de fațadă”, a precizat Thomas Krueger, fost director pentru comerț strategic la Consiliul de Securitate Națională al SUA.

La începutul anului 2015, Istok a semnat un contract cu o companie aparent independentă numită Fly Bridge pentru a asigura fluxul de cipuri de la Ommic. Fly Bridge a abordat apoi Amideon Systems(Irlanda), care a cumpărat cipurile și le-a expediat în Rusia prin intermediul unei filiale Amideon din Emiratele Arabe Unite.

Până în 2018, companiile Amideon au livrat cipuri Omnic în valoare de  4,6 milioane de dolari către Fly Bridge. Rocchi avea să le explice mai târziu anchetatorilor: „Istok a plătit Fly Bridge, care la rândul ei a plătit Amideon, care la rândul ei a decontat factura către Ommic”.

Din 2018, mărfurile au început să ia rute mai ocolitoare. Unele cipuri Ommic au fost trimise în Rusia prin China (o parte a acestui proces a fost cunoscută sub numele de „Proiectul Sichuan Nord”).

Deși lista UE de articole cu dublă utilizare interzise se aplică în tot blocul, statele membre sunt responsabile în mod individual pentru controlul încălcărilor – creând 27 de lacune potențiale pe care serviciile secrete rusești le pot exploata.

„Statele membre nu se simt neapărat confortabil să folosească controlul exporturilor ca măsură punitivă, deoarece este singurul instrument politic care se întoarce împotriva industriilor lor. Practic, îți restricționezi propriile companii să facă bani”, explică Krueger.

În martie 2023, autoritățile franceze au confiscate acțiunile Omnic. Companiile Amideon și-au încetat, de asemenea, activitatea. Dar Ermakov pare să fi dat o lovitură de proporții.

Surse care au cunoștință despre ancheta franceză spun că poliția a identificat peste 13 500 de cipuri  care au fost trimise în Rusia folosind documente vamale falsificate numai în 2021. Autoritățile franceze au găsit facturi pentru un total de 34.000 de cipuri, în valoare de peste 4,5 milioane de euro.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.362 afisari

1 COMENTARIU

  1. Dacă este adevărat ce spun autoritățile franceze, acești patroni trebuie condamnați pentru genocid și confiscat afacerea de către stat. Mâinile lor sunt pătate de sânge nevinovat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger