AcasăEconomieResetarea economiei globale: epoca dominației americane se apropie de sfârșit

Resetarea economiei globale: epoca dominației americane se apropie de sfârșit

Se estimează că China va depăși SUA ca cea mai mare economie din lume până în jurul anului 2035, în timp ce economia Indiei este de așteptat să devină a doua ca mărime până în 2075.

Cele două țări vor fi urmate de SUA pe locul trei, potrivit unei perspective pe termen lung a băncii Goldman Sachs.

„Ne așteptăm ca în următorii 30 de ani, ponderea PIB-ului mondial să se deplaseze și mai mult către Asia”, au scris economiștii Kevin Daly și Tadas Gedminas într-un raport de 45 de pagini.În 2050, se estimează că cele mai mari cinci economii ale lumii vor fi China, SUA, India, Indonezia și Germania.

Nigeria, Pakistan și Egipt ar putea fi, de asemenea, printre cele mai mari economii ale lumii până în 2075, datorită creșterii rapide a populației, dacă vor adopta „politici și instituții adecvate”, se arată în raport.

SUA, după ce au depășit previziunile de creștere a PIB-ului real pe termen lung în ultimul deceniu, “sunt puțin probabil să repete această performanță în următorul deceniu”.

„Creșterea potențială a SUA rămâne semnificativ mai mică decât cea a marilor economii de piață emergente, inclusiv a Chinei și mai ales a Indiei”, au precizat economiștii Goldman Sachs.

În plus, “forța excepțională a dolarului american din ultimii ani a dus la creșterea acestuia cu mult peste valoarea sa justă”, iar această deviere o va duce la o depreciere „în următorii 10 ani”.

Creșterea economică globală, care s-a diminuat deja de-a lungul deceniilor, ar urma să încetinească și mai mult până în 2075, din cauza “încetinirii creșterii demografice mondiale”.

Economia mondială va crește în medie cu 2,8% pe an între 2024 și 2029 și va scădea treptat după aceea. Aceasta se compară cu o creștere medie de 3,6% în deceniul de dinaintea crizei financiare mondiale și de 3,2% în cei 10 ani de dinaintea pandemiei Covid-19.

O mare parte din încetinirea economică se datorează unei creșteri mai slabe a populației mondiale. În ultimii 50 de ani, creșterea numărului de locuitori ai planetei a scăzut de la 2% pe an la mai puțin de 1% în prezent, iar proiecțiile ONU arată că aceasta va scădea aproape de zero până în 2075.

Scăderea productivității, legată de o încetinire a ritmului de globalizare și a progresului tehnologic, va contribui, de asemenea, la diminuarea creșterii produsului intern brut mondial.

 

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
3.981 afisari

8 COMENTARII

  1. Amerlocia poate să dispară. Cu tot cu adulatorii săi. Nu o să le ducă nimeni dorul.

  2. Ai dreptate Barbule si tu Stefane la fel,dupa disparitia SUA voi doi o sa traiti fericiti pana la adinci batrinete sub democratia Chinei.Va doresc mult succes pe viitor,chinejilor.

  3. Stati linistiti ca se pregateste o „democratie” mai al naibi ca si cea chineaza, o sa vrei sa emigrezi in china…

    • Terminati cu previziunile viitorului, ca nu sunteti nici ingeri si nici Dumnezeu sa faceti asta. Noi ca oameni nu o sa anticipam niciodata ce se va intampla.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger