AcasăEconomieRepercusiunile crizei datoriilor: America s-ar scufunda împreună cu economia globală

Repercusiunile crizei datoriilor: America s-ar scufunda împreună cu economia globală

În cazul în care criza datoriilor ar duce în cele din urmă Statele Unite în recesiune, economia americană nu s-ar scufunda singură. Repercusiunile unui prim default al datoriei federale s-ar răsfrânge rapid în întreaga lume.

Niciun colț al economiei globale nu va fi cruțat dacă guvernul american ar intra în incapacitate de plată și criza nu ar fi rezolvată rapid, a declarat Mark Zandi, economist șef la Moody’s Analytics, citat de Associated Press. Chiar dacă limita de îndatorare ar fi încălcată pentru cel mult o săptămână, economia americană ar slăbi atât de mult, atât de repede, încât ar elimina aproximativ 1,5 milioane de locuri de muncă.

Iar dacă o incapacitate de plată ar dura mult mai mult – până în vară – consecințele ar fi mult mai grave, au constatat Zandi și colegii săi în analiza lor: creșterea economică a SUA s-ar prăbuși, 7,8 milioane de locuri de muncă americane ar dispărea, ratele de împrumut ar sări, rata șomajului ar crește de la 3,4% în prezent la 8%, iar o prăbușire a pieței bursiere ar șterge 10 trilioane de dolari din averea gospodăriilor.

S-ar putea să nu se ajungă la asta, dar republicanii au amenințat că vor lăsa guvernul să intre în incapacitate de plată a datoriilor sale, refuzând să mărească limita legală a sumelor pe care le poate împrumuta, dacă președintele Joe Biden și democrații nu acceptă reduceri drastice ale cheltuielilor și alte concesii.

Alimentarea anxietății este dată de faptul că o mare parte din activitatea financiară depinde de încrederea că America își va plăti întotdeauna obligațiile financiare. Datoria sa, privită mult timp ca un activ foarte sigur, este o fundație a comerțului global, construită pe zeci de ani de încredere în Statele Unite. O incapacitate de plată ar putea zdruncina piața de 24 trilioane de dolari a datoriei de trezorerie, ar putea provoca înghețarea piețelor financiare și ar putea declanșa o criză internațională.

„O intrare în incapacitate de plată a datoriei ar fi un eveniment cu repercusiuni imprevizibile, dar probabil dramatice, asupra piețelor financiare americane și globale”, a avertizat Eswar Prasad, profesor de politică comercială la Universitatea Cornell și senior fellow la Brookings Institution.

Amenințarea a apărut chiar în momentul în care economia mondială se confruntă cu o panoplie de amenințări – de la creșterea inflației și a ratelor dobânzilor, la invaziei Rusiei în Ucraina.

În trecut, liderii politici americani au reușit, în general, să se îndepărteze de marginea prăpastiei și să ridice limita de îndatorare înainte de a fi prea târziu. Congresul a majorat, revizuit sau prelungit plafonul de împrumut de 78 de ori din 1960, cel mai recent în 2021.

Cu toate acestea, problema s-a înrăutățit. Diviziunile partizane din Congres s-au accentuat în timp ce datoria a crescut după ani de creștere a cheltuielilor și de reduceri profunde de taxe. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat că guvernul ar putea intra în incapacitate de plată chiar de la 1 iunie dacă legislatorii nu ridică sau suspendă plafonul.

Guvernele străine și investitorii privați dețin aproape 7600 de miliarde de dolari din datoriile guvernului american – aproximativ 31% din titlurile de Trezorerie de pe piețele financiare.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
2.339 afisari

5 COMENTARII

  1. „Repercursiunile crizei datoriilor”
    „repercursiunile”?????
    Păi, dacă este cur, cur sa fie!
    Vai de capul tău! Ai trecut pe lângă școala, nu prin școală!

    • Da asa am primittattattara articolu pa mail, si tradus da goagal…Daca asa vine de peste ocean ce sa..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger