Cauta

Reînarmarea Europei duce lipsă de muncitori

O creștere a cheltuielilor pentru apărare la 3% din PIB, față de obiectivul actual al NATO de 2%, ar necesita până la 760.000 de noi lucrători calificați în Europa

Firma cehă de armament PBS Group are suficiente comenzi pentru a-și dubla personalul, dar nu găsește forță de muncă.

Potrivit Reuters, această problemă este comună pentru multe companii europene din industria apărării, în contextul în care guvernele cresc cheltuielile pentru muniție, tancuri și alte arme, drept răspuns la avertismentele președintelui american Donald Trump, că nu ar trebui să se bazeze atât de mult pe Statele Unite.

”Dacă ar exista muncitori disponibili i-am angaja imediat. Avem afacerea necesară”, a declarat Pavel Checal, vicepreședinte pentru operațiuni la PBS Group, a cărei unitate de producție din Velka Bites are 800 de angajați. Firma a majorat salariile cu 8% anul trecut și plănuiește încă o creștere de 10% în 2025 pentru a atrage talente.

”Recrutarea rămâne o problemă cheie”

Deși planurile Uniunii Europene de a cheltui 800 de miliarde de euro pentru reînarmare sunt așteptate să creeze sute de mii de  locuri de muncă în următorul deceniu, există o problemă: oferta limitată de ingineri specializați în inteligența artificială și analiza datelor, precum și de sudori și mecanici.

Reuters a vorbit cu mai mult de o duzină de companii, recrutori și lucrători care au spun că, pe lângă creșterea salariilor și a beneficiilor, producătorii de arme recrutează muncitori  din alte sectoare și caută potențiali lucrători printre elevii și studenții locali.

Însă ”recrutarea rămâne o problemă cheie”, subliniază Nicolas Chamussy, director general al KNDS Franța, adăugând că există o limită în ceea ce privește creșterea salariilor. „Nu uitați că suntem într-o economie de război, dar suntem și într-un război economic. Dacă salariile noastre cresc în mod necontrolat, vom fi mai puțin competitivi”.

Compania franco-germană KNDS, care produce obuzierul autopropulsat CAESAR utilizat în Ucraina, a introdus noi schimburi la principala uzină din Bourges, în centrul Franței, și a majorat angajările cu 50% pe an.

Experții în inteligență artificială care pot dezvolta sisteme de arme autonome, precum și persoanele cu expertiză în produse fabricate în volume mici sunt la mare căutare.

”Nu vom produce un sistem CAESAR la fel ca un Peugeot 308. Trebuie să stăpânești un know-how foarte specific care necesită competențe foarte specifice. Și acestea sunt rare pe piața muncii”, a declarat Gabriel Masoni, purtătorul de cuvânt al KNDS.

O creștere a cheltuielilor pentru apărare la 3% din PIB, față de obiectivul actual al NATO de 2%, ar necesita până la 760.000 de noi lucrători calificați în Europa, conform unui raport întocmit de firma de consultanță în management Kearney.

Producătorul de submarine și fregate ThyssenKrupp Marine Systems încearcă să angajeze 1 500 de lucrători pentru șantierul său naval din Wismar, nordul Germaniei. Deficitul de experți STEM în matematică, IT și științe reprezintă o provocare.

Rheinmettal, cel mai mare producător de arme din Europa, intenționează să-și majoreze forța de muncă cu 9000 de angajați până în 2028. Caută specialiști în dezvoltarea de produs,  ingineri și sudori.

Ultimele stiri

  • Horoscop 29 mai 2025 – Micile probleme de sănătate dispar
  • Alegi ce citești
  • Pacea în condițiile lui Putin, adevăratul test pentru Occident
  • Cu pași timizi: giganții de pe Wall Street se îndreaptă spre criptomonede
  • Dan și Șucu. Președintele și patronul
  • Germanii se revoltă împotriva regenerabilelor. ”Contribuie la încălzirea globală!”
  • ProTV investește MASIV în drepturile pentru Premier League
  • La Liga împarte banii din drepturile TV: Barcelona conduce și la încasări
  • Liberalii pregătesc închisori și pentru minorii care comit fapte penale
  • Armele turcești cuceresc piața americană
  • Exit mobile version