„Regula primei vânzări” este un concept din legislația vamală americană care permite importatorilor să utilizeze cel mai mic cost al unui produs pentru a calcula taxele.
De exemplu, un producător chinez vinde un tricou unei firme din Hong Kong pentru 5 dolari. Firma vinde apoi tricoul unui comerciant cu amănuntul din SUA pentru 10 dolari. În cele din urmă, comerciantul îl scoate la vânzare pentru 40 de dolari.
În conformitate cu regula primei vânzări, comerciantul cu amănuntul din SUA poate plăti taxa de import la prețul inițial de 5 dolari al bunului, mai degrabă decât la prețul umflat de 10 dolari al firmei din Hong Kong, eliminând astfel costul asociat profitului intermediarului, relatează CNBC.
„Normele vă permit să folosiți prețul inițial de vânzare de la fabrică la vânzător pentru a determina prețul taxei finale”, a declarat Brian Gleicher, avocat la Miller & Chevalier Chartered.
Regula primei vânzări există din 1988, dar a câștigat din nou atenție în timpul primei administrații a președintelui Donald Trump și, acum, în timpul ultimului său regim tarifar.
„Când prima administrație a impus tarife de 25% (Chinei în 2018) atunci am început să primim apeluri. În prezent, cu noile tarife, regula primei vânzări a început să apară din nou”, subliniază Sid Paruthi, partener la firma americană de consultanță Moss Adams.
Sunt impuse anumite criterii. Trebuie să fie implicate cel puțin două vânzări: una de la un producător străin și una sau mai multe de la un intermediar. Vânzările trebuie efectuate în condiții de concurență deplină de către părți independente. Trebuie să existe dovezi că articolul era destinat SUA, inclusiv documente privind prețul primei vânzări.
Deși regula se aplică în general tuturor produselor și industriilor, este considerată deosebit de utilă în cazul bunurilor de consum cu valoare mai mare și al produselor de lux.
În aprilie, șeful departamentului corporativ și de aprovizionare al grupului Moncler, Luciano Santel, a precizat că ”primul cost de vânzare este mult mai mic decât prețul de vânzare cu amânuntul”. Prin urmare, ”aduce un beneficiu semnificativ”.
Compania Kuros Biosciences, cu sediul în Elveția, a anunțat la începutul acestei luni că își modifică operațiunile, ceea ce i-ar permite să adopte politica primei vânzări. În SUA, Traeger Grills a menționat prima vânzare ca un factor de atenuare a costurilor lanțului de aprovizionare.
Utilizarea regulii, deși perfect legală, ar putea totuși submina eforturile administrației Trump de a crește veniturile din tarife vamale și de a stimula externalizarea producției.