Norii care au planat asupra industriei tehnologiei financiare în 2024 par să se risipească, deoarece reducerile ratelor dobânzilor, redresarea acțiunilor fintech și promisiunile unui mediu de reglementare mai permisiv în cea de-a doua administrație Trump oferă o perspectivă mai promițătoare pentru startup-uri.
După ce au beneficiat de o avalanșă de investiții în perioada care a urmat pandemiei Covid-19, numeroasele startup-uri din industria fintech în domeniul plăților, împrumuturilor, serviciilor bancare pentru consumatori și din alte categorii s-au confruntat cu o perioadă de ajustare dificilă, relatază Bloomberg. Pe măsură ce fondurile de capital de risc s-au epuizat, unele întreprinderi fintech și-au redus cheltuielile prin concedieri și strategii de produse mai bine orientate.
Toți acești factori s-au combinat pentru a bloca activitatea de tranzacționare, pentru a încetini creșterea și pentru a inspira lamentații legate de o „iarnă fintech”. Cu toate acestea, pentru 2025, specialiștii din industrie sunt optimiști și cred că valul se va întoarce, că se va crea un impuls în jurul noilor tehnologii, precum monedele stabile, și că vor începe să se intensifice strângerile de capital, achizițiile și listările publice.
Reglementare relaxată
Falimentul startup-ului Synapse Financial Technologies a lăsat mii de clienți fintech fără acces la fondurile deținute în conturi care au fost, în unele cazuri, promovate ca fiind protejate de Federal Deposit Insurance Corp. Dezastrul a accelerat un val de acțiuni de aplicare a legii împotriva așa-numitelor bănci sponsor care colaborează cu fintech-urile pentru a le permite să ofere produse financiare.
Totul se va schimba sub viitoarea administrație. Consilierii lui Donald Trump au încercat să reducă sau să elimine autoritățile de reglementare bancară, a raportat Wall Street Journal.
Oferte, oferte, oferte
Revenirea companiilor fintech tranzacționate la bursă în urma scăderilor abrupte de la vârfurile din 2021 a alimentat optimismul că oportunitățile pentru listări publice sunt la orizont.
ETF-ul Ark Fintech Innovation a crescut cu aproximativ 34% în 2024. Firma Klarna și Chime Financial au depus oferte publice inițiale, pregătind terenul pentru ca alte fintech-uri să urmeze exemplul. Stripe și Plaid sunt alți doi concurenți la IPO urmăriți îndeaproape.
„Puteți vedea cum se ridică ceața de pe piață”, a spus Matt Streisfeld, partener general la firma de investiții fintech Oak.
Plățile cripto devin mainstream
La o lună după ce Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale, Bitcoin a depășit pentru prima dată nivelul de 100.000 de dolari, probabil susținut de atitudinea pro-cripto a președintelui ales.
Agenda viitoarei administrații este probabil să pună vântul în pânzele eforturilor de a utiliza tehnologii precum stablecoins, în special pentru cei care încearcă să se extindă la nivel internațional. Achiziția de către procesorul de plăți Stripe, în valoare de 1,1 miliarde de dolari, a startup-ului Bridge care emite monede stabile, de exemplu, a fost motivată de dorința de a construi o infrastructură globală de plăți.
PayPal a anunțat că va permite partenerilor de plată să folosească propria monedă, PYUSD, pentru a deconta tranzacții transfrontaliere cu serviciul său internațional de transfer de bani, Xoom. PayPal permite deja consumatorilor să cumpere, să dețină și să vândă criptomonede prin portofelele lor.
YellowCard, un startup de monede stabile care a tranzacționat criptomonede în valoare de peste 3 miliarde de dolari în 2024, a fost fondat pentru a găsi o modalitate de a evita transferurile bancare internaționale costisitoare.