AcasăEconomieRegimul de sancțiuni al UE, bun de aruncat la gunoi

Regimul de sancțiuni al UE, bun de aruncat la gunoi

Sancțiunile impuse miliardarului rus Mihail Fridman și partenerului său de afaceri Petr Aven au fost anulate, într-o victorie previzibilă împotriva Uniunii Europene

Sancțiunile impuse miliardarului rus Mihail Fridman și partenerului său de afaceri Petr Aven din cauza războiului din Ucraina au fost anulate într-o victorie previzibilă împotriva Uniunii Europene.

Bruxelles-ul a impus valuri de sancțiuni împotriva unor cetățeni și întreprinderi rusești pentru că au profitat sau au avut un rol în invazia Ucrainei în februarie 2022, dar Fridman și Aven au depus o contestație legală pentru a fi scoși de  pe listă.

O „greșeală contraproductivă”

În prezent, Tribunalul UE a decis că blocul comunitar nu a reușit să furnizeze suficiente dovezi că cei doi afaceriști au sprijinit acțiunile sau politicile Kremlinului în Ucraina. Instanța a dispus anularea măsurilor restrictive pe care le-a impus din februarie 2022 până în martie anul trecut.

Fridman, în vârstă de 59 de ani, care are și cetățenie israeliană, și  Aven, în vârstă de 69 de ani (cetățenie letonă), locuiesc acum în cele două țări. Ambii sunt acționari importanți ai conglomeratului Alfa Group, ce include cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank, și cel mai mare retailer alimentar, X5 Group.

UE nu a reușit să demonstreze că cei doi bărbați „au sprijinit acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei sau că au oferit sprijin material sau financiar factorilor de decizie ruși responsabili de anexarea Crimeei sau de destabilizarea Ucrainei”, a precizat instanța.

După pronunțarea hotărârii, Fridman a declarat pentru Bloomberg că este „mulțumit de decizie”. Avocații celor doi magnați, Thierry Marembert, Aaron Bass și Roger Gherson, au afirmat că sancționarea lor a fost o “greșeală contraproductivă”.

Vânătoare de vrăjitoare

O serie de ruși sancționați spun că dovezile folosite împotriva lor sunt nefondate, eronate sau înșelătoare – și se sprijină în principal pe informații disponibile public.

Sancțiunile UE care vizează persoane fizice sunt întocmite de Serviciul European de Acțiune Externă pe baza numelor și a informațiilor furnizate de statele membre. Lista trebuie apoi aprobată în unanimitate de către cele 27 de guverne ale blocului.

Dar graba de a acționa rapid și în mod coordonat cu aliații, precum și presiunea internă din partea unor capitale ale UE de a include anumiți magnați s-a transformat într-o vânătoare de vrăjitoare.

În cazul altor doi oameni de afaceri ruși care fac obiectul sancțiunilor, dovezile UE au inclus tweet-urile unui reporter care detaliază o declarație a Kremlinului referitoare la   întâlnirea lor cu  Putin în prima zi după invazia Ucrainei.

Decizia în cazul Fridman și Aven este mai mult decât un precedent. Nu numai că pune sub semnul întrebării un principiu utilizat în multe alte sancțiuni, conform căruia apropierea de președintele Vladimir Putin implică complicitate cu invazia, ci scoate  la iveală deficiențe grave în procesul de cercetare și  colectare de informații al UE atunci când a elaborat restricții împotriva a peste 1 700 de persoane și 400 de entități din 2014.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
394 afisari

3 COMENTARII

  1. Va inselati. UE E DE ARUNCAT LA GUNOI. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

  2. Ei au avut castig de cauza pe persoana fizica(poate si numele a cantarit in decizie !), dar ce ne facem cu sumedenia de sanctiuni dictate impotriva Rusiei care, ce sa vezi, sau intors mai mult impotriva cetatenilor UE ?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger