AcasăEconomieRegenerabilele scot hidroenergia din piață. Compania de stat, obligată să acopere dezechilibrele

Regenerabilele scot hidroenergia din piață. Compania de stat, obligată să acopere dezechilibrele

Eolienele și fotovoltaicele blochează vânzarea hidroenergiei către români

Dezechilibrele din ce în ce mai mari din sistemul energetic, create de intermitența producției din regenerabile și de la prosumatori, împing Hidroelectrica în afara pieței. Rămasă singură pe piața de echilibrare, după dispariția cărbunelui, hidroenergia trebuie să presteze serviciile de sistem, ca să acopere golurile de vânt și soare. În plus, Dispeceratul Energetic Național interzice intrarea în sistem a hidroenergiei pentru a permite regenerabilelor să-și vândă producția, acestea din urmă având prioritate, potrivit unei Directive europene.   

În ritmul infernal de apariție a regenerabilelor din eolian și fotovoltaic, anunțat de Guvern, cu finanțare din fonduri europene, energia hidro ieftină nu va mai putea fi vândută pe piață. Și asta pentru că hidroenergia este obligată să acopere dezechilibrele din ce în ce mai mari create în sistem de regenerabile și de prosumatori, ceea ce presupune păstrarea producției în rezervă.

”Hidroelectrica este importantă la echilibrare, pentru că se produc mari dezechilibre de la prosumatori și de la regenerabile. Cărbunele e din ce în ce mai puțin și, dacă nu ar fi Hidroelectrica pentru echilibrare, nu știu ce ar face Dispecerul Energetic Național. Sunt multe regenerabile, la care se adaugă și prosumatorii și dezechilibrele sunt din ce în ce mai mari. Nu contează că plătesc, nu asta este problema, dar trebuie să ai energia fizic ca să echilibrezi. Că plătesc dezechilibrele, că-i penalizezi nu are relevanță, important este să ai energie ca să echilibrezi. Și sunt necesare din ce în ce mai multe cantități de energie de la Hidroelectrica. Penalizarea financiară nu este suficientă pentru dezechilibrele create, trebuie să fie obligați să investească în stocare”, ne-a declarat Silvia Vlăsceanu, directorul executiv al Asociației Producătorilor de Energie Electrică HENRO.

Profitul patronilor din regenerabile, prioritar

Înainte, energie pentru echilibrare mai puteau să dea și producătorii  din cărbune, dacă aveau cazanele calde, că, altfel, pornesc în 24-48 de ore, iar nuclearul nu contribuie, pentru că nu îi permite profilul de producție, ne spun reprezentanții HENRO. Singura care poate acoperi dezechilibrele și care are capabilitatea tehnică rămâne hidroenergia, deoarece capacitatea de producție de la 0 la 100% o atinge în câteva minute.

”Ne tot întrebăm de ce nu produce mai multă energie Hidroelectrica. Păi ar produce mai mult, dar trebuie să acopere dezechilibrele. Și apoi, hidro produce după cum comandă Dispecerul Energetic Național. Solarul și vântul au prioritate, iar hidroenergia este salvatorul sistemului, mai ales că nu mai este cărbunele, pe care te mai bazai la echilibrare. Prioritatea în sistem a regenerabilelor a fost impusă printr-o Directivă europeană, la începuturile regenerabilelor, când se dorea încurajarea lor, și acum așa rămas. Avântul regenerabilelor nu este corelat cu partea tehnică”, ne-a mai precizat directorul executiv al HENRO, Silvia Vlăsceanu.

Ultima redută

Hidroelectrica produce 30% din energia României și orice colaps, orice nesincronizare în procesele de producție sau de mentenanță, de investiții care să asigure buna funcționare a echipamentelor au un impact foarte mare asupra întregului sistem energetic, a afirmat directorul executiv al Hidroelectrica, Károly Borbély.

”Suntem singura companie care poate stoca energie în lacurile pe care le avem, și vorbim de cantitatea de apă necesară producției de energie electrică, și mulți ani de acum de acum încolo vom fi unul dintre cei mai importanți stâlpi ai sistemului energetic românesc, pentru că 60-70% din serviciile de sistem sunt asigurate de Hidroelectrica. Asta înseamnă că, dacă un reactor se decuplează sau se oprește brusc vântul sau nu mai avem producție în centrale, automat Hidroelectrica intervine pentru a asigura continuitatea producției pentru a avea suficientă energie în piață”, a spus Károly Borbély. Acesta a mai arătat că Hidroelectrica va continua să investească în mentenanță, în retehnologizare și în modernizarea echipamentelor pentru că este foarte important ca ciclul de viață al echipamentelor hidroenergetice să fie cât mai mare.

author avatar
National
5.658 afisari

9 COMENTARII

  1. DECRETELE LUI CEAUSESCU VERSUS DIRECTIVELE EUROPENE !!, CU UN GUVERN DE LINGE CLANTE LA BRUXELLES O SA NE INTOARCEM LA LUMANARE SI LAMPA CU GAZ .
    DE CAND ROMANIA A INTRAT IN GAURA NEAGRA ZISA SI UNIUNEA EUROPEANA ROMANIA A REGRESAT ,S-A DESTABILIZAT ECONOMIC ,FINANCIAR .

      • AI ARGUMENTE ?,PUNELE PE MASA !. PESTE 5 MILIOANE DE ROMANI LASATI PE DRUMURI CA URMARE A UNOR PRIVATIZARI ABERANTE FACUTE LA COMANDA STRAINA CE-S ?. NEIMPOZITAREA COMPANIILOR STRAINE CE-I ?.
        INSTRAINAREA RESURSELOR MINERALE SI A PAMANTULUI AGRICOL CE-I ?.
        DE LA O TARA CU DATORII ZERO !!!!,LA O TARA CU DATORII DE PESTE 160MILIARDE DE EURO CE-I ????.
        DE LA UN INVATAMANT SUPERIOR CARE ERA RECUNOSCUT IN PRIMELE 100 !!,AZI NU SUNTEM NICI IN PRIMELE 1000 DE
        UNIVERSITATI!!.
        VEZI NIVELUL DE ANALFABETISM DIN ROMANIA !!!.
        VEZI REZERVA DE AUR A ROMANIEI ESTE GAJ LA LONDRA !!.
        VINIO CU ARGUMENTE OMULE ,DACA ESTI SIGUR ?/.
        CE-I PARTENERIATUL STRATEGIC CU AMERICA ??-RAPORT DE VASALITATE !!,DE PLATIT HARACIUL LICURICIULUI IN AVANS !!!!!,LA SCHIMB CU FIARE VECHI !. DESCHIDETI OCHII NU VA MAI LASATI PROSTITI CU TEMBELIZORUL .

  2. Atata timp cat niciodata, absolut niciodata, eolienele si fotovoltaicele nu vor putea acoperi necesarul de energie, indiferent de tara, este mai mult decat absurd sa fie tratate preferential. Nu trebuie sa fii specialist in domeniu ca sa realizezi ca cele doua invocate, depind de soare sau de vant. Te intebi pe cine reprezinta politrucii din fruntea UE care emit astfel de Directive aberante ?!

  3. Nu are nicio logică ce spune ăsta. Normal că infrastructura trebuie întreținută, actualizată și modernizată, nu ăsta a fost și până acum rolul lui ca director? Sau el le bate obrazul stăpânilor, că nu mai e loc pentru șmenuri?
    Dacă hidroenergia e consumată în totalitate atunci înseamnă că își îndeplinește scopul. Dacă sunt probleme în sistem cu regenerabilele, hidrocentralele sunt soluția optimă, pentru că atunci când apar întreruperi, chiar și dacă ar fi 100% incompetenți și nu le pot prevedea, ele pot fi cel mai bine acoperite de capacitatea de stocare a hidrocentralelor.

  4. Piata de echilibrare este tot o componenta a pietii angro. Asadar, este falsa afirmatia ca Hidroelectrica este scoasa din piata. Mai mult de atat, in general piata de echilibrare ofera preturi mai avantajoase producatorilor, asadar o cota de piata mai ridicata in zona de echilibrare va aduce Hidroelectricii beneficii mai mari. Problema este ca disponibilitatea Hidroelectrica este limitata iar cresterea regenerabilelor fara stocare suplimentara va duce (daca nu a dus deja) la depasirea disponibilitatii Hidro.
    Asadar, este nevoie de stocare in piata si nu de contracte pe diferenta.

  5. Ce spui tu Klaus vodă e adevărat doar în regim de stat centralizat , în regim concurențial orice intervenție în viața unei companii este toxică. Faptul că ești obligat să produci doar în momente de dezechilibre , să compensezi ceea ce fac alții , mai nou să compensezi energia și la ucrainieni( cred că nu mai ști că Zelensky a avut pretenții la parte din profiturile Hidroelectricii) te dezechilibrează pe tine ca și companie.Ținând cont că ești și distribuitor cu abonați la energie și în același timp participi pe bursă pentru vânzarea energiei vânzarea cu dedicație și la ore cerute de alții îți diminuează profund veniturile. Și ca o concluzie amară …, noroc că investițiile au intrat într-un profund regres, reparațiile sunt doar de fațadă și salariile angajaților (nu șefilor) din ce am mai aflat sunt de așa natură că mai compensează din pierderi.

  6. Nu scot nimic. Este la latitudinea fiecarei tari sa ia deciziile necesare. Daca avem decidenti fara coloana este posibiol sa intalnim asemnea situatii dar vom veghea ca sa nu ajungem in asemnea situatii. Romania are de amenajat economic inca 4400 MW din care 1200 MW pe Dunare care sunt in STrategia Dunarii adoptata de UE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger