Ministerul Energiei vrea să ridice producția din regenerabile la rang de interes public național, pentru ca fotovoltaicele, eolienele și capacitățile de stocare în baterii să poată avea prioritate în fața drepturilor de proprietate, a fondului forestier și a ariilor protejate. Ministerul spune că măsura este necesară pentru că, altfel, România riscă sancțiuni economice severe de la UE și, mai ales, riscă să se confrunte cu un deficit energetic semnificativ.
Ministerul Energiei dă liber la vânătoarea de terenuri pe tot teritoriul României, astfel că firmele, în general din afara țării, își vor putea alege orice loc pentru amplasare a regenerabilelor și bateriilor, având prioritate în fața drepturilor de proprietate ale populației, în fața pădurilor și a ariilor protejate. Urgența măsurii este dată de riscurile uriașe de sancțiuni economice severe din partea UE și de un deficit energetic semnificativ, susține ministerul. În realitate, întârzierea proiectelor de fotovoltaice și eoliene nu are legătură cu obținerea terenurilor, ci cu racordarea la sistem, unde sectorul distribuției de energie are de făcut investiții enorme, care înseamnă nu numai găsirea fondurilor necesare, ci și foarte mult timp. ”În lipsa unor măsuri urgente, întârzierile în implementarea acestor proiecte ar aduce sancțiuni economice severe și ar afecta obiectivele naționale de securitate energetică. Dacă aceste proiecte de importanță națională nu sunt declarate lucrări de interes public național și nu primesc un cadru legal clar și imediat aplicabil, România riscă să se confrunte cu un deficit energetic semnificativ. Acesta ar afecta stabilitatea SEN și ar genera creșteri de prețuri, costuri suplimentare pentru consumatori și riscuri majore pentru securitatea economică. Proiectele de importanță națională necesită acces urgent la terenuri, inclusiv scoaterea acestora din circuitul agricol sau forestier, în condițiile legii”, susține Ministerul Energiei.
Energia verde rade totul în jur
Proiectul de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Energiei introduce două amendamente esențiale la Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, unul care creează cadrul legal necesar pentru declararea unor proiecte de producere a energiei electrice ca lucrări de interes public național, iar celălalt care stabilește criterii clare pentru definirea proiectelor de importanță națională în domeniul energiei electrice. Astfel, lucrări de interes public național vor fi considerate lucrările/ proiectele de construire, realizare, dezvoltare, modernizare, reabilitare, retehnologizare, operare, exploatare, de intervenţie în caz de avarie, revizie sau reparaţie şi de întreţinere aferente producerii de energie electrică care face/fac obiectul proiectelor de importanţă naţională în domeniul energiei electrice. Potrivit proiectului de act normativ, proiectele în domeniul energiei electrice declarate ca fiind lucrări de interes public național prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Energiei și/sau a Secretariatului General al Guvernului, sunt considerate ca fiind de siguranţă şi securitate naţională, cu derogări de la regimul ariilor protejate și de la legislația privind scoaterea terenurilor din circuitul agricol și din fondul forestier. ”Proiectele de importanță națională în domeniul energiei electrice devin instrumente strategice ale statului pentru garantarea securității energetice, în special în contextul tranziției către surse de energie regenerabilă. Acest cadru permite derularea rapidă și eficientă a proiectelor, contribuind la atingerea țintelor asumate de România în cadrul Pactului Ecologic European și Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR)”, consideră Ministerul Energiei.
Sloganul mormanului de fiare vechi
Uniunea Europeană a impus ținte stricte de reducere a emisiilor de carbon și de tranziție la surse de energie regenerabilă, iar România este obligată să îndeplinească aceste obiective prin dezvoltarea capacităților de producție din surse regenerabile (eoliene, solare) și prin proiecte de stocare a energiei, se precizează în motivarea proiectului de act normativ. ”România se confruntă cu o infrastructură energetică învechită și insuficientă pentru a face față creșterii cererii de energie electrică, mai ales în contextul creșterii populației și al dezvoltării economice (n.r. cererea de energie a scăzut, ca și populația, de altfel, infrastructura nu este învechită, ci trebuie schimbată în totalitate din cauza regenerabilelor, iar dezvoltarea economică este, în realitate, o prăbușire a industriei și, implicit, a consumului de energie). Proiectele de importanță națională în domeniul energiei electrice, care includ centralele fotovoltaice, eoliene și alte surse regenerabile, precum și capacitățile de stocare a energiei, sunt cruciale pentru modernizarea Sistemului Electroenergetic Național (SEN). Fără aceste proiecte, există un risc real ca SEN să devină suprasolicitat, lucru care poate duce la defecțiuni tehnice, căderi masive de tensiune sau chiar la pene de curent pe scară largă. În plus, SEN se confruntă deja cu presiuni majore, inclusiv din cauza integrării unor surse de energie intermitente (precum energia eoliană și solară), care necesită echilibrarea cererii și ofertei. Proiectele de producere și stocare a energiei devin astfel esențiale pentru evitarea dezechilibrelor de pe piața energetică și pentru asigurarea unei aprovizionări stabile și continue cu energie”, susține Ministerul Energiei.