AcasăEconomieRegatul Unit, câștigătorul războiului comercial SUA-UE?

Regatul Unit, câștigătorul războiului comercial SUA-UE?

Multe companii ar putea să revină în Marea Britanie dacă tarifele impuse Uniunii Europe de președintele american Donald Trump vor intra în vigoare la 1 august

În 2016, votul pentru ieșirea Marii Britanii din UE a determinat multe întreprinderi să își mute operațiunile pe continentul european, luând cu ele investițiile și angajații.

În 2025, spectrul tarifelor de 30% impuse UE de președintele american Donald Trump, care vor intra în vigoare la 1 august dacă nu se ajunge la un acord comercial, ar putea aduce înapoi aceste întreprinderi, relatează CNBC.

„Regatul Unit ar putea fi un mare câștigător indirect” în cazul în care amenințările cu taxele vamale americane asupra UE devin realitate, a declarat  Alex Altmann, șeful biroului german al firmei de contabilitate și consultanță în afaceri Lubbock Fine, cu sediul la Londra.

„Dacă rata vamală pentru UE ajunge în cele din urmă undeva aproape de 30%, atunci tarifele britanice mai mici aplicate SUA ar oferi un stimulent major pentru companiile din blocul comunitar să își transfere o parte din producție în Regatul Unit”.

Marea Britanie a încheiat deja un acord comercial cu SUA, care reduce taxele vamale pentru automobile la 10% și îi acordă cea mai mică taxă pe importurile de oțel.

Situația favorabilă în care se află acum vine după mai mulți ani de incertitudine și neliniște pentru întreprinderi, care au încercat să navigheze într-o lume post-Brexit cu mai multă birocrație și bariere la export.

Potrivit Comisiei Europene, UE a reprezentat mai mult de 50% din comerțul exterior cu bunuri al Marii Britanii în 2024.

Susținătorii și criticii discută despre meritele și dezavantajele Brexitului și ale divorțului de piața unică și de uniunea vamală a UE, precum și de libera circulație a bunurilor și a persoanelor, care au fost incluse în statutul de membru al UE.

Însă economiștii susțin că Brexitul a afectat exporturile, locurile de muncă și creșterea economică din Regatul Unit.

Office for Budget Responsibility estimează că exporturile și importurile vor fi cu aproximativ 15 % mai mici pe termen lung, comparativ cu situația în care Regatul Unit ar fi rămas în UE.

Nu e clar dacă tariful de 30% planificat de Trump pentru blocul comunitar va fi pus în aplicare la 1 august. Imprevizibilitatea  liderului de la Casa Albă înseamnă că rata finală a taxei ar putea fi mai mare – el a amenințat anterior cu un tarif de 50% – sau mai mică, spre nivelul de bază de 10% pe care îl urmărește UE.

Și nu toată lumea este de acord că Regatul Unit ar putea beneficia de tensiunile comerciale, indiferent de rezultatul discuțiilor de ultimă oră dintre Bruxelles și Washington.

Carsten Nickel, director general la Teneo, a remarcat că puterea Regatului Unit a rămas în serviciile financiare, mai degrabă decât în industria prelucrătoare, care rămâne mai răspândită în țări orientate spre export, precum Germania și Italia.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
68 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger