AcasăEconomieRefugiul celei de-a doua economii mondiale

Refugiul celei de-a doua economii mondiale

Chinezii cumpără aur ca refugiu în fața haosului de pe piața imobiliară și bursieră locală, ceea ce a contribuit la susținerea unor prețuri record pentru acest activ

Investitorii și gospodăriile chineze au cumpărat aur ca refugiu în fața haosului de pe piața imobiliară și bursieră locală, ceea ce a contribuit la susținerea unor prețuri record pentru acest activ.

China a fost principalul punct luminos la nivel global pentru bijuteriile din aur și fluxurile de investiții în 2023, potrivit raportului trimestrial al World Gold Council, în condițiile în care piețele locale de proprietăți, acțiuni și valută au dezamăgit după ieșirea țării din blocajele Covid-19.

Împreună cu cererea „fulminantă” din partea băncilor centrale, cererea chineză a contribuit la majorarea prețului aurului la niveluri record luna trecută și la menținerea acestuia peste 2.000 de dolari pe uncie în acest an.

Cererea chineză de aur pentru investiții – cuprinzând lingouri, monede și fonduri tranzacționate la bursă – a crescut cu 28%, ajungând la 280 de tone, compensând în mare măsură o scădere abruptă în Europa. Consumul de bijuterii în China a crescut anul trecut cu 10%, ajungând la 630 de tone.

Investitorii chinezi au acumulat economii uriașe în timpul pandemiei. Acum, expunerea la aur a devenit o necesitate pentru portofoliile lor, deoarece continuă să se aștepte la dezinflație și la incertitudinea economică.

Cererea globală de aur a fost cea mai mare înregistrată vreodată – 4.899 de tone – alimentată de  către persoane fizice bogate, fonduri suverane de investiții și speculatori de pe piețele bursiere.

Nivelurile record ale cererii și prețurile în creștere ale aurului au apărut în ciuda creșterii ratelor dobânzilor de anul trecut, ceea ce a sporit atractivitatea obligațiunilor în raport cu activul fără randament. Băncile centrale din  China, Polonia și Singapore  au contribuit la menținerea achizițiilor nete la peste 1.000 de tone.

Analiștii financiari susțin că motivul din spatele strategiei de cumpărare de aur a Chinei este reducerea dependenței sale de dolarul american și consolidarea  yuanului pe piețele internaționale. Dependența de dolarul american a condus adesea la vulnerabilități, deoarece Statele Unite au folosit dominația monedei lor pentru a impune sancțiuni unor țări precum Rusia și Iran.

Aurul deține o valoare intrinsecă și nu este supus acelorași presiuni geopolitice ca și monedele fiduciare. Prețul metalului prețios urcă adesea atunci când creșterea economică globală încetinește, iar randamentele obligațiunilor scad.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
786 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger