Cauta

Reforma pieței UE se târâie ca melcul. „Inerția înseamnă declin”

UE trebuie să își integreze piețele financiare, energetice și de telecomunicații, altfel riscă să își piardă securitatea economică și să rămână și mai mult în urma SUA și a Chinei

UE trebuie să își integreze piețele financiare, energetice și de telecomunicații, altfel riscă să își piardă securitatea economică și să rămână și mai mult în urma SUA și a Chinei.

Enrico Letta, fostul prim-ministru italian însărcinat de liderii europeni să evalueze starea pieței unice neperformante a UE, a declarat pentru Financial Times că integrarea europeană este o chestiune de supraviețuire în economia globală.

“Dacă nu ne integrăm, vom pierde”

„Problema este că, în această lume nouă, suntem prea mici. Dacă nu ne integrăm, vom pierde”, a precizat Letta înainte de publicarea raportului său – subiectul principal al unui summit UE care va avea loc joi. „Inerția în privința pieței unice înseamnă declin”.

Într-adevăr, ponderea economică a Uniunii Europene este în scădere, reprezentând doar 13,3% din produsul intern brut mondial, față de peste 20% în 1993, când a fost înființată piața unică. Puterea economică a celor 440 de milioane de consumatori ai săi este depășită de SUA și China, iar India nu este cu mult în urmă.

Un subiect tabu: finanțarea tranziției ecologice

Letta se va folosi de raportul său pentru a susține că Bruxelles-ul trebuie să folosească următorii cinci ani pentru a continua integrarea piețelor naționale de servicii financiare, energie și telecomunicații. De asemenea, el va solicita modificarea normelor UE privind fuziunile pentru a permite o mai mare consolidare a pieței.

Și acest oficial are curajul să avertizeze în privința unui subiect tabu: „Dacă nu suntem capabili să dăm un răspuns la întrebarea cum să finanțăm tranziția ecologică, extinderea și noile nevoi de securitate, ar fi foarte, foarte complicat să evităm o reacție socială și politică”.

Europa, criticată pentru „greșelile monumentale” în politica energetică

Intervenția lui Letta vine în contextul în care Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie, a criticat Europa pentru „greșelile monumentale” în politica energetică care au făcut-o să rămână în urma Chinei și a SUA și a cerut UE să dezvolte un „nou masterplan industrial” pentru a-și reveni.

Nevoile de finanțare pentru ecologizarea economiei europene sunt estimate la 500 de miliarde de euro pe an, potrivit fostului președinte al Băncii Centrale Europene Mario Draghi.

Dar ar fi nevoie și de resurse publice, ceea ce înseamnă că bugetul comun al UE ar trebui să crească peste nivelul de 1% din PIB la care se situează în prezent.

Printre alte sugestii se numără o altă carte de reguli pentru politica de concurență. Normele restrictive privind modul în care marile companii din UE se pot dezvolta prin achiziții reprezintă o nemulțumire de lungă durată a unor țări precum Franța și Germania, care ar dori să creeze campioni industriali europeni prin intermediul unor megafuziuni.

Ultimele stiri

  • Firea știe cum poate scăpa de aglomerație Capitala. „Noile linii de metrou sunt soluția pentru fluidizarea traficului”
  • Celebrul magician David Copperfield, acuzat de mai multe femei de comportament sexual neadecvat
  • Cine e bărbatul care l-a împușcat pe premierul slovac. Ce s-a aflat despre suspect – VIDEO
  • VIDEO| Atacul din slovacia, catalogat de autorități drept asasinat motivat politic
  • VIDEO| Mircea Geoana: „Este cutremurător ce s-a întâmplat azi în Slovacia”
  • Ministrul slovac al Apărării: „Starea premierului este extraordinar de gravă”
  • Poza Zilei
  • Joe Biden, despre tentativa de asasinat din Slovacia: „Un act oribil de violență”
  • Horoscop 16 mai 2024 – Nu permiteți altora să vă influențeze
  • Pensiile vor fi recalculate altfel, de la 1 septembrie 2024. La ce trebuie să fie atenţi angajaţii
  • Exit mobile version