AcasăEconomieReducerea ratelor dobânzilor va slăbi euro

Reducerea ratelor dobânzilor va slăbi euro

Morgan Stanley estimează că euro va aluneca spre paritatea cu dolarul în câteva luni, pe măsură ce Banca Centrală Europeană va intensifica politica de relaxare monetară

Morgan Stanley estimează că euro va aluneca spre paritatea cu dolarul în câteva luni, pe măsură ce Banca Centrală Europeană va intensifica politica de relaxare monetară pentru a face față unei economii șubrede.

Banca americană se așteaptă ca moneda unică să scadă la 1,02 dolari până la sfârșitul anului, ceea ce reprezintă o depreciere de aproximativ 7% față de nivelurile actuale, a declarat într-un interviu șeful strategiei de schimb valutar a Grupului celor 10( (Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Suedia, SUA), David Adams.

Potrivit Bloomberg, acest  scenariu de bază se bazează pe faptul că BCE va continua reducerile ratelor dobânzilor la următoarele trei reuniuni, împreună cu potențialul unei mișcări de jumătate de punct.

„Există o mulțime de posibilități pentru ca piața să se concentreze din nou asupra faptului că BCE ar putea reduce mai mult și mai rapid decât se estimează în prezent”, precizează Adams, care a lucrat anterior la Federal Reserve Bank din New York.

Analiștii pariază în prezent pe o relaxare de 60 de puncte de bază în Europa în acest an, comparativ cu aproximativ 110 puncte de bază în SUA.

Traderii devin deja mai puțin optimiști cu privire la perspectivele monedei euro înainte de reuniunea BCE, iar prima pentru a obține o expunere crescătoare pe parcursul săptămânii viitoare a scăzut luni.

Adams a recomandat o poziție scurtă euro-dolar în opțiuni încă din februarie, considerând că alegerile din SUA din noiembrie ar putea stimula dolarul. Incertitudinea politică crescândă din Europa îi întărește acum convingerea privind o tendință descendentă a euro.

Risc politic și incertitudine

Deși, în ultimele luni, politica franceză a fost în centrul atenției, și evoluțiile alegerilor din Germania sunt la fel de îngrijorătoare pentru stabilitatea pe termen lung a Uniunii Europene.

„Primele de risc politic și incertitudinea sunt în creștere într-un moment în care economia încetinește”, a adăugat Adams. „Ambii factori sugerează că investitorii ar fi mai puțin dispuși să plaseze capital în regiune.”

Se preconizează că Banca Centrală Europeană va reduce dobânzile sale cheie la reuniunea din 12 septembrie. Goldman Sachs se așteaptă la o pauză în octombrie, urmată de o a treia reducere în decembrie.

Inflația din zona euro a coborât la 2,2% în august 2024, cel mai scăzut nivel din iulie 2021. Inflația de bază, excluzând componentele volatile precum energia și alimentele, a scăzut ușor de la 2,9% la 2,8%. Cu toate acestea, presiunile asupra prețurilor legate de servicii au rămas în continuare ridicate, la 4,2%.

author avatar
Radu Jacotă Redactor