AcasăEconomieRedeschiderea Chinei, veste proastă pentru bancherii americani

Redeschiderea Chinei, veste proastă pentru bancherii americani

Datele economice indică faptul că politica monetară agresivă a  Fed trage în jos inflația din SUA, dar cererea din China ar putea face ca prețurile materiilor prime să revină la nivelurile de la începutul anului 2022, înainte ca banca centrală americană să se angajeze în călătoria sa de majorare a ratelor pentru a reduce presiunile inflaționiste.

„Din punctul nostru de vedere, o China mai puternică crește șansele unei Fed încăpățânate și cu un ton ridicat”, a declarat Tavis McCourt, strateg pentru acțiuni instituționale la Raymond James, în raportul său 2023 Outlook.

El a precizat că o creștere a materiilor prime aproape de nivelul înregistrat în primăvara anului trecut ar șterge eforturile Rezervei Federale de a ține în frâu inflația. Având în vedere că se așteaptă ca activitatea din China să se relanseze, cererea pentru o varietate de mărfuri va fi „puternic impulsionată”.

Într-adevăr, prețurile materiilor prime au înregistrat creșteri semnificative începând din decembrie, când China a anunțat că intenționează să ridice unele dintre cele mai stricte măsuri Covid.

Contractele futures pe trei luni pentru cupru la Bursa de Metale din Londra s-au tranzacționat la 9.436 dolari – în creștere cu aproximativ 12,5% de la începutul lunii până în prezent. Prețul aluminiului a crescut și el cu 11,7% în ianuarie, potrivit datelor FactSet.

De fapt, oficialii Fed și-au exprimat îngrijorarea cu privire la economia Chinei, considerând-o un factor care ar putea anula eforturile sale de a domoli presiunile inflaționiste din economia americană.

James Bullard, directorul Fed din St. Louis – considerat unul dintre cei mai influenți economiști din lume – a avertizat că redeschiderea Chinei, împreună cu scăderea șanselor de recesiune în Europa, ar putea duce la o reaccelerare a inflației.

„China a renunțat brusc la politica zero-Covid și asta   sună ca o presiune ascendentă reînnoită pe marjă pe piețele globale de mărfuri. Va duce la o presiune ascendentă asupra inflației în general – acesta este un risc pe care trebuie să îl luăm în considerare atunci când elaborăm politica monetară”.

Banca Morgan Stanley a apreciat că redeschiderea Chinei poate aduce îngrijorări legate de inflație și efecte de propagare asupra economiei globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
668 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger