AcasăEconomieRedeschiderea Chinei: laie sau bălaie? Companiile străine nu prea câștigă

Redeschiderea Chinei: laie sau bălaie? Companiile străine nu prea câștigă

Companiile americane și europene au pus profiturile dezamăgitoare pe seama unei reveniri economice mai lente decât se așteptau în China, după ce redeschiderea bruscă a țării după restricțiile impuse de pandemie a determinat previziuni de creștere prea optimiste.

Grupul de produse cosmetice Estée Lauder a fost cel mai mediatizat exemplu din ultima săptămână, suferind cea mai puternică scădere a prețului acțiunilor într-o singură zi înregistrată vreodată, după ce a redus previziunile de vânzări din cauza unei situații  „mult mai volatile” decât se aștepta în Asia.

A fost una dintre multele companii axate pe consum, precum Starbucks, până la marile grupuri de tehnologie și logistică, care au dat dovadă de prudență în ultimele două săptămâni.

„Așteptarea generală a fost că, în urma redeschiderii, piața din China își va reveni”, a declarat  miercuri directorul executiv al Qualcomm, Cristiano Renno Amon, în fața analiștilor. „Nu am văzut încă aceste semne”.Rivalul Qualcomm și vechea țintă de achiziție NXP Semiconductors a oferit un avertisment similar în ziua precedentă, menționând că „este prea devreme” pentru a vorbi despre o revenire a Chinei. „Am văzut o îmbunătățire modestă, treptată, de la un început foarte lent”, susținea  directorul executiv Kurt Sievers.

Mai multe grupuri orientate către consumatori au avertizat, de asemenea, cu privire la ritmul de redresare, în special cele precum Estée Lauder –  care se bazează pe cheltuielile de călătorie.Șeful Hilton, Christopher Nassetta, a declarat: „China nu va contribui la ceea ce aș fi sperat că va contribui anul acesta”.

Finnair, între timp, a remarcat că redresarea a fost „mai lentă decât anticipau mulți”, în timp ce Colgate-Palmolive nu a văzut “încă o revenire a activității de retail în domeniul călătoriilor”.

Toate aceste comentarii au fost făcute în ciuda cifrelor oficiale care arată un început de an robust pentru economia chineză, produsul intern brut fiind pe cale să atingă sau să depășească obiectivul Beijingului de creștere anuală de 5%.

David Donabedian, director de investiții la CIBC Private Wealth, susține că această divergență reflectă faptul că unii observatori au fost pur și simplu prea optimiști în a prezice „o explozie” a activității economiei chineze, în timp ce alții au sperat că o politică monetară mai acomodativă va impulsiona creșterea.

Unele companii care nu își stabiliseră așteptări prea mari au reușit să beneficieze. Adidas, de exemplu, a raportat o scădere a veniturilor și o „incertitudine” continuă în China, dar acțiunile sale au urcat totuși cu 8% vineri, deoarece a declarat că observă „o tendință pozitivă” după mai mulți ani de provocări.

Schimbarea așteptărilor de creștere are loc pe fondul unor preocupări mai largi în rândul liderilor de afaceri cu privire la controlul exercitat de Beijing asupra operațiunilor companiilor americane din China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.274 afisari

4 COMENTARII

  1. Calitatea bunurilor produse in China este slaba. Plus de asta toti stim ca ultimii trei ani de groaza au fost posibili cu ajutorul Chinei care a modificat si eliberat covidul. Este si un boicot tacit impotriva Chinei.

  2. Investitiile in China vor fi foarte putine intrucat legea noua a spionajului face ca multe date ale companiilor sa devina secrete si astfel va fi mai greu de evaluat(spionat) datele in vederea investitiei. Oricum China are bani suficienti, cca 3,5 trilioane de dolari in cash si isi poate face investitiile si singura. Cat despre desfacerea produselor, America si Europa intra in criza si nu mai conteaza.
    Deci care mai este problema?

  3. China se pisa pe occident numai amerlocii au datorii de 32 de trilioane de dolari ,iar covidul a fost creat in laboratoarele din Urkraina sub coma da directa a amerlocilor ,canada ,anglia si franta Slava Vaccinul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger