AcasăEconomieRecuperarea Chinei – lentă și accidentată în 2024

Recuperarea Chinei – lentă și accidentată în 2024

Economia Chinei, între previziuni optimiste și obstacolele din acest an

China pare aproape sigur că își va atinge obiectivul de creștere de aproximativ 5% pentru 2023, ceea ce face ca atenția să se îndrepte spre întrebarea dacă riscurile de deflație, criza imobiliară și o criză de încredere persistentă vor deraia eforturile de a da un impuls în acest an.

Datele care vor fi prezentate miercuri vor arăta probabil că produsul intern brut al națiunii a crescut cu 5,2% pentru întreaga perioadă a anului trecut, chiar dacă economia a pierdut avânt în trimestrul al patrulea.

Vânzările cu amănuntul și producția industrială sunt, de asemenea, văzute în creștere în decembrie față de anul precedent, pe o bază de comparație scăzută – la sfârșitul lui 2022, China se confrunta cu o epidemie masivă de Covid-19.

Începutul de an a adus vești mixte. Prețurile de consum au scăzut în decembrie pentru a treia lună, cea mai lungă serie de deflație din 2009. Exporturile, însă, dau semne de stabilizare, deși au scăzut pe tot parcursul anului 2023, o premieră din 2016.

„Redresarea cererii interne va fi lentă și accidentată pe măsură ce măsurile de stimulare specifice se vor reflecta în sectoarele de investiții, iar redresarea sectorului imobiliar se desfășoară într-un ritm de melc”, a declarat Duncan Wrigley, economist șef pentru China la Pantheon Macroeconomics.

Banca Populară a Chinei va avea ocazia luni să ia măsuri pentru a contracara presiunile deflaționiste și pentru a stimula creditarea. Analiștii intervievați de Bloomberg se așteaptă, în general, ca banca centrală să reducă rata împrumuturilor cu 10 puncte de bază, până la 2,4%. De asemenea, aceștia văd factorii de decizie politică pompând mai mulți bani în sistemul financiar.

Experții Societe Generale estimează o creștere economică a Chinei de 4,5% în acest an, pe baza ipotezei unor stimulente fiscale sporite, a unei relaxări ceva mai mari a politicii monetare, a unei creșteri stabile a exporturilor și a unui sprijin pentru sectorul imobiliar.

„Dacă guvernul chinez este dispus să intensifice politica fiscală chiar mai mult decât prognozăm în prezent, este probabilă o creștere de 5%”, a precizat Yao Wei, economistul șef al băncii și șeful departamentului de cercetare pentru Asia-Pacific.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
121 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger