AcasăEconomieRecord șocant la importurile de energie. Termocentralele pe cărbune, mai mult închise

Record șocant la importurile de energie. Termocentralele pe cărbune, mai mult închise

Regenerabilele dau rateuri. Haos în sistemul energetic

Deși la medie s-ar putea să nu fie atât de alarmant, importurile de energie sunt, deja, o problemă. Cu toate regenerabilele și vremea bună de afară, România a doborât recorduri după recorduri în cumpărarea de energie din afara țării. Și vorbim despre importurile din timpul serii, între orele 19 și 23, când se ajunge și la peste 1.700 MW minus în sistem. Pe timpul zilei, mai exportăm ceva doar când bate vântul, evident, la prețuri extrem de mici sau chiar negative. Între timp, termocentralele pe cărbune primesc ordin să nu mai producă decât cantități simbolice.

Isteria regenerabilelor, care a cuprins întreaga Europă, se scurtcircuitează în sistem. Politica energetică haotică a guvernanților ne condamnă să devenim dependenți de importuri, cu afectarea securității naționale în acest domeniu. Cu toată căldura din aceste zile, care este optimă pentru fotovoltaice, de exemplu, având în vedere că perioadele de caniculă scad producția, randamentul acestora își arată limitele.

De exemplu, în 9 aprilie, pe o perioadă de 24 de ore, 10,5 ore solarul a fost pe zero sau pe minus 1 MWh și 2 MWh, și doar 4 ore și 20 de minute a produs peste 1.000 de MWh, cu un maximum de 1.177MWh. În cele 13,5 ore din zi, media a fost de circa 700 MWh. În primele ore ale dimineții, când se manifestă un vârf de consum, producția fotovoltaicelor a fost de circa 600 MWh, iar seara, la al doilea și cel mai mare vârf de consum, aceasta tinde spre zero. Datele producției și consumului de energie, publicate de Transelectrica, arată creșteri record ale importurilor, care se înregistrează, de regulă, între orele 19 și 23, atunci când prețurile de pe piață sunt foarte sus. Exporturile sunt absolut imprevizibile, pentru că depind de eoliene. De la începutul lunii aprilie până în prezent, doar în scurte perioade din zi a bătut vântul, astfel că producția a fost extrem de scăzută. Și apare din nou întrebarea, la care autoritățile refuză să răspundă concret. Ce facem când nu este soare și nu bate vântul?

Ordine controversate

Ordinele date de Dispecerul Energetic Național către producătorii de energie sunt cel puțin controversate. Cu toată prioritatea de intrare în sistem pe care o au regenerabilele, o măsură, de altfel, absolut aberantă, când acestea nu produc, termocentralele pe cărbune și chiar și cele pe gaze sunt oprite sau restricționate, apelându-se la importuri. Cărbunele a scăzut la sub 500 MWh producție, după ce a primit și o lovitură grea de la Guvern, care a instituit un preț sub costurile de producție.

”De când este Sebastian Burduja ministru, Complexul Energetic Oltenia nu mai are loc pe piață. Importăm masiv din țări care nu plătesc certificate de CO2. Oamenii sunt îngrijorați, pentru că în ritmul acesta compania este trimisă către faliment. Vom face proteste chiar la ușa ministrului Energiei, care acum este preocupat mai mult de campania electorală, decât de Sistemul Energetic Național. Practic, își bate joc de un județ întreg. Niciun ministru nu s-a comportat așa cu minerii și energeticienii. Ne obligă să vindem sub prețul de producție. Oare unde ajungi când vinzi sub prețul de producție? Nu mai producem nici cât fotovoltaicele. Importăm energie pe cărbune, iar noi nu avem voie să producem energie pe cărbune. E o bătaie de joc!”, a afirmat Alin Munteanu, președintele Cartel Alfa Gorj.

Consumul nu-și mai revine

Pe fondul creșterii exorbitante și nesustenabile a prețurilor, consumul de energie s-a prăbușit și nu dă niciun semn că și-ar reveni. Chiar și cu prețurile negative, care au dat peste cap piața, reprezentanții sectorului energie regenerabilă atrag atenția că prețurile nu vor scădea, ci chiar ar putea crește. În plus, fără consum, afacerea regenerabilelor nu are cum să fie profitabilă. În acest sens, Martin Moise, prim-vicepreședinte PATRES, organizația patronală a producătorilor de energie regenerabilă, a atras atenția că problemele urgente care trebuie rezolvate sunt stocarea, extinderea și modernizarea rețelelor și creșterea consumului, prin electrificarea transportului și a încălzirii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
645 afisari

12 COMENTARII

  1. Klaus=tradator de tara. Ciolacu =tradator de tara. Ciuca=tradator de tara. Burduja=tradator de tara. Toti politicienii din 89 incoace=tradatori de tara. Securitatea=tradatori de tara. Armata=tradatori de tara. Justitia=tradatori de tara. Colonialistii suauenato ne au distrus.

  2. nu ar trebui nici un producator de energie electrica din regenerabile legat la sen daca nu are stocare….binenteles pe banii lui ,la fel si statiile de racordare si reteaua de înalta tensiune (110 kv ) tot banii lui…..altfel nu ar avea ce cauta în SEN

  3. Eu i-am scris finului ambasadorului USA la Bucuresti , ala Popescu, ca nu e bine ca inchide termocentralele iar el mi-a raspuns :”lasati pe cei care se pricep sa faca energie”
    Astept sa faca energie.

  4. problema cu „energia” e ca nu se poate stoca,
    nu se poate stoca in limitele ratziunii,
    sint dementi care cred ca o pot baga intr-o sticlutza,
    intr-o centrala cu pomppaj…

    -macar au investit in fire de mare fortza?
    recomandam,
    Trepte pe cer este un film românesc din 1978 regizat de Andrei Blaier. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Silvia Popovici, Gheorghe Dinică și Ilarion Ciobanu. Wikipedia
    Regizor: Andrei Coshăr

    Dinica era linior,
    tragea linii de mare tensiune mecanica si electrica;
    tov. Silvia Popovici era o inginera competenta,
    daruita trup si suflet professiei
    dar cam ne-fe.
    (nu stim ce cauta hillarion,
    facea ceva figuratie,
    nu le mai avea cu Dacii)

  5. Jegurile peneliste au distrus sitemul energetic national.

  6. Jos Burduja si retul tradatorilor ! Jos energia regenerabila scumpa! Jos certificatele de carbon! Redeschideti termocentralele care produc energie ieftina si astfel refaceti independenta energetica a tarii si relansati industria!

    • Ia zi Bibicule, de unde iei tu energie noaptea cand nu bate nici vantul? Cum rezolvi dezechilibrele din retea? Aaaa, scuze, tu esti dintre aia ai Gretei, salvati planeta dar va plimbati cu avioane private 🙂

    • Corect anonim dar ia spune de unde iei energie daca e noaptea si nici vantul nu bate? De unde?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger