Investitorii au investit sume record în fondurile globale de obligațiuni în acest an, pariind pe o politică monetară mai relaxată din partea principalelor bănci centrale.
Fondurile de obligațiuni au atras intrări de peste 600 de miliarde de dolari până în prezent, conform furnizorului de date EPFR, depășind maximul anterior de aproape 500 de miliarde de dolari din 2021, informează Financial Times.
2024 a fost anul în care investitorii au pariat mult pe o schimbare substanțială a politicii monetare, care a susținut istoric randamentele obligațiunilor, a declarat Matthias Scheiber, manager senior de portofoliu la Allspring Asset. O combinație de încetinire a creșterii și de încetinire a inflației a încurajat investitorii să investească în obligațiuni la randamente ridicate.
Fluxurile record au fost înregistrate în pofida unui an neuniform pentru obligațiuni, care au crescut în timpul verii înainte de a renunța la câștiguri până în decembrie, ca urmare a creșterii îngrijorărilor legate de faptul că ritmul reducerilor ratelor la nivel mondial va fi mai lent decât se preconiza anterior.
Indicele global agregat al obligațiunilor Bloomberg – un reper larg al datoriilor suverane și corporative – a crescut în al treilea trimestru, dar a înregistrat un declin de 1,7 %.
Rezerva Federală a redus săptămâna aceasta ratele cu un sfert de punct procentual, a treia reducere consecutivă. Dar semnele că inflația se dovedește mai încăpățânată decât se spera au însemnat că banca centrală a semnalat un ritm mai lent de relaxare în 2025, ceea ce a dus la scăderea prețurilor obligațiunilor guvernamentale americane și la creșterea dolarului la maximul ultimilor doi ani.
Randamentul Trezoreriei SUA pe 10 ani – o referință pentru piețele globale cu venit fix – a revenit în prezent la 4,5 %, după ce a început anul sub 4 %. Randamentele cresc pe măsură ce prețurile scad.
Investitorii care s-au îngrămădit în fondurile de obligațiuni au fost conduși de „teama generalizată privind o recesiune în SUA cuplată cu dezinflația”, a precizat Shaniel Ramjee, director al departamentului multi-asset la Pictet Asset Management. Dezinflația a avut loc, nu însă și recesiunea.
”Investitorii reticenți la risc au fost, de asemenea, atrași de produsele cu venit fix, deoarece acțiunile, în special în SUA, au devenit din ce în ce mai scumpe”, potrivit lui James Athey, manager de portofoliu de obligațiuni la Marlborough. „Inflația a scăzut aproape peste tot, creșterea a scăzut aproape peste tot… și acesta este un mediu mult mai prietenos pentru a fi un investitor în obligațiuni”.