AcasăEconomieReactoarele nucleare mici, fiasco sau afacere energetică? Doar trei sunt operaționale în...

Reactoarele nucleare mici, fiasco sau afacere energetică? Doar trei sunt operaționale în lume

Executivii din industria nucleară susțin că reactoarele modulare mici nu vor ajunge la un stadiu comercial până în anii 2030

În viitor, centralele nucleare ar putea deveni mai mici, mai simple și mai ușor de construit, ceea ce ar putea revoluționa o sursă de energie care este considerată din ce în ce mai importantă pentru tranziția de la combustibilii fosili.

Potrivit CNBC, noile modele, denumite reactoare modulare mici sau SMR (Small Modular Reactors), promit să accelereze implementarea de noi centrale, în condițiile în care cererea de energie electrică curată este în creștere din cauza inteligenței artificiale, a producției și a vehiculelor electrice.

Construirea unor instalații mari este foarte costisitoare și necesită mult timp. În statul american Georgia, Southern Co. a construit primele reactoare nucleare noi din ultimele decenii, dar proiectul a fost finalizat cu șapte ani întârziere, la un cost de peste 30 de miliarde de dolari.

Reactoarele modulare mici, cu o capacitate energetică de 300 megawați sau mai puțin, reprezintă aproximativ o treime din dimensiunea reactoarelor medii din flota actuală a SUA.

SMR-urile nu vor ajunge la un stadiu comercial până în anii 2030

Doar trei SMR-uri sunt operaționale în lume, conform Agenției pentru Energie Nucleară. Două sunt în China și Rusia, iar unul în Japonia.

Executivii din industria nucleară sunt, în general, de acord că reactoarele modulare mici nu vor ajunge la un stadiu comercial până în anii 2030.

Un efort ambițios din partea NuScale de a instala SMR-uri în Idaho a fost anulat anul trecut, deoarece prețul a crescut de la 5 miliarde de dolari la 9 miliarde din cauza inflației și a ratelor ridicate ale dobânzii.

Eric Carr, președinte al operațiunilor nucleare la Dominion Energy a declarat că cea mai mare provocare pentru comercializarea tehnologiei în acest moment este gestionarea costurilor unui proiect american unic.

Dominion evaluează în prezent dacă are sens să construiască un mic reactor modular la centrala sa nucleară North Anna din comitatul Louisa, Virginia, la nord-vest de Richmond. Zona de servicii a companiei include cea mai mare piață de centre de date din lume din comitatul Loudoun, la mai puțin de 160 km nord de centrală.

Există o problemă majoră: cererea de energie electrică din partea acestor depozite de servere informatice va crește, deoarece inteligența artificială consumă mai multă energie. În cazul Dominion, se preconizează că va fi mai mult decât dublă, ajungând la 6,4 gigawați până în 2030 și cvadruplă(13,4 gigawați) în 2038.

În iulie, Dominion a solicitat companiilor din domeniul tehnologiei SMR să prezinte propuneri de evaluare a fezabilității dezvoltării unui reactor de mici dimensiuni la North Anna.

Holtec International, o companie privată de tehnologie nucleară, intenționează să instaleze două reactoare mici la Palisades, posibil în 2030, ceea ce ar dubla aproape în totalitate capacitatea energetică a centralei.

Kathleen Barron, director de strategie la cel mai mare operator de centrale nucleare din S.U.A., Constellation Energ, analizează, de asemenea, posibilitatea de a construi un reactor de mici dimensiuni la una dintre instalațiile sale.

Însă „acest lucru se va întâmpla doar în cazul în care există o politică de stat favorabilă, asemănătoare cu energia eoliană offshore, și dacă există clienți interesați să cumpere energie de la aceste reactoare”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor