AcasăEconomieReactoarele 3 și 4 întârzie cu cel puțin 2 ani. Sistemul energetic,...

Reactoarele 3 și 4 întârzie cu cel puțin 2 ani. Sistemul energetic, în aer

România, în pericol de a rămâne fără surse de energie

Oficial, etapele realizării reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă au o întârziere de 6 luni, însă, potrivit unor experți din energia nucleară, implicați în proiect, întârzierea ar putea fi de cel puțin 2 ani. În ce privește reactoarele modulare, pe care Sebastian Burduja le și vede producând în forță în 2030, acestea nici măcar nu sunt în fază incipientă, punându-se sub semnul îndoielii chiar și continuarea cu NuScale.

Obligată de UE să închidă rapid termocentralele pe cărbune, fără nicio negociere sau opoziție din partea autorităților noastre, România se află într-o cursă contracronometru infernală, pentru a pune în loc capacitățile de producție în bandă pentru securizarea sistemului energetic.

În afară de anunțurile triumfaliste despre viitoare proiecte eoliene și solare, nimic nu este pregătit să demareze. Chiar și în cazul eolienelor și a fotovoltaicelor sunt mari probleme cu amplasarea, având în vedere că Sudul țării este suprasaturat și nu mai permite instalări noi, dar mai ales cu racordarea la sistem, dat fiind că fără investițiile de 7 miliarde de euro la Transelectrica, sistemul cade, răpus de dezechilibrele energiei intermitente din regenerabile.

Timpul este extrem de scurt, dat fiind că, la sfârșitul anului viitor, rămânem și fără reactorul 1 de la Cernavodă, care va intra în modernizare pentru cel puțin doi ani, în scenariul optimist. Asta înseamnă un minus de încă 700 de MW în sistem, pe care nu le poți înlocui cu panouri fotovoltaice. De centrala pe gaze de la Mintia nu se mai aude nimic, iar acolo, pe lângă construcția în sine a obiectivului, este nevoie de investiții ale Romgaz în noi conducte de gaze pentru a racorda centrala și, mai ales, de gazele din Marea Neagră, despre care nici măcar nu se mai discută. Despre cele două grupuri pe gaze de la Turceni și Ișalnița aflăm că finalizarea (și aceasta teoretică) s-a devansat cu un an, astfel că abia în 2027 ar putea produce energie. Ceea ce înseamnă că în 2026, sistemul energetic național intră fix în colaps.

Se flutură miliardele

Ambasadoarea SUA la București a anunțat recent că Statele Unite vor finanța SMR-urile de la Doicești cu 4 miliarde de dolari. Finanțarea SUA înseamnă participarea obligatorie a firmelor americane și mai înseamnă, evident, că sunt bani pe care România îi împrumută și pe care trebuie să-i ramburseze cu dobânzile aferente, și, mai ales, să ofere garanții. În ce privește susținerea politică și financiară de către SUA a SMR-urilor pe care ar urma să le proiecteze NuScale, aceasta se poate schimba în orice clipă.

Deocamdată, așa cum declara Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, pentru SMR-urile NuScale de la Doicești s-a făcut doar un studiu de prefezabilitate și abia acum urmează să se facă, într-un viitor neprecizat, studiul de fezabilitate. Pentru că s-au tot vehiculat costurile uriașe ale SMR-urilor NuScale, motiv pentru care americanii au și renunțat la proiect, studiul de fezabilitate va fi decisiv. Dacă studiul va releva un cost prea mare pe MW, NuScale va deveni istorie, la fel și cele 4 miliarde de dolari împrumut, promiși de americani. Și, dacă NuScale va deveni istorie, trebuie ca instituțiile statului să-și facă datoria. Și aici vorbim despre suma de 9 milioane de dolari pe care Nuclearelectrica a donat-o firmei private NuScale din SUA, fără niciun contract comercial și fără nicio bază legală, sub pretextul sprijinirii dezvoltării proiectului. Astfel, Curtea de Conturi va trebui să spună cine va recupera acești bani dați de statul român, care este acționar majoritar la Nuclearelectrica.

Întârzieri fatale

În stil tipic românesc, etapele finalizarii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă au deja o întârziere de 6 luni, iar experții în energie nucleară, implicați în proiect, ne spun că riscurile sunt ca întârzierea să fie de peste 2 ani.

Autoritățile române, în frunte cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, repetă, obsesiv aproape, că reactoarele 3 și 4 vor fi gata în 2030, însă și în programarea oficială finalizarea celor două era la diferență de un an unul de celălalt. În cel mai fericit caz, acestea ar putea intra în producție în 2031-2032. În ce privește SMR-urile NuScale, nici măcar nu există certitudinea că se va continua cu această firmă, mai ales că în România a apărut, de curând, un competitor, care promite costuri mult mai scăzute. Așa că termenul de 2030 pentru SMR-uri este cel puțin fantezist.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.018 afisari

7 COMENTARII

  1. Ceausescu si comunistii lui raaaaaaai😀au lasat tara adta INDEPENDENTA ENERGETIC, DESI ATUNCI AVEAM 1350 DE INTREPRIBDERI CARE CONSUMAU ENORM. VOI, NIMICII DE DUPĂ LOVITURA DE STAT DIN 89, ATI DISTRUS SI VANDUT TOT, LA ORDINUL STAPANILIR VOSTRI DE AFARA IAR ACU VA PLANGETI CA SUNTETI DEPENDENTI DE EI. ORICUM ȚARA ASTA SE DEZINTEGREAZA, VOI SI URMASII VOSTRI VETI PRIBEGI SUTE DE ANI, PANA VETI DISPAREA ASIMILATI DE… INDIENI😀. CA ASTA SUNTETI, NIMICILOR

    • Exact! Scandalos,jenant ,umilitoare,iresponsabilă abordare,slugărnicie,pupincurism! Hai să văd ambasadorul român în America ,cum promovează el magiunul românesc într- o fabrică gigant ,cu banii americanilor ! UE face un consorțiu de companii pentru dezvoltarea conceptului vechi militar,dar complet nou sectorului civil,recunoscând efortul pe care doar împreuna giganții francezi,nemți,italieni și- l permit! Și vine un plăvan care ordona unor slugi obediente,cum e Burduja ,să finanțeze ei falimentare firma NuScale după ce a ratat contractul de la ei,din statul Idaho! Au văzut că au evaluat prostește prețul energiei obținute,care trece de 90 $/ MWh,pe care doar bogății americani ( miliardarii de pe Wallstreet ,nu Ford, nu General Motors sau alt fabricant) și l- ar permite! Rușinos,ce zic europenii din UE despre neica nimeni în cercetarea nucleară, tehnologiile de vârf nucleare,cum suntem noi azi,auzind un ministru cu face el primul în lume,cu elan proletar,pardon mimat,o centrala SMR la Doicești( care rimează cu slugă ești!). Ce zic românii care văd cum banii lor se duc la niste faliti doar că așa a zis lelea ambasadrice ,mare savant de renume mondial în tehnologii nucleare! Că am avut noi una,nu ne mira! Doar tragerea la răspundere ar calma elanul cretin actual.

  2. Pai reductoarele 3 si 4 ni le-a promis Marele Mut Calator de la Treicoceni inca din primul an de mandat. Intre timp s-au scurs 10 ani degeaba.

  3. Si-au adus la NUCLEARELECTRICA acum câțiva ani, un cetățean în vârstă de …24 de ani. Studiile nu–l recomandau, tinerețea nu este un ascendent, asa după credeau cei care, l-au așezat acolo , pe 24.000 euro / luna. Iată că acum se vede motivul pentru care, si-au pus om care nu a lucrat nicăieri..
    Întrebare: Ce justifică sumele imense cheltuite cu ,,menejerii” inclusiv cu gașca de smecheri de la agenție, di București????

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger