Cauta

Războiul împotriva dolarului – tango degeaba!

Privilegiul exorbitant de care se bucură Statele Unite datorită faptului că dolarul este fără echivoc moneda de rezervă a lumii este din nou atacat. Țările emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) încearcă să atragă aliați pentru a detrona regele dolar.

La sfârșitul acestei săptămâni, miniștrii de externe ai țărilor BRICS se vor reuni la Cape Town, Africa de Sud, împreună cu reprezentanți ai altor țări, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan. Este vorba de un act de încălzire pentru evenimentul principal, șefii de stat urmând să se întâlnească la sfârșitul lunii august la Johannesburg.Aceste reuniuni, potrivit Bloomberg, par o încercare prost mascată de a răsturna ordinea mondială bazată pe reguli de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Influența coaliției BRICS ar putea fi substanțială, având în vedere că acest grup deține 42% din populația lumii. Însă, din punct de vedere economic, furnizează doar 23% din producția globală totală și doar 18% din schimburile comerciale.

Datele  Societății pentru Tranzacții Financiare Interbancare Mondiale arată că  dolarul este utilizat pentru 42% din tranzacțiile valutare. Ponderea monedei euro este de 32%, dar nu are nici pe departe aceeași influență în afara Europei și a unor părți din Africa de Nord.

Yuanul chinezesc contribuie cu aproximativ 2%, deoarece utilizarea sa în afara țării nu se extinde semnificativ nici măcar în Asia sau în afara finanțelor legate de comerț.

Dolarul este practic cea mai utilizată metodă de schimb valutar în întreaga lume, după moneda proprie a fiecărei națiuni – uneori chiar depășind monedele naționale. Aproape toate mărfurile, inclusiv petrolul și aurul, se tranzacționează în dolari.

De  asemenea, vital pentru o monedă de rezervă este utilizarea acesteia ca rezervă de valoare. Fondul Monetar Internațional estimează că 59% din rezervele băncilor centrale la nivel mondial sunt în dolari, cu 20% pentru euro și doar 5% pentru yuan.

Alte 19 țări sunt interesate să se alăture BRICS, iar 13 au fost deja invitate în mod oficial. Dar un set tot mai mare de interese contradictorii nu va face decât să facă de-dolarizarea și mai puțin gestionabilă.O monedă comună se află pe ordinea de zi. Una dintre ideile rușilor este ca aceasta să fie parțial susținută de aur – deși nu este deloc simplu să transporți lingouri de aur.

În ciuda aversiunii reciproce față de extinderea domeniului de acțiune al Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei americane, diferențele fundamentale ale grupului sunt prea mari pentru a face progrese. Este posibil ca petrolul rusesc ieftin să fie în prezent foarte atractiv pentru națiunile importatoare de hidrocarburi, dar nu reprezintă o bază pe termen lung pentru comerțul mondial.

Guvernatorul Băncii de Rezervă a Africii de Sud, Lesetja Kganyago, a subliniat luna trecută că orice licitație legală susținută de BRICS ar necesita o singură bancă centrală.

La fel ca și în cazul inițiativei sale de tip „Belt and Road”, care traversează Asia și ajunge în Europa, este imposibil de imaginat că China nu ar domina orice forum BRICS mai larg, ceea ce face ca Shanghai să fie cea mai probabilă locație pentru o bancă centrală BRICS.

Este puțin probabil ca acest lucru să se potrivească ușor cu India, care are frecvent dispute la graniță cu China. O monedă susținută de un stat totalitar cu controale de capital nu va avea viață ușoară pe piețele financiare.

Dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol nu reușește să creeze o monedă petrolieră, ce șanse mai are BRICS?Similar, un concept de monedă comercială sud-americană numit „sur” pare un proiect eșuat, pentru că interesele țărilor mai mici vor fi pur și simplu sufocate de economia mult mai mare a Braziliei.

Majoritatea economiștilor susțin că nicio țară BRICS nu poate crea o monedă alternativă. Mai întâi trebuie să se înregistreze progrese substanțiale în ceea ce privește comerțul de bază în cadrul grupului. Hegemonia dolarului ar putea fi deranjantă, dar nu există  alternativă care să o amenințe.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version