AcasăEconomieRăzboiul împotriva dolarului - tango degeaba!

Războiul împotriva dolarului – tango degeaba!

Privilegiul exorbitant de care se bucură Statele Unite datorită faptului că dolarul este fără echivoc moneda de rezervă a lumii este din nou atacat. Țările emergente BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) încearcă să atragă aliați pentru a detrona regele dolar.

La sfârșitul acestei săptămâni, miniștrii de externe ai țărilor BRICS se vor reuni la Cape Town, Africa de Sud, împreună cu reprezentanți ai altor țări, precum Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Kazahstan. Este vorba de un act de încălzire pentru evenimentul principal, șefii de stat urmând să se întâlnească la sfârșitul lunii august la Johannesburg.Aceste reuniuni, potrivit Bloomberg, par o încercare prost mascată de a răsturna ordinea mondială bazată pe reguli de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Influența coaliției BRICS ar putea fi substanțială, având în vedere că acest grup deține 42% din populația lumii. Însă, din punct de vedere economic, furnizează doar 23% din producția globală totală și doar 18% din schimburile comerciale.

Datele  Societății pentru Tranzacții Financiare Interbancare Mondiale arată că  dolarul este utilizat pentru 42% din tranzacțiile valutare. Ponderea monedei euro este de 32%, dar nu are nici pe departe aceeași influență în afara Europei și a unor părți din Africa de Nord.

Yuanul chinezesc contribuie cu aproximativ 2%, deoarece utilizarea sa în afara țării nu se extinde semnificativ nici măcar în Asia sau în afara finanțelor legate de comerț.

Dolarul este practic cea mai utilizată metodă de schimb valutar în întreaga lume, după moneda proprie a fiecărei națiuni – uneori chiar depășind monedele naționale. Aproape toate mărfurile, inclusiv petrolul și aurul, se tranzacționează în dolari.

De  asemenea, vital pentru o monedă de rezervă este utilizarea acesteia ca rezervă de valoare. Fondul Monetar Internațional estimează că 59% din rezervele băncilor centrale la nivel mondial sunt în dolari, cu 20% pentru euro și doar 5% pentru yuan.

Alte 19 țări sunt interesate să se alăture BRICS, iar 13 au fost deja invitate în mod oficial. Dar un set tot mai mare de interese contradictorii nu va face decât să facă de-dolarizarea și mai puțin gestionabilă.O monedă comună se află pe ordinea de zi. Una dintre ideile rușilor este ca aceasta să fie parțial susținută de aur – deși nu este deloc simplu să transporți lingouri de aur.

În ciuda aversiunii reciproce față de extinderea domeniului de acțiune al Biroului de control al activelor străine al Trezoreriei americane, diferențele fundamentale ale grupului sunt prea mari pentru a face progrese. Este posibil ca petrolul rusesc ieftin să fie în prezent foarte atractiv pentru națiunile importatoare de hidrocarburi, dar nu reprezintă o bază pe termen lung pentru comerțul mondial.

Guvernatorul Băncii de Rezervă a Africii de Sud, Lesetja Kganyago, a subliniat luna trecută că orice licitație legală susținută de BRICS ar necesita o singură bancă centrală.

La fel ca și în cazul inițiativei sale de tip „Belt and Road”, care traversează Asia și ajunge în Europa, este imposibil de imaginat că China nu ar domina orice forum BRICS mai larg, ceea ce face ca Shanghai să fie cea mai probabilă locație pentru o bancă centrală BRICS.

Este puțin probabil ca acest lucru să se potrivească ușor cu India, care are frecvent dispute la graniță cu China. O monedă susținută de un stat totalitar cu controale de capital nu va avea viață ușoară pe piețele financiare.

Dacă Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol nu reușește să creeze o monedă petrolieră, ce șanse mai are BRICS?Similar, un concept de monedă comercială sud-americană numit „sur” pare un proiect eșuat, pentru că interesele țărilor mai mici vor fi pur și simplu sufocate de economia mult mai mare a Braziliei.

Majoritatea economiștilor susțin că nicio țară BRICS nu poate crea o monedă alternativă. Mai întâi trebuie să se înregistreze progrese substanțiale în ceea ce privește comerțul de bază în cadrul grupului. Hegemonia dolarului ar putea fi deranjantă, dar nu există  alternativă care să o amenințe.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
9.466 afisari

15 COMENTARII

  1. Nu exista alternative?
    Glumesti Raducule te iei dupa Lord Jim O’Neill si ii cam copii cuvintele? http://infobrics.org/post/38545
    Dar propriile valute reestimate la Banca BRICS nu ar fi mai la indemana oricarei tari?
    Si daca estimarile, ratingul nu mai este dat de cele 3 gratii gretoase al lui Rothschield nu va fi oare mai corect?
    Glumet mai esti Raducule batutea’r ciorile sa te stucheasca.

    • Radule, dacă ai gândi limpede ai înțelege ca pentru următorii 40 de ani nu se poate schimba aceasta ordine mondiala. Pentru ca aceasta sa se schimbe trebuie sa se întâmple cumulativ: zona dolar/euro sa stagneze iar zona nou creată să aibe o creștere economica și sociala cu cel puțin 5o% peste media actuala .

      • Tricusor baietica de unde scoti tu parametrii astia atat de exacti si convingatori?
        I-ai visat sau ti-au fost furnizati de un grup de cercetatori britanici?
        Tu nu vezi ca zona transatlantica stagneaza iar cea asiatica creste?
        Iar coeficientul de 50% alaturi de ce 40 de ani pun bomboana pe coliva gandirii tale adanci: esti ruda cu Dancu?

  2. SUA a emis fara acoperire 10 trilioane de dolari incepind cu luna Martie 2020 pe motive de Isterie de Tuse Magareasca, pentru ca apoi sa importe in 2022 bunuri in valoare de 200 bilioane lunar… Pai cum vine asta?!? O solutie ar fi legarea monedelor de aur sau comertul la schimb (troc).

    • Corect, de fapt asta si are loc in tranzactiile internationale.
      Cand valutele tuturor statelor vor inra liber in circuitul tranzactional atunci nu va mai exista valuta hegemon impusa prin Pax Americana.

  3. Este vorba de compromisuri. Anglia a iesit din UE pentru ca nu dorea compromisuri. In BRICS sunt cateva tari Rusia, China India care se cred buricul pamantului. Nu vor face compromisuri decat daca nu au alta solutie.

  4. Sper din toata inima sa se realize o moneda BRICS care sa-i mai dea peste nas dolarului corporatist. SUA nu este un stat, este o corporatie care si-a facut o armata puternica si careia trebuie sa-i de de lucru, in toata lumea. Dar se va termina si cu asta. Toate au un sfarsit.

    • Daca ai rabdare pana in august ai sa vezi ca BRICS-ul va depasi 20 de tari, plus altele care se vor mai pune la rand. Arabia Saudita este deja membru in Banca BRICS pentru a investi noile valute acumulate din vanzarea petrolului.
      Chestia este ca nici China si nici Rusia nu se cred si nu se vor BURICUL PAMANTULUI,Nu este nevoie de o noua moneda sunt doar o parte a lumii multipolare.

  5. Voi pe ce planetă trăiți?
    Nici o țară din lumea asta nu-și va mai păstra rezervele de aur în Occident sau in America , asa cum își păstrează România astăzi la Londra.Asta pentru ca ar putea fi confiscate ca aurul rușilor.
    Iar dolarul fără acoperire în aur este doar hârtie igienică.
    Cu ce sa garanteze SUA pentru dolarii fără acoperire când ei sunt printre cele mai datoare state din lume?
    Adică datoria SUA este de 300%.
    Iar sistemul occidental bazat pe regulile doar în favoarea lor s-a terminat.
    Marile puteri China , India , Brazilia , Emiratele Arabe și Rusia vor si ele o felie din tortul lumii la care doar tarile anglicane au acces.

  6. Nu este nevoie de o noua moneda. Acceptarea tuturor monedelor, evaluate corect si onest, nu ca acum, va aduce un nou tip de tranzactii internationale unde valutele nu vor mai fi privite ca imprevizibile, acum canr sistemele digitale ale aparatului financiar economic asigura o corecta evolutie a cursurilor vautare.

  7. Și ce pui în loc? Cumva economia Chineză care fără piața europeană și americană este falimentară, Rusia care fără hidrocarburi nu poate supraviețui, India cu sărăcia, ei, lucie. Mai ginditi-va, copii!

    • China domina economic lumea mai demult.In curând cu resursele nelimitate ale Rusiei va fi și cea mai mare putere militara.Nu va lăsați induși în eroare de informațiile prefabricate de cia sau sri

  8. Comunismul, viitorul luminos al omenirii, vă sună cunoscut? Amerlocii nu vor permite așa ceva🤓

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger