Anunțând tarife majorate pentru produsele importate în Statele Unite, președintele Donald Trump relansează războiul comercial cu restul lumii.
În confruntarea directă cu Uniunea Europeană, SUA au un avantaj de trei la zero în ceea ce privește creșterea economică, performanța pieței financiare și productivitatea, potrivit Boursorama.
În afară de factorii conjuncturali, cum ar fi factura energetică în creștere a Europei, există o serie de motive structurale pentru creșterea decalajului de productivitate dintre SUA și UE, nu în ultimul rând întârzierea investițiilor blocului în sectorul digital.
Un astfel de decalaj încetinește în mod inevitabil apariția – și, prin urmare, adoptarea – noilor tehnologii, ceea ce reprezintă un factor-cheie în rămânerea în urmă a Europei și în consolidarea competitivității firmelor americane.
Cu o capitalizare de piață mai mică cu peste o treime în Europa decât în SUA și cu absența unei piețe bursiere cu adevărat integrate, societățile europene inovatoare au un acces mai limitat la finanțare decât omologii lor americani, fiind nevoite să se bazeze în principal pe bănci, care pot fi reticente în a credita proiecte riscante.
Conform unui raport al Comisiei Europene, valoarea tuturor societăților de pe piețele bursiere din Europa, ca procent din PIB, este la jumătate față de cea din SUA.
Aproape 60% dintre gospodăriile americane dețin acțiuni, direct sau indirect, prin intermediul pensiilor lor. În Franța, procentul este de 18 %, iar în Germania cifrele sunt similare.
Ursula nu face mare brânză
În ceea ce privește întreprinderile, merită subliniat rolul semnificativ jucat de piețele financiare în facilitarea și accelerarea finanțării proiectelor cu valoare adăugată ridicată de peste Atlantic.
Dacă dorește să recupereze decalajul, Europa trebuie să sprijine cercetarea, tehnologiile emergente și să accelereze integrarea inteligenței artificiale în companiile sale – urmând exemplul inițiativelor AI Gigafactories și Apply AI.
După cum se subliniază în raportul Draghi, publicat în septembrie 2024, ”Un sector tehnologic slab va împiedica performanța în materie de inovare într-o gamă largă de domenii adiacente, cum ar fi produsele farmaceutice, energia, materialele critice și apărarea”.
Din păcate, anunțul făcut de Ursula von der Leyen la 12 februarie 2025 privind investiții de 200 de miliarde de euro în domeniul IA nu va permite Uniunii Europene să își croiască drum în războiul tehnologic, deoarece nu se pot compara cu cele 500 de miliarde de dolari anunțate de Trump pentru proiectul Stargate, care reunește specialistul în cloud Oracle, compania japoneză de investiții SoftBank și start-up-ul OpenAI.