Cauta

Putin i-a supărat pe mai marii petrolului. Rusia, oaia neagră în OPEC

Alianțele energetice anti-occidentale pe care Rusia le-a construit în întreaga lume cu mulți dintre principalii producători de petrol și gaze încep să se destrame.

În 2016, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-a extins pentru a include Rusia ca parte a OPEC+. Acordul, negociat cu greu de Arabia Saudită, a fost văzut ca o victorie personală pentru conducătorul de facto, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman (MBS). S-a vorbit mult despre un nouă relație petrolieră între MBS și Vladimir Putin.

Relația părea de durată: după invazia Ucrainei, cartelul OPEC+ s-a situat de partea Rusiei prin convenirea unor reduceri semnificative ale producției între cei 24 de membri ai săi, deoarece știa că prețurile ridicate ale petrolului susțin mașinăria de război a lui Putin.

Cu toate acestea, la reuniunea OPEC+ de săptămâna trecută, au început să apară tensiuni majore. Se pare că oficialii saudiți au devenit din ce în ce mai supărați că Rusia inundă piața cu petrol la preț redus pentru a-și finanța economia în dificultate și „operațiunea militară specială”.

Poate că obiectivul Rusiei este de a-i determina pe membrii OPEC să împingă prețul petrolului cât mai sus posibil, astfel încât să-i poată subcota pe toți sub nivelul maxim la care este oficial autorizată să vândă petrol din cauza restricțiilor G7.

Această strategie pare să funcționeze deocamdată: India și China se înfruptă din țițeiul rusesc în ritmuri record, ignorând sancțiunile occidentale, iar membrii de bază ai OPEC au pierdut cotă de piață.

Dar este un joc periculos pentru Putin. Petrolul rusesc este scump de produs, iar surplusul de aprovizionare pe care îl creează împinge în jos prețurile globale, care în weekend au scăzut sub 70 de dolari pe baril. În cele din urmă, Rusia ar putea ajunge să vândă petrolul cu pierderi semnificative, ceea ce i-ar afecta capacitatea de a-și finanța viitoarele operațiuni militare.

În mod esențial, o astfel de abordare pe termen scurt erodează încrederea în cadrul OPEC+. Rapoartele de la ultima reuniune a grupului, la Viena, susțin că ministrul saudit al energiei „s-a săturat de faptul că membrii OPEC nu își îndeplinesc obiectivele de producție de petrol” și că a căutat „mai multă transparență în ceea ce privește producția din partea Rusiei”.

Pe șleau, mesajul este: “nu mai avem încredere în Rusia”. Mai mult, dacă Putin  va trăda în mod flagrant Arabia Saudită pentru o luptă liberă în cadrul OPEC+, unde mai mulți membri importanți, inclusiv Emiratele Arabe Unite, sunt dornici să crească producția, ar duce la o posibilă implozie a alianței energetice care a fost benefică pentru Rusia până acum.

Ultimele stiri

  • Scandal la Mangalia: Repetă Mohammad Murad rețeta ilegală din 2020?
  • PSD continuă să aloce fonduri uriașe pentru a păstra ritmul investițiilor în infrastructură
  • Horoscop luna iunie 2024 – pentru toate zodiile. Noroc şi reuşite în multe activităţi. Planurile de călătorie ţin capul de afiş
  • Românii care îşi pot pierde „leafa” din cauza noilor prevederi din Legea Pensiilor 2024. Seniorii care riscă să rămână fără bani
  • Planul Oficial al lui Sebastian Burduja pentru București, dezvăluit românilor din Capitală
  • Zile libere legale pentru români în luna iunie 2024. Cei mai mulţi au 3, dar există şi norocoşi care primesc 4
  • Veşti proaste despre Kate Middleton după anunţul că se luptă cu cancerul!
  • Traian Băsescu, avertisment pentru Klaus Iohannis: „Liderii statelor NATO se feresc să fie șantajați”
  • Guvernul României, pus la colţ! Trebuie să plătească 42 de milioane de euro către băieţii deştepţi din energie
  • Mai este profitabil să investeşti într-un apartament, în 2024? Ce câştig îţi poate aduce o afacere în imobiliare
  • Exit mobile version