AcasăEconomiePutin i-a supărat pe mai marii petrolului. Rusia, oaia neagră în OPEC

Putin i-a supărat pe mai marii petrolului. Rusia, oaia neagră în OPEC

Alianțele energetice anti-occidentale pe care Rusia le-a construit în întreaga lume cu mulți dintre principalii producători de petrol și gaze încep să se destrame.

În 2016, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) s-a extins pentru a include Rusia ca parte a OPEC+. Acordul, negociat cu greu de Arabia Saudită, a fost văzut ca o victorie personală pentru conducătorul de facto, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman (MBS). S-a vorbit mult despre un nouă relație petrolieră între MBS și Vladimir Putin.

Relația părea de durată: după invazia Ucrainei, cartelul OPEC+ s-a situat de partea Rusiei prin convenirea unor reduceri semnificative ale producției între cei 24 de membri ai săi, deoarece știa că prețurile ridicate ale petrolului susțin mașinăria de război a lui Putin.

Cu toate acestea, la reuniunea OPEC+ de săptămâna trecută, au început să apară tensiuni majore. Se pare că oficialii saudiți au devenit din ce în ce mai supărați că Rusia inundă piața cu petrol la preț redus pentru a-și finanța economia în dificultate și „operațiunea militară specială”.

Poate că obiectivul Rusiei este de a-i determina pe membrii OPEC să împingă prețul petrolului cât mai sus posibil, astfel încât să-i poată subcota pe toți sub nivelul maxim la care este oficial autorizată să vândă petrol din cauza restricțiilor G7.

Această strategie pare să funcționeze deocamdată: India și China se înfruptă din țițeiul rusesc în ritmuri record, ignorând sancțiunile occidentale, iar membrii de bază ai OPEC au pierdut cotă de piață.

Dar este un joc periculos pentru Putin. Petrolul rusesc este scump de produs, iar surplusul de aprovizionare pe care îl creează împinge în jos prețurile globale, care în weekend au scăzut sub 70 de dolari pe baril. În cele din urmă, Rusia ar putea ajunge să vândă petrolul cu pierderi semnificative, ceea ce i-ar afecta capacitatea de a-și finanța viitoarele operațiuni militare.

În mod esențial, o astfel de abordare pe termen scurt erodează încrederea în cadrul OPEC+. Rapoartele de la ultima reuniune a grupului, la Viena, susțin că ministrul saudit al energiei „s-a săturat de faptul că membrii OPEC nu își îndeplinesc obiectivele de producție de petrol” și că a căutat „mai multă transparență în ceea ce privește producția din partea Rusiei”.

Pe șleau, mesajul este: “nu mai avem încredere în Rusia”. Mai mult, dacă Putin  va trăda în mod flagrant Arabia Saudită pentru o luptă liberă în cadrul OPEC+, unde mai mulți membri importanți, inclusiv Emiratele Arabe Unite, sunt dornici să crească producția, ar duce la o posibilă implozie a alianței energetice care a fost benefică pentru Rusia până acum.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
726 afisari

9 COMENTARII

  1. JACOTA ASTA E ZIARUL TAU CA TU SCRI VRUTE SI NEVRUTE DAR ESTI MAI PROST CA NOAPTEA [DUPA CUM SCRI].

  2. E la mintea cocoșului că mașinăria rusească s-a gripat și nu o mai mișcă nici cu tancul (T62, că cele mai recente le-au pierdut deja). Piața europeană s-a dus definitiv și nu se va mai întoarce vreo dată. China și India dictează preturi de dumping. Însă pierderea cea mai mare a rușilor este piața europeană de gaz metan (cam 60% din producția lor totală). Care n-ar înlocuitor, pentru simplul motiv că gazele nu pot fi nici stocate, nici vândute cu cisterna, iar conducte, în alte direcții decât spre Europa, nu-s. China a respins de facto proiectul construcției unor noi conducte magistrale. Așa că rușii vor rămâne stăpâni pe șatră și pe o balta de petrol, respectiv gaze nevandabile.

  3. Cainele moare de drum lung si prostul de grija altora.Da vaccinul cat e vaccinul?Dincolo era mai ieftin…

  4. Arabia Saudita greseste cand nu are curajul sa ceara preturi mai mari acum cat occidentul mai are inca bani si cei mai IMPORTANT cat inca valuta occidentala mai are o valoare. In scurt timp va trebui sa-i ceara Rusiei voie sa vina si Arabia alaturi de ea pe piata Asiei de Sud Est.
    Cine o sa mai vanda occidentului cu valuta expirata?
    Cu ce ar putea cumpara occidentul orice valuta acceptata de Arabia Saudita?
    S’ar putea ca doar sa para suparata pe Rusia ca sa poata cere preturi mai mari, manevre.
    Atunci s’ar putea sa ne bucuram ca nu suntem pe Euro.
    In scurt timp o sa ne lamurim.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger