AcasăEconomieProvocările decuplării de ”fabrica lumii”

Provocările decuplării de ”fabrica lumii”

Scopul principal al tarifelor impuse de președintele Donald Trump este de a convinge companiile americane să se întoarcă în Statele Unite

La sfârșitul anilor 1980, relocarea producției americane în China, supranumită „fabrica lumii”, a condus la profituri uriașe pentru corporații datorită reducerii drastice a cheltuielilor generale.

Pe măsură ce profiturile corporațiilor au crescut vertiginos, regiunile care susțineau odată fabricile acestor corporații au devenit pustii. America este plină de orașe „aproape” fantomă, ghetouri pentru șomeri, notează Modern Diplomacy.

În China, Shenzhen, Dongguan, Guanzhou, Foshan, Yiwu, Qingdao, Wuxi, Ningbo, Xiamen, Fujian și Yantai au devenit centre pentru electronice, electrocasnice, textile, mașini, articole de uz casnic,  produse alimentare, jucării etc.

Retaileri precum Walmart, și-au înființat propriile birouri de achiziții în China, eliminând angrosiștii/importatorii, reducând astfel și mai mult costurile pentru consumatori și realizând marje și mai mari.  Unele lanțuri logistice au fost dezvoltate astfel încât să ajungă direct de la producătorii din China la comercianții cu amănuntul și companiile de marketing online din întreaga lume.

Scopul principal al tarifelor impuse de Donald Trump este de a convinge companiile americane să se întoarcă în Statele Unite. Dar administrația se va confrunta cu probleme.

Costurile cu energia vor fi extrem de ridicate. De asemea, mulți americani s-ar putea să nu dorească să lucreze într-un mediu industrial. În scenariile de producție, va fi necesară o automatizare ridicată și asistență financiară. America are o datorie publică de 36 de trilioane de dolari.

Există riscul ca relocarea companiilor americane să forțeze o piață a muncii pe două niveluri, în care imigranții sunt folosiți ca forță de muncă ieftină. Găsirea și atragerea  inginerilor poate fi aproape imposibilă. Pe de altă parte, dacă rămân în China, corporațiile americane s-ar putea confrunta cu un regim tarifar ostil în SUA.

Întregul concept de producție în China s-a bazat pe ideologia construirii unor facilități de producție în masă cu economii de scară atât de mari, încât trebuie regândit.

Fără China, prețurile de consum vor fi majorate. Consilierii economici de la Casa Albă ar aface bine să examineze întreaga problemă, industrie cu industrie. Nu este vorba doar de economie; trebuie să se facă judecăți de valoare socială pe care corporațiile le-au uitat în 1990.

Managementul trebuie să se întoarcă în viitor pentru a supraviețui oricărei decuplări de la China.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger