În Statele Unite, angajații evită biroul și preferă munca de la distanță. Pandemia i-a forțat să lucreze de acasă, iar angajatorilor le este greu să îi aducă înapoi.
„Practicile cu care erau obișnuiți lucrătorii americani au fost date peste cap de pandemie”, a explicat pentru AFP Nela Richardson, economist-șef la ADP, furnizor de servicii de gestionare a personalului pentru companii.
Birourile americane sunt în medie pe jumătate goale față de februarie 2020, potrivit cifrelor furnizate de Kastle, care gestionează datele forței de muncă a 40.000 de companii din această țară.
Există disparități majore: birourile din Silicon Valley, în California, și-au regăsit doar o treime din ocupanți, față de jumătate la New York sau Washington, și chiar două treimi la Houston și Austin, în Texas.
Angajații Amazon au manifestat chiar și în fața sediului central al grupului din Seattle, pe 31 mai, pentru a protesta, printre altele, față de recenta obligație de a se întoarce la birou trei zile pe săptămână.”Lumea se schimbă, iar Amazon trebuie să îmbrățișeze noua realitate a muncii la distanță și flexibilă”, au pledat organizatorii într-un comunicat de presă.În februarie, directorul general al Amazon, Andy Jassy, a declarat că „a lucra împreună și a inventa este mai ușor și mai eficient în persoană”.
Elon Musk, patronul Tesla și proprietar al Twitter, a interzis categoric teleworkingul, în numele productivității și al „moralității”: potrivit acestuia, angajații ar dori ca „muncitorul să meargă la fabrică, bucătarul la restaurant să le livreze mâncarea, dar nu și ei!
O treime dintre angajații din Statele Unite pot lucra de oriunde doresc, în comparație cu doar 18% în Franța, potrivit unui studiu ADP publicat la jumătatea lunii aprilie și realizat în 17 țări.
Unii directori recunosc progresele făcute de telemuncă, dar regretă dinamica „pozitivă” a lucrului în persoană.Pentru întreprinderi și economie, „este o provocare foarte dificilă, pentru că a schimbat viețile oamenilor și modul în care lucrează”, rezumă Gayle Smith, CEO al ONG-ului One, cu sediul la Washington și cu mai multe birouri în întreaga lume.
Sa-i concedieze daca nu vor sa vina la birou, e ca si cum ar absenta de la munca. Poate legislatia permite sa lucreze de aiurea pt ca „lucreaza” pe laptop.
barbule, poți controla sacoșe de la tine din cort ?