Tărăgănarea proiectului centralei de acumulare prin pompaj de la Tarnița-Lăpuștești, care ar asigura o parte principală din stabilitatea sistemului energetic, prin stocarea a 1.000 MWh, a luat sfârșit. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că proiectul va fi majoritar privat, prin investitori străini, evident, astfel că obiectivul strategic energetic nu va aparține României, aruncând în aer independența energetică a țării.
De-a lungul ultimilor ani, de câte ori venea câte o companie din China sau Coreea de Sud, cu expertiză în domeniu și dispusă să se apuce de treabă în ce privește demararea proiectului strategic energetic de la Tarnița, Guvernul se sucea brusc.
Mai mult, s-a mers chiar până la desființarea societății de proiect Hidro Tarnița, executată de fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, un inamic îndârjit al acestui obiectiv, pe care îl considera ineficient economic. La fel cum a considerat ineficientă economic și investiția în terminalul grecesc de gaze lichefiate, România pierzând milioane de euro din această oportunitate ratată. Revenind la Tarnița, pe care mass-media, nu se știe exact sub ce influență, continuă să-l numească ”proiectul mamut”, argumentul zdrobitor ar fi costul ”uriaș” de circa un miliard de euro al acestuia. Sigur, fiind al statului român și având o importanță vitală pentru sistemul energetic național, un miliard de euro pentru stocare de 1.000 MW este foarte mult.
Comparativ, cele peste 9 miliarde de euro pentru un proiect nefinalizat al reactoarelor modulare americane, cu doar 460 MW capacitate, reprezintă un fleac. Un miliard de euro pentru securitatea energetică a României este imposibil de găsit, însă statul se împrumută de zeci de miliarde de euro pentru a plăti, în avans, armamentul din SUA, care să ne apere de invazia rușilor.
Majoritar privat
Actualul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, se agită de aproape un an, prin declarații, să relanseze proiectul Tarnița. SAPE, societatea ministerului, a tot lansat și amânat licitații pentru studiul de fezabilitate, la care, se aude, abia acum s-ar fi depus două oferte. Problema cea mai mare este că proiectul nu mai are nevoie de un studiu de fezabilitate, pentru că acesta este deja făcut.
Pretextul scoaterii din schemă a studiului ar fi că acesta aparține Hidroelectrica, societate de stat, care s-ar fi înscris la masa credală a fostei societății de proiect Tarnița- Lăpuștești, tot a statului. Deci statul nu se înțelege cu statul și atunci mai trebuie aruncați niște bani și, mai ales, trebuie întârziat proiectul cu 2-3 ani. Dar, după toate bâlbele ministeriale, apare anunțul șoc. ”Vom avea un partener majoritar privat, sau mai mulți parteneri privați. Pentru că ei vor avea tot interesul să ducă proiectul la bun sfârșit, să gestioneze costurile în mod eficient. Dacă facem un vehicul integral de stat, este foarte posibil să vedem aceeași sinecură. Va fi un parteneriat public-privat, cu un studiu de fezabilitate actualizat”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Prins și în strategie
Proiectul hidrocentralei de la Tarnița a fost prins și în Strategia energetică a României. Potrivit studiului de fundamentare a acestui proiect, apărut în 2019, oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița -Lapuștești se baza pe mai multe avantaje și funcțiuni asigurate pentru sistemul energetic național. Printre acestea se numărau creșterea gradului de siguranță al SEN, transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf, arbitrajul pieţei de energie electric, rezerva de avarie de scurtă durată, rezerva secundară și rezerva terțiară, precum și reglajul frecvență-putere și rezerva turnantă. Totodată, proiectul are capacitatea de a restabili interconexiunile de rețea în cazul în care se produce o pană de curent și, mai ales, ajută la implementarea și gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică, asigurând condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4.000 MW în centralele electrice eoliene.
Alt tradator liberal de tara…
Ai impresia că toți care merg la studii prin occidentul îndepărtat, merg acolo ca să învețe cum să-și ducă la ruină propria țară. Altceva nu arată c-au învățat.
Ce se naste din pisica….
Cu complicitatea tacită a PSD-ului!
Daca ai date concrete spunele sifi bărbat și dezvaluieti identitatea.In rest vrajeala.
E la mintea cocoșului, 90%e deja construit de stat, cum sa aibă investitorii de kk majoritatea, cunoști trădători hoți de tara mai mari decât PSD PNL USR??? Eu nu
Ori estinun mare idiot orivesti un mate cretin ! Coldea nu e PSD ist, Iohanis nu este PSD ist, nici alti crminali nu sunt.
Ne trebuie un Kim , sa vada poporul ce inseamna sa fii ,,ordonat ” iar proștii sa fie nevoitivsa taca.
Așa s a născut. Oricum omul e tare, a studiat la Harvard și s a luptat la primărie. Asta da carieră
TASU TRĂDĂTOR, FISU TRĂDĂTOR
Celălalt trădător, în loc să ajungă la Rahova, a ajuns la Bruxelles.
Pai Burduja de aia e infiltrat aici. Sa se achite de datorii catre stapani. Va da gratuit tot ce i se cere.
Da, trădare mare!
Sa vă ia dracu de trădători!
Sa vă ia dracu de trădători!
Cand se termIna banii de la UE pentru regenerabile?
Un proiect de o asemnea valoare si importanta este peste capul unui ministru indiferent cum il cheama. Este proiect strategic si are nevoie de consultari. Piata de stocare nu exista si va fi un instrument nou care va functiona pe noi mecanisme. Poate fi privat un proiect de 100-200 MW, dar sub nici o forma la acesta dimensiune. Poate exissta o alternativa de tip BOT in care sa se asocieze Hidroelectrica care are activul cu acumularea Tarnita, dar privatii sa vina cu finatarea pentru noul obiectiv Lapustesti centrala de pompaj si lacul superior. Discutam de active din Domeniul public/privat al statului. Cert este nevoie de cel putin un HG daca nu chiar o aprobare in CSAT si Parlament. Semnatura unui ministru conform competentelor legale este prea mica.
Fezabilitatea proiectului Tarnita in actuala conjunctura de piata (care dureaza de 3 ani), este de nivelul a 9 clase primare.
Romania se imprumuta miliarde de EURO anual sa dea pensii speciale nemuncite.
Atitudinea guvernului denota maxima incompetenta.
Du te ba in pustiu ,tradatorule ca Tarnita e facuta din banii romanilor si nu poti sa o dai tu din pix ca nu e de la tac tu.
Sa nu murim de suparare fiindca ardelenii sint mari iubitori de capitalism !
Asa ca, sa fie la ei acolo !
Am vazut cumva in articol „studiu de fezabilitate”?
Burduja junior nu este fiul hotului care a devalizat Bancorexul?
Oare de ce nu trebuie să ne miram??
Un hot!
Un agent al anglo-americanilor care ne vinde în fiecare zi câte o bucata.
Când vor plăti acești ticăloși pentru subminarea României? La cum se prezintă lumea și lucrurile, la calendele grecești.
Continua vanzarea tarii, a realuzarilor noastre dinainte de 89. Tradatorii gen burduja asta, popescu cel de dinainte, AU TRADAT. INALTA TRADARE SE PEDEPSESTE DOAR CU MOARTEA
Daca nu il asasinau pe Ceausescu , aceasta hidrocentrala era de mult in functiune. Exista de atunci studii geologice, chiar si un tunel de vreo 700 de metri pana su viitorul lac de la Lapustesti. Cate studii de fundamentare le mai trebuie la impotentii astia ?
Ce se naște din pisica șoareci mănâncă.
Burduja, ba bărbate, fiul lui taticutu, înțelegem tot, dacă nu e spaga, nu e bine! Problema e ca ești încă ministrul energiei, trăiască nasicul Videanu și noi suntem terminați!
Păcăliți,trădați,furați,vânduți și lăsați fata nici o
perspectiva încurajatoare,ăștia suntem.
Pai de aia avem liberali in guvernare, ca sa liberalizeze furtul de resurse si sa desavarseasca jaful national. Inflatia asta mare si de durata de la liberalizarea preturilor la energie ni se trage. Si ce e mai rau urmeaza ca din martie 2025 dispar si subventiile. Intre timp se tot majoreaza preturile facturate de furnizori ca sa profite la max de incasarea subventiilor platite de stat.
Alianta asta democrato-liberala e exact combinatia dintre risipa de cheltuieli sociale cu hotomania privatizarilor cu dedicatie.
Pana la urma totul costa si factura generala din
2025 ne va costa scump, chiar foarte scump in noul climat economic international cand toate economiile vor avea tendinta sa se supraprotejeze intern iar noi nu prea o sa mai acem ce sa protejam.
Pai mai crede cineva ca in Romania se va mai construi ceva?Pentru Ukraina am avut un MILIARD de dolari dar pentru investitii nu avem Pe cine sa mai alegem noi ca toti sant numai TRADATORI care vad decat interesu lor de a fi tinuti in functii de catre STAPANI