AcasăEconomieProfituri uriașe, impozite ioc! Taxarea multinaționalelor, proiect împotmolit

Profituri uriașe, impozite ioc! Taxarea multinaționalelor, proiect împotmolit

Șeful departamentului fiscal al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, care a pus la cale cele mai radicale reforme ale impozitării corporațiilor din aproape un secol, a avertizat că SUA și Europa riscă să relanseze războaiele comerciale și să se confrunte cu pierderi de venituri de sute de miliarde de dolari dacă nu reușesc să pună în aplicare acordul global de anul trecut.

Aproximativ 136 de țări au sprijinit un acord în două direcții care vizează să răspundă indignării publice privind faptul că multinaționalele nu își plătesc partea lor echitabilă de taxe. Însă progresele înregistrate în ceea ce privește ambii piloni ai reformei au stagnat, în ciuda calculelor OCDE care arată că guvernele ar putea colecta anual peste 150 de miliarde de dolari în impozite suplimentare de la cele mai mari corporații din lume.

„Este puțin probabil ca una dintre măsuri, care urmărește să oblige cele mai mari 100 de multinaționale să declare profiturile și să plătească mai multe impozite în țările în care își desfășoară activitatea, să obțină un sprijin suficient în Senatul SUA pentru a fi pusă în aplicare înainte de termenul limită impus de OCDE, respectiv mijlocul anului 2023”, a declarat Pascal Saint- Amans pentru Financial Times.SUA au amenințat în trecut că vor impune sancțiuni țărilor europene care introduc taxe pe serviciile digitale.

Cealaltă parte a acordului de anul trecut, care impune un nivel minim de 15% pentru ratele efective ale impozitului pe profit, afectând toate multinaționalele cu venituri mai mari de 750 de milioane de euro, este, de asemenea, în impas.

Americanii au încercat să o introducă la începutul acestui an, dar nu au ținut cont de elemente importante ale normelor, în timp ce Bruxelles-ul s-a confruntat cu opoziția Poloniei și Ungariei

În UE, această reformă necesită aprobarea unanimă a statelor membre, dar Budapesta continuă să se opună. “Legislația a fost ținută ca un ostatic”, a comentat Saint- Amans.

Mulți specialiști în domeniul fiscal sunt sceptici cu privire la faptul că acordul va ajunge în alte coduri juridice naționale fără sprijinul unor jurisdicții importante, cum ar fi SUA și marile economii europene.

Criticii, precum grupul de presiune Tax Justice Network, au afirmat că normele privind impozitul minim discriminează țările cu venituri mai mici, în care își au sediul puține companii multinaționale importante.

Saint-Amans a susținut contrariul, afirmând că impozitul minim ar genera „venituri foarte importante” pentru țările în curs de dezvoltare, deoarece le-ar forța să pună capăt stimulentelor „inutile” de impozitare redusă pentru a atrage companiile să se instaleze acolo.

O preocupare centrală în rândul firmelor și al administrațiilor fiscale este că regulile sunt diabolic de complicate. Auditorul EY a estimat că o companie ar trebui să obțină aproximativ 200 de puncte de date de la filialele din întreaga lume pentru a afla dacă  datorează mai multe venituri în conformitate cu normele globale de impozitare minimă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
203 afisari

1 COMENTARIU

  1. Impozit pe cifra de afaceri realizata in tara! Nu intereseaza profitul!!! Ca la salariati! Restul e gargara…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic

Şoferii care ar dori să iasă cu maşina prin Bucureşti, în weekend, trebuie să ştie că Poliţia Rutieră a stabilit câteva restricţii. În Capitală,...

Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici

Psihologii au finalizat un studiu efectuat asupra şoferilor care au fel de fel de îndeletniciri la volan, altele decât doar să conducă maşina.Oamenii de...
proger