Producătorii mondiali de automobile tocmai s-au alăturat omologilor lor americani pentru a se plânge că restricțiile impuse de China asupra exporturilor de aliaje și magneți de pământuri rare ar putea cauza întârzieri și întreruperi ale producției dacă nu se găsește rapid o soluție.
Producătorii germani au fost ultimii care avertizat că restricțiile Chinei amenință să oprească producția și să zdruncine economiile locale, după o plângere similară din partea producătorului indian de vehicule electrice Bajaj Auto, potrivit Reuters.
”Mai multe fabrici și linii de producție ale furnizorilor auto europeni au fost închise din cauza penuriei de pământuri rare cauzată de impunerea de către China a unor restricții asupra exporturilor”, a anunțat European Association of Automotive Suppliers(CLEPA). Asociația nu exclude ”alte întreruperi”.
Decizia Chinei din aprilie de a suspenda exporturile unei game largi de minerale critice și magneți a bulversat lanțurile de aprovizionare esențiale pentru producătorii de automobile, producătorii aerospațiali, companiile de semiconductori și contractorii militari din întreaga lume, determinând grupurile industriale din Germania, SUA și India să facă apel la politicieni pentru a face lobby pe lângă Beijing în vederea găsirii unei soluții rapide.
Donald Trump a încercat să redefinească relația comercială cu China prin impunerea de tarife vamale ridicate(145%), dar a fost nevoit să le reducă după ce bursele au racționat negativ.
China a răspuns cu propriile sale tarife și își valorifică poziția dominantă în lanțurile de aprovizionare cheie pentru a-l determina pe Trump să cedeze.
Trump și liderul chinez Xi Jinping sunt așteptați să discute săptămâna aceasta, a declarat marți purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, și se așteaptă ca interdicția de export să fie o prioritate pe agendă.
Livrările de magneți, esențiali pentru asamblarea a numeroase produse, de la automobile și drone la roboți și rachete, au fost oprite în multe porturi chineze.
Suspendarea a provocat neliniște în rândul companiilor și guvernelor – de la Tokyo la Washington – în timp ce oficialii s-au străduit să identifice opțiuni alternative limitate, pe fondul temerilor că producția de automobile noi și alte produse ar putea fi oprită până la sfârșitul verii.
„Dacă situația nu se schimbă rapid, nu mai pot fi excluse întârzierile și chiar întreruperile producției”, a subliniat Hildegard Mueller, președinta Asociației industriei auto din Germania.