Meta se apără împotriva unui proces privind concurența, intentat de guvernul SUA, care ar putea duce la destrămarea gigantului tehnologic.
Cazul Comisiei Federale pentru Comerț (FTC) susține că achizițiile Instagram în 2012 și WhatsApp în 2014 de către Facebook (așa cum era cunoscută la momentul respectiv) au oferit companiei un avantaj neloial, relatează UnHerd. Poate părea istorie veche, dar tranzacțiile au oferit Meta proprietatea asupra a trei dintre cele mai populare patru rețele sociale din prezent.
Meta a acceptat să-i plătească lui Donald Trump despăgubiri de 25 de miloane de dolari pentru că i-a suspendat conturile de Facebook și Instagram în ianuarie 2021. Mark Zuckerberg a donat încă un milion de dolari pentru un fond de inaugurare și a făcut o încercare de ultimă oră pentru a evita procesul. Totul a fost în zadar.
Statele Unite au o lungă tradiție populistă de a solicita intervenția guvernului pentru a combate dominația piețelor de către o mână de companii mari. Mulți membri ai MAGA, în special vicepreședintele JD Vance, aparțin școlii populiste și doresc dezmembrarea Big Tech.
Noii susținători ai lui Trump ar putea deține cheia. Marc Andreessen de la firma de capital de risc Andreessen Horowitz dorește, de asemenea, ca giganții din domeniul tehnologiei să fie ținuți în frâu, caracterizând bătălia drept „Little Tech”.
La scurt timp după intrarea în funcție, Trump a oferit donatorilor săi din Silicon Valley capul Linei Khan, președinta FTC numită de Joe Biden, așa cum ceruseră aceștia. Procesele federale împotriva IBM și Microsoft au deschis calea concurenței pentru microprocesore și apoi pentru internet.
Nici Congresul nu se lasă mai prejos. Senatorul republican Mike Lee, care a depus mai multe proiecte de lege antitrust menite să reglementeze Big Tech, prezidează acum Comisia juridică pentru concurență.
Procesul FTC versus Meta ar trebui să dureze între șase și opt săptămâni și va stabili dacă Zuckerberg a achiziționat legal celelalte companii. Până atunci, vom cunoaște soarta Google, deoarece propriul său proces antitrust ajunge în faza soluționărilor.
Ambele cazuri au implicații semnificative pentru viitorul Big Tech. La fel ca baronii oțelului și ai căilor ferate din epoca de aur, giganții tehnologiei de astăzi sunt cei care determină modul în care alte sectoare își pot desfășura activitatea.