AcasăEconomieProbleme majore la fotovoltaice. Stocarea energiei triplează prețul pe kWh

Probleme majore la fotovoltaice. Stocarea energiei triplează prețul pe kWh

Energia regenerabilă, în impas

Autoconsumul individual și colectiv de energie, prin utilizarea panourilor fotovoltaice, întâmpină tot mai multe probleme, semnalează Comitetul Economic și Social European. Una dintre acestea este stocarea în baterii, care triplează, practic, prețul pe kWh. Mai mult, procesul de extracție a litiului necesită aproximativ două miliarde de litri pe tonă, la care se adaugă riscurile de distrugere a ecosistemului. 

Comitetul Economic și Social European (CESE) și-a exprimat îngrijorările legate de tema UE privind autoconsumul individual și colectiv de energie, ca factor pentru realizarea tranziției verzi și a celei energetice și al echilibrului economic și social. Pentru energia intermitentă produsă de fotovoltaice ar exista doar trei soluții, susține CESE.

Prima ar fi ajustarea consumului, deplasându-l din momentele în care producția este insuficientă către perioadele în care se înregistrează vârfuri de producție, de exemplu prin programarea unor utilizări casnice cu consum ridicat, cum ar fi funcționarea aparatelor electrocasnice mari consumatoare de energie, în perioada de vârf de producție, prin reglarea activării sau a dezactivării aparatelor cu ajutorul instrumentelor domotice.

Cea de-a doua este stocarea unei părți din surplusul de energie produsă dar neconsumată, pentru a o utiliza într-o perioadă în care producția este mai scăzută. ”Această soluție prezintă însă un dezavantaj în stadiul actual al tehnologiei: stocarea unui kWh de energie fotovoltaică îi dublează sau chiar îi triplează costul, fără a mai lua în calcul costurile de mediu ale tehnologiei dominante pe bază de baterii litiu-ion. Există o altă posibilitate pe care UE ar trebui să o promoveze, și anume posibilitatea de a consuma energie electrică produsă în altă parte decât în imediata vecinătate a instalației individuale sau colective de producție proprie”, consideră CESE.

Cresc costurile

Ponderea tot mai mare a energiei din surse regenerabile volatile crește în mod semnificativ costurile sistemice ale rețelei. CESE subliniază că grilele tarifare existente (în afara perioadelor de vârf/în timpul perioadelor de vârf) nu au legătură cu vârfurile specifice ale producției de energie din surse regenerabile sau cu amprenta de carbon. În opinia CESE, autoconsumul este afectat și de alți factori.

De exemplu, sectorul fotovoltaic face obiectul mai multor situații neprevăzute: parametrii geografici influențează numărul de ore de lumină naturală de la o regiune la alta; ca atare, puterea instalațiilor și tipul lor trebuie să se adapteze la acești parametri (configurația acoperișului, umbră, sol); orientarea instalațiilor joacă și ea un rol, ceea ce influențează durata vieții panourilor.

”Din cauza constrângerilor tehnice, financiare și de reglementare, nu toți utilizatorii pot instala panouri. Într-adevăr, instalarea de panouri fotovoltaice este rezervată exclusiv proprietarilor care dispun de mijloacele financiare necesare și a căror locuință permite acest lucru, ceea ce exclude mulți locatari sau persoane care nu au capacitatea financiară de a se alătura unui proiect de producție proprie colectivă. În plus, anumite norme de urbanism interzic instalarea panourilor în zone clasificate (centre istorice, situri de patrimoniu remarcabile, situri clasificate în temeiul Codului mediului etc.)”, mai arată CESE.

Pericol pentru mediu

Costul financiar al instalației și al lucrărilor de întreținere aferente poate deveni în scurtă vreme prohibitiv dacă la el se adaugă costul alinierii circuitului electric casnic la standardele în vigoare, costul forței de muncă calificate etc, atrage atenția CESE. În plus, costurile de mediu ale stocării chimice în baterii umbresc, de asemenea, bilanțul autoconsumului.

”În prezent, tehnologia dominantă este tehnologia litiu-ion. Cu toate acestea, procesul de extracție a litiului necesită o cantitate foarte mare de apă (aproximativ 2 miliarde de litri pe tonă de litiu), iar cea mai mare parte a aprovizionării la nivel mondial provine dintr-o zonă aridă, <<triunghiul litiului>>, care cuprinde teritorii din Bolivia, Chile și Argentina. În plus, extracția generează deversări toxice, după cum o demonstrează scandalurile legate de uzina minieră Ganzizhou Rongda din Tibet, care a devastat ecosistemul local până la a obliga autoritățile să închidă uzina încă din 2013 (înainte de a permite redeschiderea acesteia în aprilie 2016), se mai precizează în documentul CESE. Mai mult, stocarea reprezintă un cost foarte ridicat – între 50 și 80 miliarde EUR pentru un singur TWh stocat, în cazul stocării intraanuale sau sezoniere, pentru a răspunde necesității de egalizare, fără a pierde din vedere că bateriile ar trebui reînnoite la un interval de 15, maximum 20 de ani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
24.066 afisari

15 COMENTARII

  1. CLAUDIA ,te rog citeste ceea ce trimiti online !!! vezi „procesul de extractie al litiului necesita aproximativ 2 miliarde de litri pe tona”
    2 MILIARDE DE LITRI DE CE ?? ,daca te referi la APA !,consumul se masoara de regula in M3 (metri cubi )si atunci miliardele acelea ajung milioane !,destul de multe si ca milioane .
    Daca numai pentru pomparea acelei ape socotesti amprenta de carbon !,vezi ca varianta litiului este o catastrofa energetica din start !,totul este sa stai bine cu unitatile de masura si cu
    pretul rile de cost ca sa poti estima dezastrul.
    Articolele tale cu unele scapari sunt bine venite .

    • @ andreesanu. Ai dreptate în cele de mai sus, vreau doar să dau o oarecare explicație. În goana după senzațional acești reporteri folosesc cifre cât mai „babane”, în loc de mc. sau tone, scriu despre litri sau kg. dacă nu confundă litrul/kg. cu mc sau tona. Sau mai văzut cazuri și nu rare. La fel, ca sumele să pară astronomice, ne dau câștiguri, când le convin, în lei vechi, chiar dacă aceștia nu mai există de aproape douăzeci de ani. Șocantul să trăiască.

  2. „exprimat îngrijorările legate de tema UE privind autoconsumul individual și colectiv de energie”,pai, da, e un pericol ca oamenii sa devina independenti energetic.
    Asta cu”independenta”, nu place tartorilor.
    Si dau vina pe litiu.Dar bateriile autoturismelor? Ele nu polueaza?

    • Pai da,este adevărat.Ca așa și energia nucleara e ieftina daca nu iei in calcul dezafectarea centralei când nu mai prezintă siguranță și nu mai ai cum sa o cârpești/modernizezi.Si clar mai sunt și reziduurile care trebuiesc neutralizate și stocate.Costurile alea cine sa le suporte?Și de ce nu ar fi luate în calcul de la început ?Problema este că nici fosilele nu-s viitorul pt că în afară de poluare ne și consumă oxigenul asta asa poluat,pt a întreține arderea .Și se vor și gata rapid…in ritmul asta.Si unii debili visează doar creștere economică perpetua !Pe baza cărei energii ieftine și inepuizabile rapid ba?In afara de fuziune care e încă în faza experimentală ne rămâne doar energia solară ,adică fotovoltaicele ba prostovanilor !Nu contează cât costă stocarea,ideea este sa nu mai otrăvim aerul,solul și apă ca acum și să fie !Că altfel ,daca nu pierim ne intoarcem in epoca de piatra…Eventual folosim doar ziua energia și noaptea dormim,toți.Stiu ,o să ziceți ca furnalele consuma mult și nu se repornesc așa simplu,in fiecare dimineață.Da mai bine reciclam tabla și reducem consumul și producția decât să risipim energia și să poluam zi și noapte doar că vrea un Gigel o caroserie de hârb modificată din 2 in 2 ani….și un design smecher.Găsim noi soluții…Ne adaptam sau murim.Atât de simplu este !

  3. Si ce rahat o tot tineti cu energia ieftina si verde ba mitomanilor si jepcarilor,distrugatorilor de economii si vieti de persoane.Hai sictir!!

  4. Postac rusesc: bateriile si panourile solare sunt diavolul. Ar trebui sa produceti curent arzand carbune si petrol rusesc!

  5. Aceste ,,îngrijorări ” vor fi folosite pe viitor de ,,autoritățile abilitate ” pentru a pune noi taxe și impozite pentru cei care se vor ,,liberi ” în ceea ce privește consumul de energie electrică . Întâi au tot promovat proiecte tip ,,casa verde ” și diferite facilități să te ademenească iar acum se pregătesc de taxare … (cine o să stea la muls ,bineînțeles ) -scuzați vă rog expresia . Are dreptate domnul Florin Călinescu referitor la taxele ce ni le tot impun , înmulțesc și măresc ….

  6. Cand nu te doare capul, dar vrei neaparat sa te bagi in seama, faci o nelauta sa rada si curcile lui mama din curte. Daca-ti dai seama la timp si-ti revii e ok dar, cand perseverezi in prostie, indiferent de ce spune majoritatea, dute frate-n lume si lasa-ne. Ma intreb si intreb, cat o mai suportati fratilor, pe madam CuSula ??? Cand toata lumea se incalzeste cu combustibil, tu, vrei de la soare, chiar daca-i innorat.

  7. Soluția stocării este în hidrocentralei cu acumulare și pompa. Când e producție de energie, este pompat apa din lacul din agale în lacul din amonte. Când e nevoie de energie, funcționează hidrocentrala. Este proiectul Târnava cu puteŕ instalata de 1 000 MW. Nu vor pentru ca ar scădea prețul, adică profitul revanzatorilor de energie.

  8. Numai in rahatul asta nu-ti bagasei nasul sensibil, Claudia. Te pricepi la toate, in special la chimie. Ca Leana (Ceausescu).

  9. „și anume posibilitatea de a consuma energie electrică produsă în altă parte decât în imediata vecinătate a instalației individuale sau colective de producție proprie”, consideră CESE.”
    Un fel de sa nu-ti mananci tu ceapa ta crescuta in curtea proprie, ci sa te duci in piata sa cumperi ceapa de la tangani.

  10. Serios? Ce titlu de rahat. Pai și normal ca achiziția de baterii ptr stocare e scumpa. Una e sa ai curent doar ziua și alta e sa ai zi și noapte. Problema majora e doar în mintea jurnaliștilor neinformați. Dar na… și-au atins scopul din moment ce comentam… Nu???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger