AcasăEconomiePrinși cu evaziunea. Notarii publici, mână în mână cu organele fiscale

Prinși cu evaziunea. Notarii publici, mână în mână cu organele fiscale

ANAF, prins, din nou, de Curtea de Conturi cu nereguli uriașe

Curtea de Conturi a șters din nou pe jos cu ANAF, după ce a descoperit ilegalități flagrante în teritoriu. Cea mai șocantă dintre acestea este implicarea notarilor publici din Dolj la o schemă de evaziune la vânzarea proprietăților, cu aprobarea tacită a organelor fiscale din zonă, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de ordinul milioanelor de lei. Controalele Curții de Conturi au scos în evidență că angajații ANAF nu și-au îndeplinit atribuțiile în mod corespunzător.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit un număr record de nereguli la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Dolj, subordonată ANAF. Astfel, angajații instituției nu au aplicat corespunzător legislația fiscală incidentă, nu au analizat informațiile existente în bazele de date, radiind contribuabili care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative, și au efectuat analize necorespunzătoare cu privire la respectarea obligațiilor declarative a contribuabililor persoane juridice și la riscul asociat operațiunilor desfășurate de contribuabili.

Totodată, angajații ANAF nu au respectat  sistemul de proceduri pentru activitatea de inspecție fiscală, iar controalele instituite cu privire la calitatea constatărilor înscrise în rapoartele de inspecție fiscală nu au funcționat corespunzător. Cea mai stupefiantă descoperire a Curții de Conturi a fost o schemă de evaziune practicată la nivelul notarilor publici din zonă, cu aprobarea tacită a inspectorilor fiscali.

Din verificarea efectuată au fost identificate neconcordanțe cu privire la modul de declarare a impozitului pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, respectiv între informațiile prezentate în Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat aferent anului 2022 și informațiile privind impozitul pe venitul din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal declarat de notarii publici, în cazul unui număr de 18 notari publici, valoarea totală a acestor diferențe fiind de 1.515.325 lei. Cauza acestei nereguli flagrante a fost nerespectarea prevederilor legale privind declararea și plata către bugetul de stat a impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal reținut de notarii publici la autentificarea actelor, iar consecința, nerealizarea unor sume cuvenite bugetului centralizat al statului.

Tunurile pe ei

Curtea de Conturi a cerut directorului general al DGRFP Craiova să dispună structurilor subordonate din cadrul AJFP Dolj efectuarea unei analize interne în vederea evaluării activității de Registru contribuabili, declarații fiscale și bilanțuri, cazier fiscal. În baza concluziilor acestei analize, vor fi dispuse măsuri concrete care să asigure clarificarea și stabilirea situației reale a impozitului reținut și datorat de notari pentru tranzacțiile imobiliare încheiate, se va proceda la înregistrarea în evidența fiscală și contabilă a veniturilor suplimentare constatate și se vor iniția măsurile pentru încasarea acestora (inclusiv creanțele fiscale accesorii), a solicitat Curtea de Conturi.

”Din analiza situației fiscale a birourilor notariale care au obligația de a reține și vira la bugetul de stat impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal s-a constatat faptul că, Societatea Profesională Notarială G.I, G.I.M. ”LEXUS”, pe parcursul perioadei octombrie 2017 – mai 2023 (cu excepția lunilor iunie și septembrie 2018), nu a depus formularul D100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat, nedeclarând impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal reținut pentru tranzacțiile autentificate. Subliniem faptul că, deși nu a fost declarat impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal prin formularul D100, Societatea Profesională Notarială G.I, G.I.M. ”LEXUS” a depus totuși formularul 208 Declarație informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, prin care a declarat un impozit reținut, pentru actele autentificate în perioada 2018-2023, în valoare de 374.114 lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

S-a pierdut urma

O situație similară s-a constatat și la taxa pe valoarea adăugată, la data radierii, valoarea TVA de rambursat fiind în sumă de 345.628 lei reprezentând soldul sumei negative de TVA declarat prin deconturile depuse pentru care nu a fost exercitată opțiunea de rambursare. Societatea Profesională Notarială G.I, G.I.M. ”LEXUS” a fost radiată fără a fi depus formularul D100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat prin care se declară impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal reținut și care reprezintă titlu de creanță și fără ca organul fiscal să îl includă în programul de inspecție fiscală în vederea stabilirii situației fiscale, mai semnalează Curtea de Conturi.

Urmare analizei de risc efectuate de organul fiscal în timpul controlului, au fost prezumate obligații fiscale nedeclarate în cuantum de 1.028.878 lei, din cauza faptului că nu au fost analizate informațiile existente în bazele de date ANAF, fiind radiați contribuabili care nu și-au îndeplinit obligațiile declarative. Măsurile impuse de Curtea de Conturi au fost stabilirea situației fiscale reale a contribuabilului Societatea Profesională Notarială G.I, G.I.M. ”LEXUS”, înregistrarea în evidența fiscală și contabilă a obligațiilor bugetare suplimentare stabilite și luarea de măsuri pentru recuperarea acestora. Totodată, organele fiscale au fost obligate să extindă verificările în vederea stabilirii contribuabililor radiați care au exercitat profesiuni liberale, sub aspectul îndeplinirii obligațiilor declarative și al veridicității informațiilor existente în bazele de date ANAF, stabilirea situației situației fiscale a acestora și înregistrarea în evidențe a creanțelor fiscale constatate cu această ocazie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.532 afisari

1 COMENTARIU

  1. Craiova si Timisoara o clica de improprietariti cu bani putini si acte si mai putine Fix pe centru

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger