AcasăEconomiePrețurile petrolului alunecă între recesiune și politica băncilor centrale

Prețurile petrolului alunecă între recesiune și politica băncilor centrale

Prețurile petrolului au închis în scădere în weekend, după ce au crescut la începutul săptămânii, în condițiile în care băncile centrale au majorat ratele dobânzilor, au crescut temerile legate de recesiune și a persistat incertitudinea cu privire la o revenire a cererii din partea Chinei.

Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, a încheiat ședința de tranzacționare cu 2,67% mai jos, la 79,04 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a scăzut cu 2,39%, la 74,29 dolari pe baril.

Prețul petrolului a crescut anterior, pe fondul unor informații potrivit cărora China, cel mai mare importator de țiței din lume, și-a relaxat restricțiile de tip „zero Covid”. Cu toate acestea, redeschiderea „stop-start” a economiei sale a alimentat volatilitatea pieței și incertitudinea privind perspectivele cererii.

„Prețurile la țiței sunt în scădere pe măsură ce temerile legate de recesiune cresc și din cauza incertitudinii privind cât de ușoară va fi redeschiderea Chinei”, a declarat Edward Moya, analist senior de piață la Oanda. „Petrolul ar putea avea dificultăți în a-și reveni dacă nu vom asista la o întrerupere a aprovizionării,  deoarece comercianții de energie se concentrează asupra perspectivelor de creștere în deteriorare la nivel global.”

Miercuri, Brent-ul a înregistrat o creștere de 2,5%, la 82,70 dolari pe baril, în ciuda faptului că Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile cu 50 de puncte de bază, a șaptea creștere din 2022. De asemenea, autoritatea de reglementare americană a semnalat că se așteaptă și alte majorări de rate anul viitor.

„Credem că o înăsprire suplimentară a politicii monetare nu este necesară și ar fi o greșeală de politică”, a avertizat David Kohl, economist șef la Julius Baer.

Joi, Banca Angliei și Banca Centrală Europeană au majorat, de asemenea, ratele dobânzilor cu câte o jumătate de punct procentual fiecare, pentru a reduce inflația, care se află la cel mai ridicat nivel din ultimele decenii.

„Mărimea majorării BCE a fost în linie cu așteptările noastre și ale consensului, dar orientările viitoare au fost mult mai pesimiste decât așteptările pieței”, au declarat economiștii Abu Dhabi Commercial Bank într-o notă de cercetare de vineri.

Agenția Internațională pentru Energie și-a majorat estimările privind creșterea cererii globale de petrol pentru acest an și anul viitor, datorită creșterii consumului în India, China și Orientul Mijlociu.

Agenția cu sediul la Paris a declarat că se așteaptă ca cererea de petrol să crească cu 1,7 milioane de barili pe zi în 2023, față de estimarea sa anterioară de 1,6 milioane de bpd.

Cererea de petrol va crește cu 2,3 milioane de bpd în acest an, cu 140.000 de bpd față de prognoza anterioară. Prognoza de creștere economică mondială pentru 2023 a rămas neschimbată la 2,5%.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
282 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger