Cotațiile aurului negru par să depindă de comentariile oficialilor Rezervei Federale a SUA care au indicat rate ale dobânzii mai mari pe termen lung, ceea ce ar putea împiedica cererea din partea celor mai mari consumatori de țiței din lume.
Brent, referința pentru două treimi din petrolul mondial, a pierdut 1,09%, ajungând la 82,79 dolari pe baril.West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, s-a retras cu 1% pentru a închide la 78,26 dolari pe baril. Pe parcursul săptămânii, Brent a înregistrat o pierdere de 0,2%, în timp ce WTI a înregistrat o creștere de 0,2%.
Dolarul se apreciază
Dolarul american s-a întărit după comentariile oficialilor Fed, ceea ce a făcut ca mărfurile denominate în dolari să fie mai scumpe pentru cumpărătorii care folosesc alte monede.
Între timp, China, principalul importator mondial de țiței, a înregistrat o creștere a exporturilor și importurilor în aprilie, o revenire de la o contracție în luna precedentă.
În SUA, cererile inițiale de indemnizații de șomaj au crescut cu 22.000, ajungând la un număr ajustat sezonier de 231.000 în săptămâna care s-a încheiat la 4 mai, cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii august 2023, a anunțat joi Departamentul Muncii.
Fed ține cu dinții de politica monetară
Rezerva Federală monitorizează îndeaproape datele privind locurile de muncă în evaluarea sănătății generale a economiei americane.
Săptămâna trecută, Fed a menținut ratele dobânzilor neschimbate, cu intervalul țintă stabil între 5,25% și 5,5%, după ce datele economice din aprilie au indicat „lipsa unor progrese suplimentare” în lupta băncii centrale pentru restabilirea stabilității prețurilor.
O scădere a ratei dobânzii va stimula creșterea economică, ceea ce, la rândul său, va susține cererea de țiței în SUA.
Contrar abordării constante a Fed, băncile centrale din alte părți ale lumii relaxează politica monetară pentru a sprijini creșterea economică. Banca centrală elvețiană și-a redus rata dobânzii în primul trimestru, în timp ce Banca Centrală Europeană este așteptată să le reducă în iunie.
„Este interesantă determinarea europenilor și a britanicilor de a-și relaxa politicile monetare indiferent de ceea ce va face Fed, în ciuda riscului de a vedea cum monedele lor se depreciază și de a relansa presiunile interne asupra prețurilor”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank.
„Cu toate acestea, noul slogan al factorilor de decizie europeni „dependent de date, nu dependent de Fed” îi va menține aparent pe o traiectorie divergentă, atât timp cât dolarul se apreciază”.
Pe plan geopolitic, prețul petrolului a scăzut cu aproximativ 7% de la atingerea unui maxim al ultimelor șase luni de 91,17 dolari pe baril la începutul lui aprilie, când atacurile rebelilor Houthi asupra navelor din Marea Roșie și războiul dintre Israel și Hamas au stârnit îngrijorări legate de un conflict mai amplu.
În ceea ce privește oferta, analiștii se așteaptă ca alianța OPEC+ să prelungească reducerile voluntare actuale ale producției de 2,2 milioane de barili pe zi, atunci când se va reuni la 1 iunie.
Stocurile de țiței din SUA, un indicator al cererii de carburanți, au scăzut săptămâna trecută cu 1,4 milioane de barili, până la 459,5 milioane de barili, potrivit Administrației americane pentru informații în domeniul energiei.
De la plănuita criză a petrolului din 1970 este preț mondial nu numai la petrol. Nu are nici o legătură cu piața ci cu controlul.
petrol=petra+olio (piatră+ulei)
nu intereseaza pa nimeni „Prețul petrolului”
-la pompă
costu e dat de acciza,
Dau la pompa – versuri Plus 2
http://www.versuri.ro › versuri › plus-2-dau-la-pompa
Cauciuc pe cauciuc, sentiment de nedescris. Arata bine fata mea altfel n-o mai cumparam. E fidela, nu ma-nsala, nu urla cand m-a imbatam. O peticesc, daca i …
-daca dai la pompă nu trebuie sa fumezi…tutun
ca acciza SE DUBLEAZA!
(si e pericol de incendiere
auto-combustie spontana:
-ori bei gaz ori fumezi)