Tarifele vamale ale lui Donald Trump – unele amenințate, altele impuse – au bulversat piețele mondiale, determinând scăderea mai multor monede.
Dar unele bunuri au devenit mai scumpe. Cum rămâne cu aurul? Nu face excepție, prețul metalului galben a crescut vertiginos în ultimele zile.
Luni, aurul a depășit pentru prima dată 2 900 de dolari pe uncie. Și-a extins câștigurile marți, atingând un nou vârf de peste 2.942 de dolari, potrivit Al Jazeera. Oamenii tranzacționează sau folosesc aurul ca monedă de schimb de mii de ani, iar investitorii îl consideră un refugiu sigur în perioade de incertitudine.
Spre deosebire de bani, a căror valoare poate scădea din cauza inflației, aurul tinde să își păstreze valoarea. De asemenea, spre deosebire de monedele specifice fiecărei țări, aurul este universal utilizabil.
„Aurul este un activ foarte lichid, care nu reprezintă datoria nimănui, nu prezintă risc de credit și este rar, păstrându-și valoarea în timp”, subliniază World Gold Council (WGC).
La începutul anului 2008, când prețul aurului a depășit pentru prima dată 1.000 de dolari pe uncie, a izbucnit criza imobiliară din SUA. În septembrie 2011, aurul a atins un nivel record de aproximativ 1 900 de dolari pe uncie, în timp ce lumea trăgea ponoasele colapsului financiar.
În 2022, invazia Rusiei în Ucraina a contribuit la creșterea prețurilor petrolului- sporind și mai mult îngrijorările legate de inflație. Până în luna martie a aceluiași an, prețul aurului a urcat la 2 070 de dolari pe uncie, de la 1 910 dolari în februarie.
Acum, se poate spune că însuși Trump este declanșatorul prețului aurului, deoarece a restabilit un tarif de 25 % pentru importurile de oțel din toate țările și a majorat tarifele pentru aluminiu la 25 % de la rata anterioară de 10 %. De asemenea, el a eliminat excluderile tarifare pentru produsele care utilizează ambele metale. „În lumea materiilor prime, singura tranzacție pe care o poți face acum este aurul”, a spus Tom Price, analist la Panmure Liberum.
Dar nu numai aurul iese în avantaj: temerile că tarifele impuse de Trump, împreună cu reducerile de taxe și dereglementarea, vor reaprinde inflația și vor forța Rezerva Federală a SUA să mențină ratele dobânzilor la un nivel ridicat au dus la creșterea dolarului față de majoritatea valutelor.