AcasăEconomiePremierul, avertizat de sindicaliști: ”Dacă vine o iarnă grea, să vedem ce...

Premierul, avertizat de sindicaliști: ”Dacă vine o iarnă grea, să vedem ce faceți cu regenerabilele!”

Marcel Ciolacu, atenționat de sindicatele din Mine Energie

Federația Națională Mine Energie a transmis o scrisoare premierului Marcel Ciolacu, în care i-a cerut să nu închidă ce a mai rămas din grupurile pe cărbune până nu se finalizează centralele pe gaze și unitățile 3 și 4 de la Cernavodă. Dacă vom avea o iarnă grea, regenerabilele nu vor putea susține sistemul energetic, și-așa puternic dezechilibrat, au atras atenția sindicaliștii.

Cu toate pregătirile pentru sezonul rece, dacă va veni o iarnă cu temperaturi scăzute, fără cărbune nu vom avea cum să o depășim, au avertizat sindicaliștii din Federația Națională Mine Energie (FNME). Aceștia au arătat că autoritățile spun că sunt pregătite pentru că se bazează pe prăbușirea industriei auto din Europa, care va avea ca efect închideri ale producției și în România, unde, probabil, se vor pierde câteva zeci de mii de locuri de muncă.

”Eu aș vrea să fie o iarnă grea, cum a fost în ianuarie-februarie 2017, cu zile întregi cu minus 10 grade C, de am dat noi 3.000 MWh. Să vedem cum se descurcă, că au închis cărbunele”, ne-a spus Dumitru Pîrvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie. Sindicaliștii au trimis și o scrisoare către premierul Marcel Ciolacu, în care i-au semnalat dezechilibrele provocate în sistem de energia regenerabilă.

”În ultimii zece ani, statul român a subvenționat energia verde cu miliarde de euro din banii românilor și ai firmelor din țară, iar energia pe cărbune a fost taxată cu miliarde de euro, lucruri care au dus la dispariția a peste 2.500 MW din energia pe cărbune și la apariția a peste 2.500 MW de energie regenerabilă. Consecința a fost un dezechilibru grav între energia în bandă și energia sporadică, cu efect în creșterea explozivă a prețurilor la energie electrică. Pentru eliminarea acestui dezechilibru trebuie să decideți scoaterea din exploatare a capacităților instalate de energie electrică pe bază de lignit și huilă doar atunci când vor fi realizate grupurile pe gaz de la Turceni, Ișalnița și Paroșeni și a grupurilor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă. Altfel, asumați-vă această situație!”, se arată în scrisoarea Federației Naționale Mine Energie.

Manipulare grosolană

Sindicaliștii s-au arătat îngrijorați de ceea ce se întâmplă acum în sistemul energetic național, susținând că, din păcate, oamenii sunt manipulați cu așa-zisele beneficii ale energiei regenerabile.

”La un moment dat, s-a modificat legea cu regenerabilele și, în momentul în care a început să fie inflație de certificate verzi și automat trebuia să scadă prețul, au pus un preț minimal și ani de zile s-au vândut certificatele verzi la prețul ăla minimal. Asta ca să le dea băieților bani. Au primit miliarde de lei de la populație și de la firme, iar cu banii au dezvoltat foarte mult regenerabilele. Și, odată cu creșterea regenerabilelor, s-a tăiat din energia în bandă. În condițiile în care nu putem compara energia variabilă a regenerabilelor cu energia în bandă. La 1.000 MW putere instalată pe solar, dacă se produc 150 MWh, deci undeva la 15%, în timp ce la termocentrală merge până la 90% producție din putere instalată. Deci nu poți să spui că înlocuiești 1.000 MW din cărbune cu 1.000 MW solar, că e ca și cum ai spune că înlocuiești 1.000 MW cu 150 MW. De aceea am ajuns aici, de aceea importăm, de aceea avem prețurile acestea mari la energie. Nefiind liniară această energie, ne trezim că avem surplus și o dăm pe degeaba și apoi nu mai avem și o cumpărăm foarte scump”, ne-a declarat președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu.

Nuclearul, blocat de dragul regenerabilelor

Grupul doi de la Cernavodă a fost finalizat în 1996 și, din banii pe care i-a produs grupul 1, s-a finalizat, în 2007, grupul 2, iar în acest ritm, ar fi trebuit să avem încă 3 grupuri gata, susține conducerea FNME. ”Dar nu au fost lăsați să facă grupurile, pentru că nu aveau pe unde să scoată energia, și aici mă refer la rețele, pentru că au băgat în Dobrogea sute și mii de MW pe eolian și riscau să le pice sistemul. Acum vorbesc și despre energia eoliană offshore. Păi și investițiile în rețelele de transport unde sunt? Ei spun că energia regenerabilă este ieftină. Păi este ieftină că este subvenționată, că, dacă nu ar fi subvenționată, nu știu cât de ieftină ar fi”, ne-a mai precizat Dumitru Pîrvulescu, președintele FNME.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
785 afisari

2 COMENTARII

  1. Jegurile peneliste, cei mai mari tradatori de tara au distrus sistemul energetic national.

  2. Adica cum ce fac baietii lui ciuca si ciolacu ??? IMPORTA LA GREU, ADICA IA COMISIOANE SI SI UMPLU BUZUNARELE, CA DE OBICEI. Dand vina pe noi si pe suacraina… Cu slava😝

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger