Cauta

Pregătiți-vă pentru impact. Intră SUA în recesiune?

Cea mare economie a lumii se va îndrepta spre o aterizare dură?

Când toată lumea se așteaptă la o aterizare ușoară, pregătiți-vă pentru impact. Aceasta este lecția istoriei economice recente – și este o lecție incomodă pentru America în acest moment.

O vară în care inflația a avut o tendință de scădere, locurile de muncă au rămas numeroase, iar consumatorii au continuat să cheltuiască a întărit încrederea – nu în ultimul rând la Rezerva Federală – că cea mai mare economie a lumii va evita recesiunea.

Un acord de ultim moment pentru a evita un  shutdown guvernamental a îndepărtat un risc imediat în viitor.Dar o grevă majoră în sectorul auto, reluarea rambursării împrumuturilor studențești și o închidere care ar putea să revină după expirarea acordului de întrerupere a cheltuielilor ar putea reduce cu ușurință un punct procentual din creșterea PIB-ului în trimestrul al patrulea.

„Rezultatul cel mai probabil este că economia SUA va avansa spre o aterizare ușoară.” Așa spunea președintele de atunci al Fed din San Francisco, Janet Yellen, în octombrie 2007, cu doar două luni înainte de începerea Marii Recesiuni. Yellen nu a fost singura optimistă. Cu o regularitate alarmantă, apelurile privind aterizarea ușoară ating cote maxime înainte de aterizările dure.

De ce le este atât de greu economiștilor să anticipeze recesiunile? Unul dintre motive este pur și simplu modul în care funcționează previziunile, relatează Bloomberg. De obicei, se presupune că ceea ce se va întâmpla în continuare în economie va fi un fel de prelungire a ceea ce s-a întâmplat deja – un proces liniar. Dar recesiunile sunt evenimente neliniare.

Iată un exemplu care se concentrează asupra șomajului, un indicator cheie al sănătății economiei. Cea mai recentă previziune a Fed este că rata șomajului va crește de la 3,8% în 2023 la 4,1% în 2024, ceea ce reprezintă o continuare a tendinței actuale, care ar face ca SUA să se apropie de o recesiune.

Optimiștii subliniază faptul că acțiunile au avut un an bun, industria manufacturieră își revine și  sectorul imobiliar se reaccelerează. Problema este că acestea sunt domeniile în care se înregistrează cel mai scurt decalaj între majorările de rate și impactul real.

Pentru părțile economiei care contează pentru a decide recesiunea – în primul rând piața muncii – decalajele sunt mai mari, de obicei de 18 până la 24 de luni.

Aceasta înseamnă că forța deplină a creșterilor Fed – 525 de puncte de bază de la începutul anului 2022 – nu va fi resimțită până la sfârșitul acestui an sau începutul lui 2024. Când se va întâmpla acest lucru, va oferi un nou impuls pentru ca acțiunile să se întoarcă în jos.

Și s-ar putea ca Rezerva Federală să nu fi terminat încă cu majorările. În cele mai recente proiecții, bancherii centrali au prevăzut încă o creștere a ratei dobânzii.

În centrul argumentului privind aterizarea lină se află puterea cheltuielilor gospodăriilor. Din nefericire, istoria sugerează că acest lucru nu este un bun indicator pentru a determina dacă o recesiune este iminentă sau nu – de obicei, consumatorul american continuă să cumpere până la limită.

Mai mult, economiile suplimentare pe care americanii le-au acumulat în timpul pandemiei – datorită cecurilor de stimulare și a blocajelor – se epuizează.

Pe scurt: dacă ne uităm la indicatorii care contează cel mai mult pentru cei care decid asupra recesiunii din America – și unde se îndreaptă majoritatea analiștilor – o recesiune este deja în cărți.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version