Cauta

Prea mult CO2. Comisia Europeană pune bazele dispariției agriculturii din UE

Comisia Europeană, la un pas de a desființa agricultura în UE

Reprezentanții fermierilor români s-au alăturat și ei protestelor din UE față de acordul Mercosur încheiat de Comisia Europeană cu state din America de Sud. Dacă acesta va fi ratificat, agricultura europeană nu va mai exista, dat fiind produsele agroalimentare cu prețuri reduse care vor invada piața din Uniune. În fapt, toate condiționările de mediu și CO2 pe care le tot impune Comisia Europeană, la care s-a adăugat ridicarea taxelor vamale pentru Ucraina, i-au adus deja pe fermieri aproape de faliment, această ultimă lovitură închizând, practic, întreaga agricultură din UE.

Comisia Europeană a decis să dea lovitura decisivă agriculturii din UE, după ce a fărâmițat-o, pas cu pas, pe motiv că activitățile din acest sector ar afecta mediul și ar produce CO2.

Astfel, produsele europene au devenit din ce în ce mai scumpe și din ce în ce mai necompetitive, ajutate în acest sens de decizia aceleiași Comisii Europene de a ridica taxele vamale pentru Ucraina. Parafarea acordului cu Mercosur, din care fac parte Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay, va însemna, fără tăgadă, moartea agriculturii din UE. Și asta pentru că acordul prevede liber schimb între Uniunea Europeană și cele 4 state, cu consecința invaziei pe piața internă de produse agroalimentare modificate genetic, cu pesticide și îngrășăminte interzise în UE, precum și carne de pasăre și de vită tratată cu hormoni.

Pe fondul schimbărilor relațiilor geopolitice de la nivel mondial, UE pierde tot mai mult teren în ce privește relațiile comerciale, astfel că acordul cu Mercosur este văzut ca un colac de salvare pentru industriile aflate în moarte clinică din Uniune, care speră să-și exporte produsele în America de Sud. Pe de altă parte, țările europene care văd o salvare în acord cad foarte ușor în capcana întinsă de Comisia Europeană, care a urmărit, în ultimii ani, distrugerea agriculturii și zootehniei din UE.

Fermierii nu știu ce li se pregătește

Marea majoritate a fermierilor din România nici măcar nu au auzit de acordul cu Mercosur, astfel că habar nu au ce li se pregătește. ”La noi nimeni nu iese să dezbată și să vorbească despre acest acord. Toate măsurile pe care le-a luat UE, mai ales cele pe Green Deal, au dus tot către dispariția fermierului european.

Paradoxul este că nouă ne interzic anumite tehnologii, în schimb se permite importul de organisme modificate genetic, de produse agroalimentare cu tot felul de pesticide și îngrășăminte interzise în Europa, exact cum a fost cu ucrainenii. Mie îmi cer și acum să nu plantez plante modificate genetic, să folosesc cantități mici de îngrășăminte și acestea limitate doar la anumite produse, la fel și la pesticide, în schimb se dă liber la importuri. Când s-a interzis producția de soia modificată genetic în Europa, prețurile acestui produs, importat din SUA, mai ales, au explodat. Acordul cu Mercosur nu numai că este o decizie împotriva fermierilor europeni, ci și împotriva populației europene. Comisia Europeană vrea să trăim doar din importuri, să rămânem la dispoziția altor state? Să nu uităm faptul că omul a început cu agricultura și va sfârși în absența ei”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

România nu trebuie să voteze acordul

După ce Europa a fost zguduită de protestele fermierilor, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) a solicitat autorităţilor române să blocheze semnarea tratatului comercial dintre Uniunea Europeană şi ţările Mecursor, pe motiv că acesta va avea un impact negativ asupra agriculturii şi a fermierilor din România şi Europa, care respectă standardele UE privind producţia agricolă şi animalieră, normele de mediu şi produc hrană la cele mai înalte standarde nutritive şi de calitate. ”Produsele care provin din ţările Mercosur nu respectă aceleaşi standarde de producţie şi de mediu, ceea ce încalcă principiul reciprocităţii şi regulile comerţului echitabil – dacă acest tratat va fi semnat, se va declanşa concurenţa neloială între produsele agricole şi animaliere obţinute în UE şi produsele corespondente importate din ţările Mercosur, care sunt produse cu costuri mai mici şi la standarde de calitate care nu se ridică la nivelul celor din UE. Toate acestea vor pune în pericol modelele şi standardele de producţie UE”, se arată într-un comunicat al AAC.

Ultimele stiri

  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Exit mobile version