AcasăEconomiePrăbușirea Europei tehnologice

Prăbușirea Europei tehnologice

Investițiile în industria tehnologică din Europa au scăzut la jumătate în 2023

Investițiile în industria tehnologică din Europa au scăzut la jumătate în 2023, deoarece investitorii continuă să resimtă efectele ratelor ridicate ale dobânzilor, potrivit datelor firmei de capital de risc Atomico.

Raportul „State of European Tech” a arătat că finanțarea globală pentru companiile europene susținute de capital de risc a scăzut cu 45%  față de anul trecut.

Finanțarea totală pentru companiile europene de tehnologie va ajunge la 43 de miliarde de dolari în acest an, potrivit previziunilor Atomico. Această sumă este în scădere de la 82 de miliarde de dolari în 2022, care la rândul său este în scădere de la 100 de miliarde de dolari în anul precedent.

Investițiile instituționale americane și asiatice în tehnologia europeană s-au estompat în mare măsură, a spus Tom Wehmeier, șeful departamentului de date la Atomico, deoarece marile fonduri precum Tiger Global, care au inundat piața în 2020 și 2021,  s-au retras în ultimul an.

În perioada de dinainte de pandemie industria tehnologică a asigurat sume record de fluxuri de capital, dar 2023 a însemnat o inversare a tendinței. Inflația și costurile împrumuturilor au zdruncinat încrederea investitorilor.

Singurul punct luminos a fost inteligența artificială: 11 companii, inclusiv Aleph Alpha, Mistral și DeepL au strâns capital în valoare de sute de milioane de dolari de la investitori la evaluări ridicate, mulțumită valului de publicitate din jurul OpenAI, care se află în spatele foarte popularului chatbot ChatGPT.

Cu toate acestea, declinul Europei tehnologice este o realitate. Anul acesta  nu a avut loc practic nicio ofertă publică inițială(IPO) de anvergură semnificativă. Arm, Instacart, Klaviyo și alte firme listate recent la burse au avut performanțe slabe și nu au convins investitorii să pompeze capital.

În același timp, activitatea de fuziuni și achiziții a rămas redusă în comparație cu anii anteriori. Valoarea tranzacțiilor a ajuns la 36 de miliarde de dolari în 2023, majoritatea ieșirilor fiind tranzacții mai mici, cu o valoare de sub 100 de milioane de dolari.

Peisajul tehnologic european este dominat de firme americane precum Amazon, Microsoft și Apple. Cele mai mari șapte firme de tehnologie din lume, după capitalizarea bursieră, sunt toate americane. Există doar două companii europene în top 20 – ASML și SAP.

În timp ce China și-a dezvoltat proprii giganți interni în domeniul tehnologiei, campionii europeni sunt adesea achiziționați de companii din SUA. În 1990, Europa producea 44% din semiconductorii din lume. În prezent, această cifră a ajuns la 9 procente.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.947 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” În 1990, Europa producea 44% din semiconductorii din lume. ”

    -bolshevism
    dar nu intelegeti asta,
    refuzati sa intzelegetzi asta!

    locul siliciului este in nisip
    unde l-a lasat Domnul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger