AcasăEconomiePrăbușire zgomotoasă a industriei. Europa se scufundă

Prăbușire zgomotoasă a industriei. Europa se scufundă

Economia europeană nu-și mai poate opri căderea

Cele mai recente statistici ale Eurostat confirmă dezastrul, economia Uniunii Europene se prăbușește ireversibil, dat fiind că nu sunt semnale de revenire. Producția industrială, motorul UE, s-a redus dramatic, semn al dispariției competitivității, pe fondul tarifelor mari la gaze și energie. În ce privește prețurile producției industriale, acestea au înregistrat reduceri anemice, fără influență în posibilitatea unei relansări economice.

Industria europeană se prăbușește tot mai mult cu fiecare zi care trece, fenomen cauzat în mod direct de politicile Green Deal și de sancțiunile sinucigașe împotriva Federației Ruse.

Astfel, datele Eurostat arată că, în ianuarie 2024, comparativ cu decembrie 2023, producția industrială ajustată sezonier a scăzut cu 3,2% în zona euro și cu 2,1% în UE, În decembrie 2023, producția industrială a crescut cu 1,6% atât în ​​zona euro, cât și în UE, însă în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, producția industrială a scăzut cu 6,7% în zona euro și cu 5,7% în UE. În zona euro, în ianuarie 2024, comparativ cu decembrie 2023, producția industrială a crescut cu 2,6% pentru bunurile intermediare, a crescut cu 0,5% pentru energie, a scăzut cu 14,5% pentru bunurile de capital, a scăzut cu 1,2% pentru bunurile de larg consum, a scăzut cu 0,3% pentru bunurile de larg consum.

În UE, producția industrială a crescut cu 2,9% pentru bunurile intermediare, a crescut cu 0,6% pentru energie, a scăzut cu 12,8% pentru bunurile de capital, a scăzut cu 0,1% pentru bunurile de larg consum, a scăzut cu 0,5% pentru bunurile de larg consum. Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi lunare au fost înregistrate în Irlanda (-29,0%), Malta (-9,4%) și Estonia (-6,6%) și cele mai mari creșteri au fost observate în Polonia (+13,3%), Slovenia (+10,6%) și Lituania (+7,2%).

România, picaj de 4%

România a rapostat în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, o scădere a producției industriale de 4%, față de media UE de 5,7%. Reduceri între 4 și 5% s-au înregistrat în Letonia, Ungaria, Olanda și Luxemburg, în timp ce Germania a avut o cădere a producției de 5,4%, arată Eurostat.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), în luna ianuarie 2024, producţia industrială (serie brută) din România a crescut faţă de luna precedentă cu 1,1%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+2,1%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,9%), în timp ce industria extractivă a scăzut cu 10,3%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 3,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoareindustriale: industria prelucrătoare (-3,5%), industria extractivă (-2,1%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-0,3%). Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 4,0%, ca efect al scăderilor înregistrate de industria extractivă (-7,5%), industria prelucrătoare (-4,0%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%).

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mică cu 3,9%, din cauza scăderilor industriei extractive (-7,4%), industriei prelucrătoare (-4,0%) și producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-2,4%).

Reduceri anemice ale prețurilor

În ianuarie 2024, comparativ cu decembrie 2023, prețurile de producție industrială au scăzut cu 0,9% atât în ​​zona euro, cât și în UE, potrivit estimărilor Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În decembrie 2023, prețurile au scăzut cu 0,9% în zona euro și cu 0,8% în UE. Prețurile de producție industrială în UE au scăzut cu 0,1% pentru bunurile intermediare, au scăzut cu 2,5% pentru energie, au crescut cu 0,5% pentru bunurile de capital, au scăzut cu 0,1% pentru bunurile de larg consum și au crescut cu 0,2% pentru bunurile de larg consum. Prețurile în totalul industriei excluzând energia au crescut cu 0,2%.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.144 afisari

3 COMENTARII

  1. V ati distrus singuri, retardatilor de colinialisti ue, atat sunteti de idioti😀. Tampiti ue, v ati distrus singuri conductele care va aduceau gaz gratis de la rusi, boilor, le ati dat voi sanctiuni rușilor, cand aia plutesc pe resirse si voi saraciilor nu puteti sa va cavati de foame😀. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger