AcasăEconomiePovestea cu mediul, socialul și guvernanța. De ce băncile europene nu vor...

Povestea cu mediul, socialul și guvernanța. De ce băncile europene nu vor putea concura cu rivalii americani

Creditorii din Europa suportă regulile ESG, în timp ce rivalii de pe Wall Street sunt liberi să le ignore

Federația Bancară Europeană spune că creditorii din regiune nu vor putea concura cu rivalii lor din SUA dacă autoritățile de reglementare vor continua să impună reguli ESG care sunt ignorate pe Wall Street.

Avertismentul din partea principalului lobby bancar al blocului vine în contextul în care Banca Centrală Europeană face presiuni asupra creditorilor pentru a reflecta riscurile de mediu, sociale și de guvernanță, inclusiv în provizioanele pentru pierderi din credite, marcând o nouă frontieră în standardele de raportare ESG.

Potricit Bloomberg, BCE caută dovezi că băncile pot face față pierderilor care decurg din ceea ce numește „riscuri emergente”: emisiile de carbon ale clienților și creșterea costurilor asociate consumului de resurse naturale. Exercițiul are loc după ce o analiză din 2023 a concluzionat că marea majoritate a băncilor din Europa nu sunt pregătite.

Normele ESG, un instrument exclusiv european

Acesta este cel mai recent semn că autoritățile de reglementare din Europa se deplasează pe o traiectorie diferită de cea a omologilor lor din SUA. În UE, băncile se confruntă în prezent cu cerințe de capital ajustate în funcție de ESG, cu mai multe norme de publicare.

În Statele Unite, normele și orientările planificate sunt în curs de revizuire, pe fondul opoziției republicane față de toate aspectele ESG.

Denisa Avermaete, consilier principal pentru finanțe durabile la Federația Bancară Europeană, a precizat că normele ESG devin problematice deoarece sunt un „instrument exclusiv european”.

FBE este îngrijorată de faptul că băncile europene vor fi obligate să pună deoparte rezerve financiare pentru riscuri care rămân greu de cuantificat înainte de a primi instrucțiuni clare de reglementare. Dacă depozitele sunt alocate înainte de evaluarea riscului climatic, se deschide ușa către o „dublă contabilizare”.

Băncile din Europa sunt deja în urma celor din SUA în ceea ce privește percepția investitorilor

JPMorgan Chase & Co, cea mai mare bancă de pe Wall Street, are o valoare de piață de 1,9 ori mai mare decât valoarea activelor din contabilitate.

Prețurile de piață arată că investitorii consideră că Morgan Stanley valorează de 1,7 ori valoarea sa contabilă. Între timp, BNP Paribas, cea mai mare bancă din UE, are o evaluare preț/valoare contabilă de 0,7, ceea ce înseamnă că investitorii cred că valorează de fapt mai puțin decât valoarea activelor sale. Evaluarea prețului raportat la valoarea contabilă a Deutsche Bank este și mai mică, de doar 0,5.

În cadrul unei conferințe desfășurate în februarie, Claudia Buch, cel mai înalt oficial al BCE în materie de supraveghere bancară, a menționat schimbările climatice drept un domeniu caracterizat de „riscuri noi” care necesită mai multe discuții privind modul în care băncile europene ar trebui să se adapteze.

Un studiu realizat de BCE în 2023 a arătat că aproape trei sferturi din portofoliile de credite pentru companii ale băncilor europene sunt expuse la riscuri legate de politicile climatice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
520 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger