Contracția economică a Marii Britanii din 2023 va fi aproape la fel de profundă ca cea din Rusia, avertizează economiștii, în contextul unei scăderi dramatice a nivelului de trai al gospodăriilor.
În perspectivele sale macroeconomice pentru acest an, Goldman Sachs a prognozat o contracție de 1,2% a PIB-ului real al Marii Britanii, mult sub toate celelalte economii majore din G-10.
Cifra plasează Marea Britanie doar cu o mică diferență în fața Rusiei, care, potrivit previziunilor băncii, va înregistra o contracție de 1,3% în 2023, în condițiile în care continuă să ducă un război în Ucraina și să facă față sancțiunilor economice punitive din partea puterilor occidentale.
Gigantul de pe Wall Street prognozează o expansiune a economiei americane de 1% în 2023 și de 1,6% în 2024. Germania – următoarea cea mai slabă performanță în rândul economiilor majore, după Rusia și Marea Britanie – este așteptată să înregistreze o contracție de 0,6% în acest an, apoi să se extindă cu 1,4% anul viitor.
Previziunile Goldman pentru Marea Britanie sunt sub ceea ce citează ca fiind un consens de piață care schițează o contracție de 0,5% în 2023 și o expansiune de 1,1% în 2024.
Cu toate acestea, OCDE a prognozat, de asemenea, că Marea Britanie va rămâne semnificativ în urma altor națiuni dezvoltate în anii următori, în ciuda faptului că se va confrunta cu aceleași dificultăți macroeconomice, ceea ce plasează Londra mai aproape, din punct de vedere al performanțelor, de Rusia.
Atât zona euro, cât și Marea Britanie se află deja în recesiune, a concluzionat economistul-șef al Goldman, deoarece ambele au suportat o „creștere mult mai mare și mai îndelungată a facturilor energetice ale gospodăriilor”, care va duce inflația la vârfuri mai mari decât cele observate în alte părți.
Oficiul independent pentru responsabilitatea bugetară din Marea Britanie estimează că țara se confruntă cu cea mai puternică scădere a nivelului de trai din istorie: venitul disponibil real al gospodăriilor – o măsură a nivelului de trai – va scădea cu 4,3% în acest an.
Yael Selfin, economist șef la KPMG UK, a precizat că majorarea prețurilor la alimente și energie și inflația generală mai mare au redus deja puterea de cumpărare a gospodăriilor.
Banca Angliei a majorat dobânzile cu 50 de puncte de bază până la 3,5% în decembrie, în încercarea de a ține în frâu inflația.