Cauta

Policriza. 2022, anul dușurilor reci

Este greu de crezut că, la un moment dat, lumea post-Covid ar fi trebuit să inaugureze un nou boom al consumului demn de anii „Roaring Twenties”.

În schimb, crizele nu au făcut decât să se tot adune, de la război la inflație, declanșând șocuri disparate și suprapuse. Unii o numesc „policriză”.

Societățile s-au dovedit a fi remarcabil de capabile să se adapteze. Inflația dă semne de domolire – o ușurare. Dar strategii Pictet Asset Management se așteaptă în continuare ca creșterea globală să încetinească până la 1,7% în 2023, cu stagnare în majoritatea economiilor dezvoltate și recesiune totală în Europa.

Pe piețele financiare, euforia investițională a fost readusă cu forța pe pământ de creșterile ratelor dobânzii. Criptomonedele, tehnologiile neprofitabile și imobiliarele au fost lovite și vor rămâne așa. Fondurile de pensii care au investit în tranzacții riscante de trei litere, precum FTX (cripto) sau LDI (instrumente derivate), au învățat lecții costisitoare.

De asemenea, se instalează realismul politic. În loc să alimenteze soluții radicale, în urma acestei explozii a bulelor de piață cu efect de pârghie, guvernele și factorii de decizie politică vor fi împinși spre o abordare economică generală.  Statele vor trebui să acționeze cu grijă în aplicarea unor politici economice credibile, fără a agrava recesiunea.

În mod mai puțin încurajator, provocările uriașe ale investițiilor globale pentru viitor, cum ar fi tranziția energetică, se confruntă cu propriile lor verificări ale realității. COP27 a fost o dezamăgire în ochii europenilor, cu puține progrese în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor. UE este pe punctul de a stagna în ceea ce privește energia, cheltuind miliarde de euro pentru a înlocui gazele naturale rusești.

Realpolitik va da tonul pe plan international. Alianțele se vor baza mai degrabă pe nevoile de aprovizionare cu energie decât pe dorințele normative. Limitele „prieteniei” în comerțul cu bunuri vor fi clare, în timp ce Europa se va confrunta cu subvențiile interne americane. Încercările SUA de a uni o  coaliție împotriva Chinei vor întâmpina mai multă rezistență.

Anul viitor nu va fi prea multă relaxare, mai ales în Europa. Dar poate că o doză de realism va fi suficientă pentru a împiedica această policriză să fie învingătoare.

Ultimele stiri

  • USR, voi faceți politică sau afaceri? 1 milion de euro pentru 8%
  • Alarmă în Europa. „Abuzul de polisubstanțe” și “cocaina roz”
  • Ei sunt marii absenți de la Euro 2024!
  • Am ajuns în ultimul stadiu. Se fac eforturi ca sistemul energetic să nu intre în colaps
  • Cristiano Ronaldo, cerut selecționer al Portugaliei!
  • Bani de la buget pentru instruirea piloților ucraineni. Milioanele de euro ajung tot la americani
  • Mai mare înseamnă mai bine: startup-urile europene pot să învețe lecții din America
  • Bancherii centrali joacă din nou pe nervii împrumutaților
  • Afaceri europene. Companiile străine luau toți banii. Subcontractorii români, lăsați cu buza umflată
  • Nu pariați împotriva dolarului!
  • Exit mobile version