AcasăEconomiePoate cererea de petrol să reziste la pumnul de 100 de dolari...

Poate cererea de petrol să reziste la pumnul de 100 de dolari pe baril?

Combinația dintre țițeiul scump și un dolar în plină expansiune ar duce inflația la un nivel suficient de ridicat pentru a distruge creșterea economică în întreaga lume

Poate economia globală să reziste la un petrol care se tranzacționează la 100 de dolari pe baril anul viitor? Pentru că un preț cu trei cifre nu ar însemna doar energie scumpă, ci și o nouă ascensiune a dolarului.

Combinația dintre barilul scump și un dolar în plină expansiune ar putea face din țiței o avalanșă care să mențină inflația la un nivel suficient de ridicat pentru a distruge creșterea economică în întreaga lume.

Cu cât petrolul crește mai mult, cu atât dolarul se va scumpi mai mult, creând o buclă de reacție pernicioasă. Cu cât ciclul continuă mai mult timp, cu atât mai multă durere va fi resimțită.Legătura dintre petrol și dolar este inflația americană, subliniază Bloomberg.

Pe măsură ce prețurile de vânzare cu amănuntul ale benzinei și motorinei din SUA cresc, ar putea exacerba presiunile inflaționiste interne din alte sectoare, convingând Rezerva Federală să mențină ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat – sau chiar mai ridicat – pentru mai mult timp.

Bancherul central al petrolului din lume, ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, și bancherul central al dolarului, Jerome Powell de la Fed, lucrează mână în mână în anumite moduri.

Rezultatul ar putea fi o încetinire a creșterii cererii de petrol în 2024.Japonia este poate cel mai bun exemplu al cocktailului petrol și valută. Yenul se află la cel mai slab curs de schimb față de dolar din ultimii aproape 35 de ani, transformând produsele petroliere rafinate într-un mic lux.

O altă problemă nerecunoscută pentru piețele emergente precum India și China: beneficiul politicii lor petroliere nealiniate se încheie. Pentru cea mai mare parte a anului 2022 și începutul lui 2023, New Delhi și Beijing au avut acces la țiței mai ieftin, cumpărând barili la prețuri reduse din Iran, Venezuela și, mai ales, Rusia.

Refuzând să ia parte în războiul ucrainean, India și China au extras o rentă economică. De atunci, însă, oferta de Teheran, Caracas și Moscova s-a redus considerabil.

Agenția Internațională pentru Energie anticipează că cererea mondială de petrol ar urma să încetinească anul viitor, ajungând la aproximativ un milion de barili pe zi în plus, față de 2,2 milioane de barili pe zi în 2023.

Creșterea preconizată a cererii de petrol se încadrează totuși în media istorică pentru perioada de dinainte de pandemie.

Dacă cererea va crește cu un milion de barili pe zi, așa cum se așteaptă acum AIE, prințul Abdulaziz al Arabiei Saudite va rămâne la conducerea pieței petrolului.

Creșterea ar fi suficientă pentru a absorbi producția suplimentară din Brazilia, Canada, Guyana și SUA în 2024, plus națiunile OPEC+ dornice să își majoreze producția, în special Emiratele Arabe Unite, dar poate și Irakul.

Dar orice încetinire a creșterii ar putea copleși piața, forțând Riadul să mențină reducerile unilaterale ale producției mult mai mult decât se așteaptă, sau să se confrunte cu prețuri mai mici.

Pe piețele de mărfuri, prețurile ridicate sunt leacul pentru prețurile ridicate. Arabia Saudită și Fed oferă economiei mondiale o mulțime de medicamente pentru tratarea afecțiunii. În acest proces, ar putea ucide pacientul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger