AcasăEconomiePoate că salariile mai mari vor prelungi inflația. Dar cum rămâne cu...

Poate că salariile mai mari vor prelungi inflația. Dar cum rămâne cu nivelul de trai al celor care muncesc?

Săptămâna aceasta, peste 340.000 de americani își vor vedea majorat salariul lunar, după ce Walmart, cel mai mare angajator din sectorul privat din SUA, a crescut salariul minim pe oră la 14 dolari.

De cealaltă parte a Atlanticului, până la o jumătate de milion de lucrători din sectorul public din Marea Britanie au întreprins acțiuni sindicale din cauza salariilor, iar sindicatele din Germania au declanșat, de asemenea, greve. În Ungaria și Polonia, creșterea salariilor a atins valori de două cifre.

Dacă muncitorii din întreaga lume își pot impune cererile de salarii mai bune este cea mai mare întrebare cu care se confruntă bancherii centrali din întreaga lume în acest an, în timp ce se luptă pentru a reduce ritmul de creștere a prețurilor.

Dar “inflația salarială va fi un motor principal al inflației prețurilor în următorii ani”, avertiza în noiembrie Philip Lane, economistul șef al Băncii Centrale Europene.

Chiar și acordurile salariale relativ moderate ar putea împiedica inflația să se apropie din nou de țintele de 2% ale băncilor centrale, cu excepția cazului în care acestea vor majora în continuare ratele dobânzilor până la niveluri care ar putea duce la recesiune.

Totuși, problemele legate de inflație cu care se confruntă Fed și BCE sunt diferite. În SUA, inflația a fost determinată în principal de o creștere a cererii alimentată de stimulente după încheierea blocajelor Covid, iar întrebarea pentru factorii de decizie politică este dacă salariile mai mari pot fi justificate de îmbunătățirea productivității.

În zona euro și în Marea Britanie, problema dominantă este șocul prețurilor la energie cauzat de invazia Rusiei în Ucraina. Creșterea dramatică a cheltuielilor pentru energie a făcut ca societățile să fie mai sărace în general, iar întrebarea este cum se împarte acest cost între companii, lucrători și contribuabili.

Pe ambele maluri ale Atlanticului, ratele inflației globale vor încetini puternic în următoarele câteva luni, în condițiile în care prețurile la gaze au scăzut, iar costurile mai mari ale împrumuturilor încep să tempereze cererea. Dar majoritatea lucrătorilor au suferit o lovitură catastrofală în standardele lor de viață în ultimul an, deoarece salariile care ar părea generoase în vremuri normale sunt încă mult sub nivelul inflației.

Niciun angajator, politician sau bancă nu poate susține că majorarea salariilor este zadarnică dacă pur și simplu perpetuează inflația ridicată: cei care muncesc vor ca salariilor lor să ajungă din urmă prețurile.

Marea necunoscută acum este dacă piețele locurilor de muncă încetinesc deja suficient de mult pentru a diminua creșterea salariilor – sau dacă băncile centrale vor simți nevoia de a majora în continuare ratele dobânzilor și de a le menține ridicate pentru mai mult timp.

În toate țările există o tensiune tot mai mare între preocuparea bancherilor centrali față de inflație și dorința guvernelor de a proteja nivelul de trai al lucrătorilor și de a evita conflictele sociale.

Și creșterea ratelor dobânzilor – rețeta standard pentru sufocarea economiei până angajații când devin prea speriați de pierderea locurilor de muncă pentru a cere salarii mai mari și companiile prea temătoare de pierderea clienților pentru a mai crește prețurile – se va dovedi un pariu riscant.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
339 afisari

9 COMENTARII

  1. Nu prea renteaza sa muncesti in Romania. Statul impoziteaza munca, cred ca cel mai mult din lume. La un net de 4095 de lei (brutul fiind de 7000 lei) statul ia 42.79% plus t.v.a. de 19%. Iti ia peste jumate, mai rau ca pestele la panarame. Cel mai bine este sa intermediezi, sa faci samsareala, sa importi si sa exporti si sa dai bon sau factura foarte rar.

    • In opinia mea, statul (spitale, scoli, infrastructura, salarii parlamentari, etc.) poate trai numai din acciza la combustibil, alcool, tigari si t.v.a. Restul taxelor cum ar fi cei 42.79% din leafa si altele, sunt niste surplusuri care se duc in buzunarele la cativa insi smecheri de la conducere, poate sub 500. Tradatorii aia pe care ii tot injurati voi pe aici.

      • Am omis cea mai mare nenorocire a romanilor, jocurile de noroc si pariurile sportive. Acestea au cele mai mari taxe si sunt cele mai mari sugative, de la analfabetul cu 4 clase, asistat social pana la ginecologi, cosmonauti, pompieri, avocati, mecanici, sudori, etc.

    • Nu credeti ca ar trebui sa va informati unde se duc banii retinuti? Si-n alte tari „capitaliste” este tot asa. Din suma retinuta, o parte se duce la casa de asigurari pentru sanatate, o parte este impozitul, o patre pentru asigurari sociale, o parte pentru ajutor de batranete in caz de neputinta s. a.. Nu uitati ca trebuie sa primeasca salarii babane toti trantorii din diverse institutii de stat, care ne sfideaza de cum intram in acea institutie.

    • cum ai ajuns la 42.79% ca parca era 41.5% contributia angajatului? la pariuri daca iti faci biletul sa castigi max 10 000 e 5% impozitul plus aia 0.5% la fondul „special de jocuri de noroc”, ca nu castigi fiindca e o mafie maxima e altceva. CAs-ul e 25% Vezi ca am facut calculul la articolul cu pensia . La 43 de ani de munca pe un salariu de 4 000 de lei si o pensie optimista de 2 000 de lei trebuie sa traiesti inca 21 de ani numai ca sa recuperezi ce ai cotizat. DA, E DE K K T!

  2. Pe Partidul Mancrutzilor Liberali nu intereseaza asa ceva, ei cauta malaiul de la Buget, atat, sunt un partid bugetofag

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Bomba zilei! Coldea și Dumbravă, audiați la DNA – VIDEO

Informația momentului! Generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă au fost chemați joi la DNA. Din câte s-a mai aflat, în dosar mai este audiat...

Profiturile-record în România ale marilor companii arată că politicile economice ale PSD dezvoltă mediului de afaceri

Politica Guvernului condus de Marcel Ciolacu de susținere a mediului de afaceri a creat în 2023 dar și în prima parte a anului acesta,...
proger